Belgische wafels. Een begrip apart. De Luikse wafel is daar eentje van. Want er zijn meerdere Belgische wafels. Luikse wafels kenmerken zich aan dat ze wat steviger zijn dan bijvoorbeeld de Brusselse variant. Daarnaast zit er in een Luikse wafels recept parelsuiker. Dit is een groffe suiker soort. Deze suiker smelt niet zo snel in de oven. Hierdoor blijven er stukjes suiker in de Luikse wafel waarneembaar. Een ander voorbeeld waar parelsuiker gebruikt word is op ontbijtkoek.
De Luikse wafel stamt al uit de 18e eeuw. In deze tijd vroeg de toenmalige prins-bisschop zijn kok om zoetigheid. Met de Luikse wafel als resultaat.
Een nieuwe favoriet. Deze Luikse wafels zijn erg lekker. En ik zal ze zeker snel weer maken en weer en weer.. Echt een aanrader.
Dit Luikse wafels recept is afgeleid van het recept uit het Belgisch Bakboek en is voor zo’n 10 Luikse wafels. Voor dit recept word gebruik gemaakt van een wafelijzer met rechthoekige diepe wafelplaten. De Luikse wafels zijn niet met de hartjes of ondiepe wafelvormen te maken.

- 300 gram bloem
- 50 gram melk
- 50 gram ei (+- 1 ei M)
- 25 gram kristalsuiker
- 10 gram instantgist
- 5 gram zout
- 150 gram roomboter
- 150 gram parelsuiker
- 7 gram vanillesuiker (= 1 zakje)
- Doe de bloem, kristalsuiker, vanille suiker, gist en het zout in een kom. Houd de gist zo lang mogelijk gescheiden van het zout.
- Kneed de boter, melk en ei erdoor tot een soepel deeg. Het deeg mag niet meer kleven.
- Laat het deeg 10 minuten rusten op kamertemperatuur.
- Kneed de parelsuiker erdoor.
- Maak 10 bolletjes van ca. 75 gram en laat 46 a 60 minuten rijzen.
- Verwarm het wafelijzer voor.
- Bak de Luikse wafels in ca. 3 minuten goudbruin en gaar.


Tips & Tricks bij het Luikse wafels recept:
- Kneden kan met de hand of met de machine.
- Ieder wafelijzer is anders. Dus hou het ijzer goed in de gaten om de Luikse wafels niet aan te laten branden.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie