Kruidkoek, is het een koek of een cake. Kruidkoek heeft velen namen. Ontbijtkoek is misschien wel een van de bekendste. Maar naast ontbijtkoek word een kruidkoek ook wel peperkoek, snijkoek, lekkerkoek, zoete koek, hapkoek, honingkoek of pondkoek genoemd.
De peperkoek is de Vlaamse benaming voor de kruidkoek.
Kruidkoek is echt Nederlands. Oostenrijkse vrienden die zijn er helemaal weg van. Als je het niet meeneemt, mag je terug om het te halen.
Een kruidkoek recept bevat oorspronkelijk roggebloem. Echter is roggebloem toch minder goed verkrijgbaar als gewone bloem en heb ik er voor gekozen gewone bloem te gebruiken. Het resultaat is erg lekker geworden. Het kruidkoek recept kon niet snel genoeg op de site verschijnen volgens degene die de kruidkoek hebben geproefd. En ik moest hem snel nog maar eens maken.
Aan het kruidkoek recept heb ik rozijnen toegevoegd. Dit zorgt voor extra smeuïgheid van de koek.
Rating

- 300 gram bloem
- 260 gram donkerbruine basterdsuiker
- 2,5 theelepel bakpoeder
- 3 eetlepels speculaaskruiden
- ¼ theelepel zout
- 300 ml karnemelk
- 2 eetlepels stroop
- 110 gram rozijnen
- Verwarm de oven voor op 160°C.
- Vet een cakevorm in en bekleed de lange kanten en de bodem met bakpapier.
- Meng de bloem met de basterdsuiker, het bakpoeder, de speculaaskruiden en het zout.
- Voeg de karnemelk en de stroop toe en spatel tot een plakkerig beslag.
- Spatel de rozijnen erdoorheen.
- Schep in de vorm en strijk de bovenkant iets glad.
- Bak de kruidkoek in 65 tot 85 minuten gaar.
- Laat de kruidkoek 5 tot 10 minuten staan voordat je de kruidkoek uit de vorm verwijderd.
- Laat verder afkoelen op een rooster.


Tips & Tricks bij het kruidkoek recept:
- Pak de kruidkoek als deze bijna is afgekoeld, maar nog wel wat warm, in met vershoudfolie. Dat zorgt ervoor dat de buitenkant ook zacht word.
- Voor dit recept heb je best veel speculaaskruiden nodig. Je maakt deze gemakkelijk zelf met dit speculaaskruiden recept.
- Net als bij een cake kan je een sateprikker in de kruidkoek steken om te checken of deze gaar is.
- Mocht je geen rozijnen in de kruidkoek willen dan kan je deze rustig weglaten.
- De stroop kun je eventueel vervangen voor honing.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs.
hoe groot (cm) is uw bakblik? De koek was heerlijk maar bleef bij mij best laag. Ik heb een cakevorm van 30 cm gebruikt,
De cakevorm die ik gebruik heb is 28 x 10 cm. Goed te horen dat de cake gesmaakt heeft.
Ik heb m net gemaakt maar vind m nogal “stevig”. Maar hij is nog warm dus ik kan m nog niet aansnijden, hoop dat ie wel een beetje luchtig is.
Een kruidkoek is wel een wat “zwaardere” cakesoort. Ik weet niet wat je precies met stevig bedoeld en of er misschien iets niet goed is gegaan? Ik hoor graag hoe die geworden is.
Ik heb nog nooit zo’n lekkere kruidkoek gebakken. Echt een blijver.
Wat ontzettend fijn om te horen. Bedankt voor de reactie.
Voor de 2de x deze kruidkoek gebakken maar nu ook je recept voor zelfgemaakte speculaaskruiden opgevolgd. Je zegt dat je evt ook nog andere kruiden aan het mengsel kan toevoegen, heb je daar ideeën over? Welke zijn dan geschikt en hoeveel? Wat de kruidkoek betreft: Hij zit in de oven, ben benieuwd hoe hij smaakt. De eerste koek was erg snel op hier… ?
Wat leuk te horen, ik hoop dat ook deze heerlijk gesmaakt heeft. De verhoudingen van speculaaskruiden zijn variabel. De een heeft hier wat meer van de ander weer van een ander kruid. Kruiden als bijv anijs piment of kardemon kom je ook weleens tegen in speculaaskruiden.
KUN je ook backing soda gebruiken?
Baking soda heeft net een andere werking als bakpoeder en ook andere hoeveelheden. In dit recept word wel een zuurtje gebruikt waar baking soda goed op werkt, maar meer als dat kan ik er niet over zeggen. Ik weet niet of dat wel of niet zou kunnen