Al een tijdje op mijn lijst om te maken is de pandancake. Maar wat is pandancake eigenlijk?
Wat is pandancake?
Pandancake is zachte luchtige groene cake. Het groene in de cake komt van het ingrediënt pandan. De pandan cake kent zijn oorsprong in Indonesië. Pandan is een tropische plant. Het is een “bladeren” plant. En laten nou net die bladeren de smaakmaker zijn in veel Thaise en Indonesische gerechten. Zo ook in deze pandancake.
Wat is pandan voor smaak?
Pandan word ook wel het vanille van het Oosten genoemd. Het heeft een zoete iets nootachtige vanille smaak.
Het groen in de pandancake komt van het ingredient pandan. Om de kleur van een pandancake te beinvloeden word er nog weleens kleurstof aan de cake toegevoegd.
Voor dit pandancake recept heb ik op de markt een flesje pandan pasta gekocht. De verhouding pasta en essence is gelijk. Heb je echter zelfgemaakte pandan extract dan is de verhouding 1 theelepel pasta is 1 eetlepel extract. Je kunt pandan pasta ook bij de toko kopen.
Een pandancake word vaak gebakken in een chiffon vorm. Je ziet ook weleens de naam pandan chiffon cake voorbij komen. Dit verwijst naar de cakevorm chiffon waarin de pandancake word gebakken. Een chiffon vorm is een rond bakblik met op de bodem een rond uitsteeksel in het midden. Hierdoor ontstaat er een gat in het midden van de cake. Je kunt er ook voor kiezen om de cake te bakken in een tulband voor.
In het geval van een tulband zal je pandancake iets inboeten op luchtigheid. Een tulbandvorm moet namelijk ingevet worden en bestrooid met bloem. Dit zorgt er voor dat je cake beslag iets inzakt tijdens het bakken van de cake. Een chiffon vorm vet je om die reden niet in. Echter is een tulband vorm niet los te snijden en is het essentieel het daar wel in te vetten.
Na het bakken in de chiffonvorm word de cake op zijn kop gezet om af te koelen. Wanneer de pandancake volledig is afgekoeld word de cake voorzichtig uit de vorm “gesneden”.
Ik heb zelf ooit bij de Ikea een bakvorm met verwisselbare bodem gekocht. Dit was zo’n chiffon bodem. Het is geen officiele chiffonvorm, maar het doet de truc. Een chiffon cake word ook wel angel cake genoemd. Een chiffon vorm om deze reden ook wel angel cake vorm.
Een pandancake maken kan lastig zijn. Het zit hem namelijk in de luchtigheid. Deze is essentieel bij het maken van een pandancake.
Voor het maken van de pandancake heb ik een 23cm diameter vorm gebruikt.
- 150 ml kokosroom/kokosmelk (blik)
- 2 theelepels pandan pasta
- 40 ml zonnebloemolie.
- 6 eieren
- 150 gram fijne kristalsuiker
- 150 gram bloem
- 25 gram maïzena
- 1 theelepel bakpoeder
- ⅛ theelepel zout
- Verwarm de oven voor op 160°C.
- Meng de kokosroom/melk met de olie en de pandan pasta door elkaar.
- Scheid de eieren.
- Klop het eigeel met de helft van de suiker tot een lichtgele crème (5 a 10 minuten).
- Schep 2 lepels bij het pandan mengsel en roer dit goed door elkaar.
- Spatel vervolgens het door de rest van het eimengsel
- Zeef de bloem met de maïzena en het bakpoeder erboven en spatel dit erdoor.
- Klop de eiwitten met het zout stijf.
- Voeg beetje bij beetje de rest van de suiker toe.
- Spatel een flinke schep eiwit voorzichtig door het beslag.
- Vouw/spatel vervolgens de rest van het eiwit voorzichtig door het beslag. (Spatel niet meer dan nodig.)
- Verdeel het beslag in een NIET ingevette chiffon vorm (ca. 23 cm diameter). [Voor tulband zie tips & tricks]
- Bak in 45 - 50 minuten gaar.
- Keer de chiffonvorm direct uit de oven om en laat deze op zijn kop afkoelen.
- Snij / wiebel de pandancake voorzichtig los. Begin eerst met het loshalen van de zijkant. Vervolgens de onderkant.
Tips & Tricks bij het pandancake recept:
- Wanneer je de pandancake in een tulband vorm bakt vet deze dan goed in. Bestrooi met bloem. En stort de cake dan na het bakken op een rooster om verder af te koelen.
- Roer niet het eiwit door het beslag, maar spatel/vouw het er voorzichtig doorheen. Door te roeren verlies je teveel lucht.
- Wanneer je kokosmelk dik is als je het blik opent, meng dit dan eerst goed door elkaar.
- Je kunt testen of de pandancake klaar is door een sateprikker in de cake te prikken. Komt deze er schoon uit is de cake klaar.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Frank zegt
Haha, geniaal!
Ik ben al een tijdje op zoek naar een manier om mijn baksels groen te maken!
Thanks voor het recept!
Bakkenderwijs zegt
Bedankt voor de enthousiaste reactie en heel veel (groen) bakplezier.