Poffertjes zijn een zoet deeg gerecht. Je kunt poffertjes vergelijke met kleine pannenkoeken. Echter zijn poffertjes wat dikker doordat het beslag tijdens het bakken rijst.
Het poffertjes recept word gezien als typisch Nederlands. Hoevaak zie je wel niet een poffertjeskraam staan met de tekst oud Hollandse poffertjes.
De oorsprong van de poffertjes
Hoewel poffertjes als typisch Nederlands worden gezien is de oorsprong van poffertjes niet goed bekend. Dit poffertjes recept is het recept zoals in Nederland bekend is. Dus ja dit is een Nederlands poffertjes recept. Maar als je kijkt naar het concept poffertjes dan zijn er in verschillende landen poffertjes variaties te vinden. Zodoende is er niet goed vast te stellen wat en waar de poffertjes oorspronkelijk vandaan komen.
Er gaan verschillende verhalen over de oorsprong van de poffertjes. Een daarvan is dat de poffertjes ontstaan zijn in een Nederlands klooster. Poffertjes worden ook weleens broedertjes genoemd en hierdoor zou die naam broedertjes ontstaan zijn. Ook gaat een ander verhaal dat het via Napoleon naar Nederland is gekomen. Dit verhaal word echter ook snel weer tegen gesproken omdat er voor de tijd van Napoleon al poffertjes gebakken en gegeten werden. Voorlopig zullen we het hiermee moeten doen. Wie weet brengt de toekomst meer duidelijkheid over de oorsprong van de bekende poffertjes.
De naam poffertjes is hoe dan ook Nederlands. Maar als je kijkt naar de vertaling, die is mij niet bekend en kan ik eigenlijk ook niet goed terugvinden. Waar pannenkoeken in het Engels pancakes worden blijven poffertjes, poffertjes. Al vraag ik me af hoe dit dan uitgesproken word. Poffertjes worden weleens little pancakes genoemd, maar dit is toch net iets anders als de poffertjes.
Een speciale poffertjespan
Voor het poffertjes recept heb je een speciale poffertjespan nodig. Dit is een pan met een soort van kuiltjes erin. Er bestaan verschillende soorten, maten en varianten poffertjespannen. De poffertjespannen zijn in de winkels goed verkrijgbaar. Zo heb je bijvoorbeeld de lichtgewicht poffertjespan. Deze zal ik zelf niet aanraden voor wanneer je de mogelijkheid heb om te kiezen. Welke poffertjespan dan wel? Traditioneel worden poffertjes in een gietijzeren poffertjespan gebakken. Deze pan doet het poffertjes recept de meeste eer aan en je krijgt wat mij betreft hiermee het beste resultaat poffertjes.
Onderstaand poffertjes recept is voor het bekende poffertje. Het oud Hollandse poffertjes recept. Het poffertjes recept is voor ca. 4 porties poffertjes.
- 250 gram bloem
- 300 ml melk
- 2 eieren
- 1 theelepel bakpoeder
- 2 eetlepels keukenstroop
- snuf zout
- Zeef de bloem met het bakpoeder en de snuf zout.
- Klop beetje bij beetje de melk door het bloemmengsel.
- Klop vervolgens 1 voor 1 de eieren erdoor en als laatste de stroop.
- Verhit de poffertjespan.
- Smeer de kuiltjes van de poffertjespan in met wat gesmolten boter of olie.
- Spuit wat beslag in de kuiltjes van de poffertjespan.
- Als de bovenkant droog word draai je de poffertjes voorzichtig om.
Tips & Tricks bij het poffertjes recept:
- De hitte van de pit is een beetje afhankelijk van het soort poffertjespan dat je gebruikt. Een gietijzeren poffertjespan houd heel goed zijn warmte vast en heeft als deze heet is maar een heel klein pitje nodig.
- Voor het poffertjes recept is het handig een speciale knijpfles te gebruiken om het poffertjes beslag in de kuiltjes van de poffertjespan te gieten. Je zou voor het poffertjes recept ook een waterflesje met een tuitje kunnen gebruiken.
- Voor het omdraaien van de poffertjes kun je een vorkje gebruiken. Maar wat het beste en snelste werkt is toch wel 1 of 2 sateprikkers.
- Giet het beslag met de klok mee in de poffertjespan. Zo weet je waar je moet beginnen met het keren van de poffertjes.
- Omdat iedere pan anders is en ook niet op exact dezelfde hittebron staat is het lastig om tijden te noemen in het poffertjes recept. Als de eerste aan de onderkant bruin word kun je de rest ook omdraaien in de volgorde van vullen.
- Poffertjes smaken erg lekker met een klontje boter en wat poedersuiker.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie