Met Sinterklaas kan een banketstaaf recept niet ontbreken. Een banketstaaf word ook wel een boterletter of banketletter genoemd. In het geval van de banketletter word de banketstaaf als een letter gevormd. Vaak is dit de S van Sinterklaas.
Banketletters gaan alweer ver terug. Een banketletter werd zelfs eerder genoemd als de chocoladeletters. De eerste vermelding stamt al uit 1859.
Een banketstaaf word gemaakt van bladerdeeg een een vulling van amandelspijs. In de supermarkt vind je ook wel een goedkopere variant. Bij deze variant word de banketstaaf gevuld met banketbakkersspijs. Dit is een spijs gemaakt van witte bonen en abrikozenpitten. Je kunt met een druppeltje jodium je banketstaaf testen. Kleurt je spijs bruin dan zit je goed. Kleurt deze blauw dan bevat je spijs zetmeel en heb je te maken met banketbakkersspijs. Wat ook gewoon lekker is.
De banketstaaf is een Sinterklaas traditie en komt uit Nederland. Het is vrij makkelijk zelf te maken. Alles wat je nodig hebt om een banketstaaf te maken is bladerdeeg, amandelspijs en een eitje.
Dit recept is voor 2 banketstaven. Ik heb er voor gekozen om alles kant en klaar te gebruiken. Zo is dit een extra makkelijk en snel banketstaaf recept geworden.
- 1 rol vers bladerdeeg
- 300 gram amandelspijs
- 1 ei
- Kluts het eitje en kneed een half eitje door de amandelspijs.
- Zet de andere helft van het eitje apart.
- Leg de bladerdeeg plak voor je neer en snij deze over de lengte door.
- Verdeel de amandelspijs in 2 en maak van beide een rol.
- Leg op beide plakken bladerdeeg een rol amandelspijs.
- Vouw eerst de korte kanten naar binnen.
- Smeer de lange zijden licht in met ei en vouw de andere lange zijde eroverheen tot een rol.
- Vouw vervolgens 1 lange zijde over de spijs heen.
- Smeer de randen licht in met ei en vouw de andere lange zijde eroverheen tot een rol.
- Leg de banketstaven voor het beste resultaat 20 minuten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 220°C.
- Bestrijk de banketstaven met het losgeklopte ei.
- Bak in 20 a 25 minuten goudbruin.
- Leg de banketstaven voorzichtig op een rooster en laat verder afkoelen.
Tips & Tricks bij het banketstaaf recept:
- Je kunt ook bladerdeeg uit de vriezer gebruiken. Laat de bladerdeeg plakjes wat ontdooien en leg ze op elkaar. Rol uit tot een rechthoek.
- Met dit amandelspijs recept maak je de amandelspijs zelf. Als je amandelspijs zelf maakt hoef je er geen half eitje door te kneden. Het amandelspijs is dan al soepeler van zichzelf.
- Maak een banketletter door van de vorm een letter te vormen.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie