Kaiserschmarren is een Oostenrijks gerecht en is een soort dikke luchtige pannenkoek die tijdens de bereiding in stukken wordt “gescheurd”. Traditioneel word het geserveerd met een pruimencompote en poedersuiker.
De herkomst kent verschillende verhalen. Een daarvan is de legende van keizer Franz Joseph. Hij zou tijdens de jacht een houthakkersschmarrn voorgeschoteld gekregen hebben. Deze werden met de beste ingrediënten gemaakt. En zou zo de kaiserschmarren geboren zijn. Een ander verhaal is dat de keizer graag mehlspeisen als nagerecht had. Maar deze waren soms te dik geworden en konden zo niet de keizer voorgezet worden. Schmarn zou dan ook verdriet betekenen.
Kaiserschmarren staat een beetje te boek als nagerecht, maar wordt veel gegeten als avondeten. Ook tijdens de lunch misstaat het zeker niet. Ik zelf eet het als avondeten. Net als dat we pannenkoeken als hoofdgerecht weleens eten. Erg lekker met een beetje poedersuiker en makkelijk te maken. En zoals bij een pannenkoek vaak de eerste mislukt, zal dat bij de kaiserschmarren niet het geval zijn, want deze bestaat uit allemaal stukjes.
Rating
- 250 gram bloem
- 500 ml melk
- 4 eieren
- rozijnen
- snufje zout
- boter of olie om in te bakken
- Splits de eieren en klop het eiwit stijf.
- Mix vervolgens de melk met de bloem, het eigeel, zout en melk tot een egaal beslag.
- Schep vervolgens voorzichtig het eiwit door het beslag.
- Giet dit in een reeds verwarmde pan en verdeel de rozijnen erover
- bak de kaiserschmarren tot de onderkant licht bruin is.
- Draai de kaiserschmarren om en bak de andere kant ook even aan.
- Trek vervolgens met twee vorken of twee spatels het deeg in stukjes.
- Serveer met poedersuiker.
Tips & Tricks bij de Kaiserschmarren:
- Als het niet lukt om de kaiserschmarren in zijn geheel te draaien geeft dat niks, je zal het uiteindelijk toch in stukjes serveren.
- Door de rozijnen door stukjes appel te vervangen maak je gemakkelijk een snel een Apfelschmarren.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Ad van den Elshout zegt
super recept , heel lekker , en net zo makkelijk als pannenkoeken
Bakkenderwijs zegt
Leuk te horen, bedankt voor de reactie.