
Haagse bluf recept
Aangezien ik uit Den Haag kom kan Haagse bluf natuurlijk niet ontbreken op deze bakblog.
Haagse bluf is een nagerecht. Een Nederlands nagerecht. Haagse bluf bestaat uit eiwit, bessensap en suiker. Toch wel veel suiker. Ik heb de hoeveelheid suiker in dit Haagse bluf recept flink verminderd. Van mij hoeft het allemaal niet zo mega zoet. Natuurlijk kan je als je zelf het zoeter wilt hebben meer suiker aan de Haagse bluf toevoegen.
Ik kan me wel herinneren dat mijn moeder vroeger weleens Haagse bluf maakte. Ik denk niet dat ze een recept volgde voor de Haagse bluf en gewoon wat suiker op het gevoel erin deed. Ik kan me voorstellen dat meerdere mensen de suiker in de Haagse bluf op het gevoel toevoegen. Het is namelijk zo een makkelijk recept dat je voor de Haagse bluf als je het eenmaal weet geen recept meer nodig heb.
Misschien denk je nu waar komt de naam Haagse bluf dan vandaan. De naam Haagse bluf is een verwijzing naar de “air” die de inwoners van Den Haag zouden hebben. Het nagerecht Haagse bluf lijkt namelijk heel wat, maar in feite is het grotendeels lucht.
Haagse bluf kan behalve naar het bekende nagerecht ook verwijzen naar een klein winkelcentrum in het centrum van Den Haag. Het winkelcentrum word iets anders geschreven, namelijk als Haagsche Bluf met sch. De uitspraak is het zelfde. Haagse bluf is het nagerecht, Haagsche Bluf het kleine winkelcentrum in Den Haag.
Voor hoeveel personen een bak Haagse bluf is, is lastig aan te geven. Met 3 eiwitten heb je een bak vol Haagse bluf, en ik kan me nog wel herinneren dat je van Haagse bluf goed vol komt te zitten. Ik denk dat je zo tussen de 4 tot 8 personen wel kan rekenen voor onderstaand Haagse bluf recept.
De Haagse bluf word gemaakt met bessensap. Bessensap koop je als een 250 ml flesje in bijvoorbeeld de supermarkt. Je vind dit flesje bessensap vaak bij het bakschap.
Rating

- 3 eiwitten
- 250 ml bessensap
- 100 gram suiker
- snufje zout
- Klop de eiwitten met het snufje zout en de suiker.
- Klop de bessensap erdoorheen tot de eiwitten helemaal stijf zijn.
- Serveer direct.

Tips & Tricks bij de Haagse bluf:
- De Haagse bluf is erg lekker met wat vanille vla.
- Gebruik een ruime schaal de eiwitten zullen flink uitzetten.
- Mocht je de Haagse bluf zoeter willen maken kan je tot 100 gram meer suiker toevoegen.
- Voor Haagse bluf maak je gebruik van rauwe eieren. Houd er rekening mee dat niet iedereen dit mag of wilt eten. Het gebruik van rauwe eieren word afgeraden voor kwetsbare groepen. Tegenwoordig is er in de meeste supermarkten ook gepasteuriseerde eieren te vinden.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Bi mijn ouders aten we in de jaren 50 60 regelmatig dit toetje. Had je het warme gerecht op, dan begon je enthousiast aan de stijve custard-pudding met Haags bluf. Maar al snel zat te vol en bleef je vijf minuten stil zitten om het toetje “te laten zakken”
Wat een mooie herinnering, en zo herkenbaar ook :). Bedankt voor de reactie.
Mijn vader at dit in de Tweede Wereldoorlog nog wel eens. Het nam tijdelijk het hongergevoel weg. Bij mijn ouders werd het later ook nog regelmatig gegeten
omdat de kinderen er dol op waren.
Bedankt voor het bericht van deze mooie herinnering met Haagse bluf.
Haagse bluf, dat was hét toetje waar alle 31 kleinkinderen om vroegen als ze bij oma aten. Lekker met zelfgemaakte custardvla/pudding. Al die jaren nooit meer gegeten, maar ga het binnenkort maar eens maken😊
Wow 31 kleinkinderen. Dat zijn er heel wat. Dan zullen er vast mooie herinneringen boven komen wanneer je de Haagse bluf maakt. Veel bakplezier.
wij eten de Haagse bluf ook altijd deze tijd .
En in plaats van bessensap deden we et van die rode bessenwijn in met paar procent alcohol.
Het was heerlijk .
Wat leuk om te horen en Goede variatietip, bedankt.
Heerlijk recept! Ga het zeker makeb! Lekker met vannille/slagroom vla!!!!
Veel bakplezier. En bedankt voor de tip.