Scheiterhaufen is een traditioneel Oostenrijks gerecht met appel en oud brood. Naast Oostenrijk zal je de scheiterhaufen ook veel in Duitsland voorbij zien komen. In Nederland wordt de scheiterhaufen vaak als toetje gezien, maar in Oostenrijk word het toch echt het meeste als avondmaaltijd gegeten. Onderstaand recept is daar dan ook op gebaseerd, mocht je het als toetje willen eten heb je er natuurlijk voor het zelfde aantal personen minder van nodig. Het is eigenlijk net als dat in Nederland en België vaak pannenkoeken als maaltijd gegeten wordt. En als je het gerecht een beetje ontleed dan eet je boterham met appel kaneel rozijnen en ei als avondeten met een glaasje melk erbij. Gecombineerd is de scheiterhaufen een stuk lekkerder dan alle ingrediënten apart, geloof mij maar.
Wat betekend scheiterhaufen?
Scheiterhaufen betekend in het Oostenrijks zo’n stapel houtblokken. En dat is een beetje wat je bij het gerecht scheiterhaufen ook doet, je stapelt als het ware de appel en het brood.
- 1 stokbrood van een dag oud
- 500 ml melk
- 2 eieren
- suiker
- 100 gram rozijnen
- 750 gram appels
- 2 eiwitten
- boter
- Verwarm de oven voor op 200°C
- Snijd het stokbrood in dunnen schijfjes.
- Roer de melk met de 2 eieren en een beetje suiker naar smaak door elkaar.
- Laat de rozijnen even in heet water wellen en dep ze vervolgens een beetje droog.
- Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in dunnen plakjes.
- Meng de appel met de rozijnen en de kaneel en suiker naar smaak.
- Vet een ruime ovenschaal in.
- Dompel het brood in het melkmengsel en verdeel de helft van het brood over de bodem.
- Schik hier de appels over en sluit vervolgens weer af met de rest van het brood.
- Giet het overgebleven melkmengsel over het gerecht.
- Maak een paar boterkrullen of vlokjes en leg deze op het de scheiterhaufen.
- Plaats de scheiterhaufen voor 30 a 40 minuten in de oven.
- Klop aan het einde van de baktijd de eiwitten met een beetje suiker stijf.
- Haal de schaal uit de oven en verhoog de temperatuur naar 220°C.
- Verdeel het eiwitmengsel over de scheiterhaufen en plaats deze terug in de oven tot deze mooi bruin is geworden/ +-7 min.
Tips & Tricks bij de scheiterhaufen:
- In Oostenrijk wordt veel strohrum gedronken. Zij vinden het dan ook erg lekker om door het appelmengsel wat strohrum te mengen.
- In het recept heb ik geen specifieke hoeveelheid suiker aangegeven. De hoeveelheid suiker is een beetje afhankelijk van welke appels je gebruikt, maar ook zeker van smaak. Dus gebruik je gevoel. Mocht je toch liever een hoeveelheid gebruiken, verdeel dan zo’n 70 a 80 gram suiker over de verschillende stappen.
- Door het appelmengsel wordt ook vaak gemalen amandelen gedaan.
- Je kan ieder brood van een dag oud gebruiken, dit hoeft niet specifiek stokbrood te zijn.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie