Amerikaanse botercreme is botercreme die bestaat uit 1 deel boter en 1 deel poedersuiker. Amerikaanse botercreme is dus een vrij simpele samenstelling. Amerikaanse botercreme is een goede botercreme om bijvoorbeeld een taart mee af te smeren. Bij Amerikaase botercreme word de boter eerst opgeklopt en vervolgens word de poedersuiker er doorheen geklopt. De Amerikaanse botercreme is steviger en gladder dan bijvoorbeeld het botercreme met banketbakkersroom van custard recept. Door met deze Amerikaanse botercreme een taart af te smeren word de taart wat strakker. Door de verhouding van 1 op 1 in de Amerikaanse botercreme is de botercreme wel zoet te noemen.
Amerikaanse botercreme recept
Ingrediënten
- 250 gram roomboter
- 250 gram poedersuiker
Bereidingswijze
- Klop de roomboter zalvig en licht van kleur. Dit kan wel een half uur tot een uur duren.
- Voeg de poedersuiker toe en klop dit er voorzichtig doorheen tot een geheel.
Tips & Tricks bij de Amerikaanse botercreme:
- Zet je mixer niet sneller als halve kracht. Als je boter te hard mixt word deze vettig.
- Dek je mixer af met een theedoek wanneer je de poedersuiker toevoegt. Ze vervolgens de mixer zachtjes aan. De theedoek zorgt ervoor dat je keuken niet onder de poedersuiker komt te zitten.
- Je kunt deze Amerikaanse botercreme makkelijk vermeerderen of verminderen als je de verhouding 1 op 1 aanhoud zit je altijd goed.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Jenneke zegt
Goed dat ik hier lees dat de verhouding 1:1 is !! Op vele amerikaanse sites zie ik steeds zowat1:2 staan en dat vind ik behoorlijk zoet ( 340 gr boter 640 suiker ) Men schrijft erbij dat je het op moet kloppen om het minder zoet te maken..maar is de botercreme wel stevig als hij 1:1 gemaakt word ?
Bakkenderwijs zegt
1:2 is idd behoorlijk zoet. Ik ben even gaan kijken op Google en kwam zelfs nog zoetere tegen. Ik weet niet beter dan dat de verhouding 1:1 is. En dit is zelfs al zoet. Hier kan ik wel bij zeggen dat Amerikaanse recepten altijd erg zoet zijn. Veel en veel zoeter dan dat we hier gewend zijn. De Amerikaanse botercrème of welke botercrème dan ook word stevig door de boter. Die stijft weer op wanneer deze in de koelkast word gezet. Ik weet eigenlijk niet goed wat het effect van suiker hierop is. Het lijkt mij wel vreemd dat het minder zoet word door op te kloppen. Maar ook ik kan ernaast zitten. De stevigste botercrème is de Zwitserse botercrème die word gemaakt met eiwit. Deze Amerikaanse botercrème volgt daarop.
Lotte zegt
Kun je met dit recept ook een smaak toevoegen aan de botercreme, door bv vanille aroma of cacao toe te voegen? Zonder dat het de structuur veranderd?
Bakkenderwijs zegt
Ik verwacht niet dat het toevoegen van een smaakje de structuur zal veranderen. Een beetje vanille aroma/extract zal geen probleem zijn. Ook cacao moet kunnen, al heb ik geen idee welke verhouding hiervoor het beste zal zijn. Veel bakplezier.
Hilde zegt
Kan je het ook met suikervervanger doen zoals wij hier Zusto kennen? Ik ben namelijk diabetisch.
Bakkenderwijs zegt
Het is zeker mogelijk om de suiker te vervangen voor een suikervervanger in dit recept. Echter heb ik hier geen ervaring mee en kan ik niet zeggen welke verhoudingen dan het beste zijn. Ik heb het geprobeerd op te zoeken en zag ergens 1 op 1 staan met Zusto. Maar kan hier geen garantie op geven. Ik denk dat je het het beste gewoon uit kunt proberen en proeven tussendoor. Succes en hoop dat het lukt.