Germknödel letterlijk vertaald is een deegknoedel. Germ betekend gist. Deze knödels worden dan ook met gist gemaakt om te rijzen. Germknödel is een Oostenrijkse specialiteit. Dit recept voor germknödel word bereid in de stoomoven. Een germknödel word over het algemeen met gesmolten boter overgoten en vervolgens word er maanzaadsuiker over gestrooid.
In dit recept heb ik zelf geen maanzaadsuiker gebruikt. Op het moment van maken kon ik de maanzaad niet vinden in de winkel. Deze zou je zelf nog toe kunnen voegen. Ik heb voor dit recept in plaats van de gesmolten boter vanillesaus gebruikt. Een heerlijke combinatie. De germknödel is gevuld met druivenjam, maar je kunt hier iedere jam of compote voor gebruiken.
Dit germknödel recept is afgeleid van een recept van de AEG stoomoven recepten.
Rating
- voor de knödel
- 375 gram bloem
- 7 gram gedroogde gist
- 50 gram suiker
- 50 gram boter
- 180 ml melk
- 1 theelepel geraspte citroenschil
- 1 ei
- 8 gram vanille suiker
- 50 gram jam (naar keuze)
- voor de saus
- ½ vanillestokje
- 150 ml slagroom
- 150 ml volle melk
- 3 eidooiers
- 50 gram suiker
- Eventueel maandzaad gemengd met (poeder)suiker om te bestrooien
- voor de knödel
- Doe de bloem met de suiker, vanillesuiker, gist en citroenschil in een kom.
- Maak een kuiltje in het midden en giet daar de melk met de zachter boter in.
- Kneed dit tot een deeg.
- Maak een bal van het deeg en leg deze in een schone schaal welke bestrooid is met een beetje bloem.
- Dek af met vershoudfolie en stoom 10 minuten in de oven op de stand deeg laten rijzen.
- Rol het deeg uit tot een worst en snij in 6 gelijke stukken
- Maak van ieder stuk een bal.
- Druk de bal wat in in het midden en doe hier een beetje jam in.
- Vouw/Druk de bal goed dicht en leg het op een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Zet het in de stoomoven en zet de oven op 30 minuten stand deeg laten rijzen.
- Stoom na het rijzen de germknödels 30 minuten op 100°C vol stomen.
- voor de vanillesaus
- Halveer het vanillestokje en schaap het merg eruit.
- Doe de melk, slagroom, het merk en het leeggeschaapte stokje in een pannetje.
- Voeg 1 eetlepel van de suiker toe en breng aan de kook.
- Breng aan de kook.
- Klop de eidooiers met de resterende suiker los.
- Klop een beetje van de hete melk erbij en giet het vervolgens al kloppende terug in de pan.
- Verwarm dit tot een custarddikte. (Vergeet niet te roeren zodat het niet aanbrand)
- Schep de vanillesaus op een bord en leg hier een germknödel op.
Tips & Tricks bij het germknödel met vanillesaus stoomoven recept:
- Je kunt een beetje bloem gebruiken voor het uitrollen van het deeg, maar gebruik niet teveel. Dat zal de knödel droog maken.
- Maanzaadsuiker maak je door een gelijke hoeveelheid maanzaad en suiker met elkaar te mengen.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Mac zegt
Er staat dat de boter er tegelijk met de melk in moet, maar boter ontbreekt bij de ingrediënten. Hoeveel moet er in?
Verder lijkt 180 ml melk heel veel, het deeg is niet te kneden omdat het zo dun is. Klopt dat? Hoe moet ik er dan ballen van kneden?
Bakkenderwijs zegt
Bedankt voor de reactie. Ik heb het gelijk in het recept erbij gezet. Het gaat om 50 gram boter. 180 ml melk klopt. Het is zeker geen dik deeg, maar je moet er wel een bolletje van kunnen vormen. Mocht het deeg echt te dun zijn dan zou je er voor kunnen kiezen een beetje extra bloem toe te voegen. Maar niet teveel, dan zal de germknödel droog worden. Als je kijkt naar de foto’s onder het recept zie je hoe ik het gedaan heb. Misschien dat je daarmee kan vergelijken of het klopt? Mocht je verder nog vragen hebben, stel ze gerust.
Cees zegt
Er staan een paar rare woorden in. Ik heb 2x maandzaad gelezen en dat lijkt me iets anders….
Gr
Cees
Bakkenderwijs zegt
Bedankt voor de reactie. Die d-tjes die horen er inderdaad niet bij. Heb het gelijk veranderd.