Kummelcake ook wel karwijzaadcake of misschien beter vertaald naar het Engels, want daar ligt tenslotte de oorsprong van deze cake, de caraway seed cake. Deze caraway seed cake is een traditioneel Britse cake.
De kummelcake is voor het eerst teruggevonden in A.W.’s book of cookery uit 1591. De kummelcake heeft dus al een hele lange geschiedenis. In deze lange geschiedenis zien we onder de benaming van caraway seed cake de kummelcake regelmatig in kook- en bakboeken voorbij komen.
Naast Groot Brittannië is de kummelcake ook populair in Ierland en na wat onderzoek gedaan te hebben op het internet kwam ik de kummelcake ook tegen in een lijst met Duitse desserts.
Als je wat verder leest op het internet over de caraway seed cake word er gewaarschuwd om niet te veel karwijzaadjes te gebruiken. De karwijzaadjes moeten een subtiele smaak afgeven. En als je de cake 2 dagen luchtdicht verpakt bewaard kunnen de smaken nog meer opgenomen worden door de cake. Sommige zeggen dat de kummelcake dan zelfs nog lekkerder is.
Het kummelcake recept komt uit het De kunst van het bakken bakboek van Delia Smith. Hier schreef ik een boekreview over en deze kummelcake heb ik uitgekozen om te zien hoe de recepten in elkaar steken. Lees mijn bevinden over het recept in de kunst van het bakken boekreview. Voor onderstaand recept ben ik iets wat afgeweken van het orgineel en heb ik geluisterd naar de waarschuwingen over de karwijzaadjes. I.p.v. 3 ruime theelepels heb ik 2 theelepels gebruikt. Je krijgt dan een subtiele anijsachtige smaak. Mocht je de smaak dominanter willen kunnen je er altijd nog een theelepeltje bij doen.
In het bakboek word veelal gebruik gemaakt van smeerbare roomboter. Smeerbare roomboter is roomboter waar olie aan toe is gevoegd om deze smeerbaar te krijgen. Volgens het boek zorgt deze olie toevoeging voor een extra luchtige cake.
Ook heb ik de baktijd iets wat aangepast en het recept verder in eigen woorden verteld. De kummelcake is vrij makkelijk te maken. De kummelcake heeft een heerlijk krokant korstje.
- 175 gram zelfrijzend bakmeel
- 175 gram fijne rietsuiker
- 175 gram smeerbare roomboter
- 3 eieren
- 50 gram amandelmeel
- 60 ml melk
- 2 theelepels karwijzaad
- voor de topping
- 1 eetlepel amandelschaafsel
- 1,5 eetlepel gewone rietsuiker
- Verwarm de oven voor op 180°C
- Vet een cakevorm in
- Zeef het bakmeel luchtig boven een kom.
- Meng het amandelmeel, de fijne rietsuiker en het karwijzaad door de bakmeel.
- Mix de roomboter, de eieren en de melk in 1 minuut door het bakmeel mengsel tot een mooi beslag.
- Verdeel het beslag over de cakevorm.
- Meng het amandelschaafsel met de rietsuiker en strooi deze over de bovenkant van het beslag in de cakevorm.
- Zet de cakevorm iets onder het midden van de oven en bak in ca. 55 minuten gaar.
- Laat de cake iets wat afkoelen en stort de kummelcake vervolgens op een rooster om verder af te koelen.
Tips & tricks voor de kummelcake:
- Heb je geen zelfrijzend bakmeel in huis, geen probleem. Zelfrijzend bakmeel maak je gemakkelijk zelf oor de verhouding van 500 gram bloem met 15 gram bakpoeder te mengen.
- Amandelmeel is niks anders als fijn gemalen amandelen.
- Als je denkt dat de kummelcake gaar is prik dan een sateprikker in de cake, komt deze er schoon uit is de cake gaar.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie