Spekkoek is een authentiek Indonesisch gerecht. Het is een aardig klusje, oven in oven uit. Je hebt wat tijd nodig om een lekkere spekkoek op tafel te toveren. Maar dan heb je ook wat. Als je een flinke spekkoek maakt en het in stukjes verdeeld kan je er een tijdje mee doen.
Onderstaand recept komt uit het boek Bartje Boemboe. Over dit boek heb ik een review geschreven die je binnenkort terug vind op de site. Het spekkoek recept is in eigen woorden geschreven. Wel heb ik een kleine aanpassing gedaan in de beschrijving. Volgens het Bartje Boemboe boek moest je 2 eetlepels per laag gebruiken. Ik kwam er snel achter dat dit onmogelijk was. Zelf heb ik 6 eetlepels gebruikt per laag en ben op 20 lagen uitgekomen. Omdat volgens het boek je zo’n 13 lagen moet hebben heb ik het aantal eetlepels omgerekend en op 8 a 9 eetlepels per laag uitgekomen. Ik gebruik eetlepels met een maateenheid van 15 ml.
In het Bartje Boemboe boek wordt het recept voor de spekkoek begeleid met een tekst waarin staat dat spekkoek altijd een feestje is. Verder wordt er in verteld dat de spekkoek uit 13 lagen bestaat en er ook een variant is voor de “luie” bakker. Dit is de Surabaya, een spekkoek die uit 5 dikke lagen bestaat. Daarnaast word er nog vermeld dat je ook een stuk bij de Toko kan halen, maar dat deze niet kan tippen aan de home made variant.
Rating
- 700 gram roomboter
- 400 gram witte basterdsuiker
- 200 gram bloem
- 16 eieren
- 1 theelepel gemalen kardemon
- 1 theelepel kruidnagel
- 2 theelepels kaneel
- ½ theelepel nootmuskaat
- 1 grote vanillestok
- 28 cm springvorm
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Vet een 28cm springvorm in en leg een bakpapier op de bodem van de springvorm.
- Splits de eieren.
- Smelt de roomboter op zacht vuur.
- Klop de eiwitten met 1 eetlepel basterdsuiker stijf.
- Meng de roomboter en de rest van de basterdsuiker door elkaar.
- Roer vervolgens de eigelen en het vanillemerg door het botermengsel.
- Zeef de bloem boven het botermengsel en spatel deze er zorgvuldig doorheen.
- Spatel vervolgens voorzichtig het eiwit erdoorheen. Niet roeren, maar vouwen.
- Verdeel het beslag in 2 gelijke delen en spatel door 1 deel de kruiden.
- Verdeel 8 a 9 eetlepels van het bruine beslag over de bodem van de springvorm en bak deze ca. 5 minuten in de oven.
- Haal de vorm uit de oven en schakel de oven over naar enkel bovenwarmte.
- Verdeel nu 8 a 9 eetlepels van het witte beslag erover en bak deze ook weer in ca. 5 minuten.
- Herhaal de stappen met het beslag tot je 13 lagen heb.
Tips & Tricks bij de authentieke spekkoek:
- Een spekkoek kan je 1 a 2 weken in de koelkast bewaren en leent zich goed om in te vriezen.
- Tip uit het Bartje Boemboe boek: Als de laag er droog uitziet, smelt dan een beetje boter over de laag alvorens de volgende laag aan te brengen.
- 1 kruidnagel komt overeen met 1/4 theelepel gemalen kruidnagel.
- Tegen het in de war raken van welke laag er nu moet, kun je na de laag de lepel afspoelen en direct bij het volgende beslag leggen.
- Tip uit het Bartje Boemboe boek: Deze spekkoek kun je ook met hete lucht bakken. Verwarm dan de oven voor op 160°C. Plaats twee roosters in de oven. Eentje onderin en eentje in het midden. Bak de eerste laag onderin in de oven. Schakel vervolgens je oven naar grillstand en bak de volgende lagen midden in de oven met de grillstand.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Cynt zegt
Beste Bakkenderwijs,
Mooi recept, ik ga het proberen! Overigens schrijf je nootmuskaat met alleen maar T’s 😉
Bakkenderwijs zegt
Beste Cynt, dat is idd een typfoutje, heb het direct aangepast, bedankt! en veel bakplezier met de spekkoek.
Lucrece zegt
De spekkoek uit de jumbo kan ik niet evenaren met dit recept. Hoe kan in deze evenaren ?
Bakkenderwijs zegt
Hier kan ik niet goed antwoord opgeven. Dit is een authentiek spekkoek recept. In de supermarkt worden vaak kleur- en smaakstoffen toegevoegd om de houdbaarheid en smeuïgheid te creëren. Betreffende de verschillende smaken spekkoek die verkrijgbaar zijn, daar worden net weer andere recepten voor gebruikt.
Eileen zegt
Smaak is goed maar kreeg de lagen niet mooi. Probleem is heb een heteluchtoven sinds kort en het lukt me niet helemaal. Denk dat het een ander wijze is vn bakken 🙁
Bakkenderwijs zegt
Gelukkig heeft de spekkoek gesmaakt. Ik heb zelf geen ervaring wat het effect van hete lucht kan zijn op de laagjes en kan je hier helaas geen duidelijk antwoord op geven.