Sharlotka is een klassieke Russische appelcake of appeltaart. Het word ook wel in het Engels beschreven als een sponge cake. En het mooie aan een sharlotka is dat je er niet veel ingrediënten voor nodig heb. Met 4 ingrediënten maak je al de lekkerste sharlotka. Naast deze 4 ingrediënten kun je er nog voor kiezen om de sharlotka met een 5de ingrediënt te bestrooien. Namelijk met poedersuiker.
Sharlotka word gemaakt van eieren, suiker, bloem en appel. Veel appel. De appel hoort in een sharlotka dominant aanwezig te zijn.
Een stukje sharlotka geschiedenis
De sharlotka is als eerste gemaakt door een Franse kok Marie Antoine Carême. Hij was een beroemde Franse chef-kok, patissier. Hij leefde van 1784 tot 1833 en werkte kort voor de toenmalige Tsar van Rusland. Echter heeft hij in die tijd geen gerecht gemaakt voor de Tsar. Hoe zit dat dan? Het recept begon als een Charlotte uit Engeland. Deze werd gemaakt door boeren. Het werd later omgeturnd tot de Russische sharlotka,. Een makkelijk te maken appeltaart. Of beter gezegd appelcake. Dit gebeurde tijdens de Sovjet periode waar er niet zoveel geld te besteden was. Wel was er behoefte aan een lekker dessert. Zo kwam de sharlotka tot stand. Sharlotka was dus eigenlijk in het begin een beetje armeluisvoedsel.
Een sharlotka is heel makkelijk te maken. Hier thuis zijn er veel appeltaart liefhebbers. Iedereen vond de sharlotka heerlijk. Zelfs enkele van deze appeltaart liefhebbers vonden de sharlotka lekkerder als de bekende appeltaart. De sharlotka word gemaakt op een biscuitbasis. Op de bovenkant van de sharlotka vormt zich een krokant laagje. Deze appelcake word na het bakken voorzichtig omgedraaid. Hierdoor komt het knapperige laagje van de sharlotka aan de onderkant terecht. En heb je een soort van knapperige bodem onder de appelcake.
Volg je @Bakkenderwijs al op Instagram? Hier vind je van o.a. de sharlotka stap voor stap foto’s en video’s. Ook zie je hier sneak peaks voorbij komen van al het lekkers dat nog komen gaat.
De sharlotka word gebakken in een 23 cm diameter springvorm.
- 3 eieren
- 200 gram suiker
- 160 gram bloem
- 4 grote appels
- eventueel poedersuiker om te bestrooien
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Leg de eieren 5 a 10 minuten in een bak met warm water.
- Bekleed de bodem van een 23 cm diameter springvorm met bakpapier en vet de randen goed in.
- Mix de eieren met de suiker tot een licht gele crème (5 a 10 minuten)
- Maak de appels schoon en snij ze in stukjes.
- Zeef de bloem en vouw/spatel deze voorzichtig door het eischuim.
- Verdeel de appelstukjes over de bodem van de springvorm.
- Verdeel het beslag hierover. Schud lichtjes met de springvorm om het beslag beter in de gaatjes te laten komen.
- Bak de sharlotka in ca. 35 minuten gaar.
- Laat de sharlotka in de vorm afkoelen.
- Haal de vorm voorzichtig los en keer de sharlotka om.
- Verwijder voorzichtig het bakpapier.
- Bestrooi eventueel voor serveren met poedersuiker.
Tips & Tricks bij de sharlotka:
- Je kunt voor de sharlotka allerlei grote appels gebruiken. Zelf heb ik goudrenetten gebruikt.
- Een sharlotka leent zich er goed voor om luchtdicht verpakt ingevroren te worden.
- Zorg dat je het beslag van de sharlotka niet roert maar echt voorzichtig vouwt/spatelt. Zo voorkom je dat het beslag zijn lucht verliest.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie