De 1234 cake is een traditionele Amerikaanse cake. De naam 1234 komt voort uit de basis ingrediënten. In het Engels, 1 cup of butter, 2 cups of sugar, 3 cups of flour en 4 eggs. In het Nederlands zou dat 1 kop boter, 2 koppen suiker, 3 koppen bloem en 4 eieren zijn. Een cup is een maat die in het Engels nog weleens voor komt. Daar wordt dan geen gebruik gemaakt van een weegschaal maar van maatbekers en lepels of ook wel measuring cups and measuring spoons genoemd.
Om de 1234 cake wat smeuïger te maken wordt er een kop melk toegevoegd. Voor de smaak een theelepel vanille extract en een snuf zout. En voor het rijsproces van de 1234 cake wordt bakpoeder gebruikt.
In Amerika wordt gebruik gemaakt van een ronde taartvorm. Voor deze cake een 22″ taartvorm. De cakevorm die we in Nederland en België kennen, kennen ze daar niet op die manier. Ik zelf zie een cake graag in de langwerpige vorm. Hiervoor is het beslag wat aan de vele kant, maar zoals je ziet op de foto komt er een prachtige cake uit.
De 1234 is een basis recept. Je kunt er naar hartenlust op los variëren. Met cacao voor de chocolade variant. Ook kun je er fruit in gebruiken. Ook kun je het vanille extract vervangen door een andere smaak extract en zo voort.
Ik moet er wel eerlijk bij zeggen dat deze 1234 cake niet mijn favoriet is. Hij is erg zoet door de grote hoeveelheid suiker die erin gaat. De zoetekauw zal de 1234 cake zeker waarderen. Verder heeft de cake een heerlijk krokant korstje en is van binnen smeuïg.
Onderstaande maten zijn aangepast naar grammen en milliliters. Mocht je met de cups willen werken kun je bovenstaande hoeveelheden gebruiken.
- 225 gram boter (kamertemperatuur)
- 440 gram suiker
- 435 gram bloem
- 4 eieren
- 225 ml melk
- 1 zakje bakpoeder (=3 theelepels)
- flinke snuf zout
- 1 theelepel vanille extract
- Verwarm de oven voor op 170°C
- Vet de vorm in die je wilt gebruiken.
- Mix de boter romig met de suiker en het vanille extract.
- Mix 1 voor 1 de eieren door het botermengsel tot ze goed opgenomen zijn.
- Roer de droge ingrediënten door elkaar heen.
- Mix vervolgens beetje bij beetje de droge ingrediënten afgewisseld met de melk door het botermengsel tot een egaal beslag.
- Zet de cake 60 minuten in een voorverwarmde oven of tot een satéprikker er schoon uitkomt
Tips & Tricks bij de 1234 cake:
- Mocht je boter niet op kamertemperatuur zijn kan je deze gewoon gelijk gebruiken. Je zult dan alleen wat langer moeten mixen.
- Het is een traditioneel Amerikaans recept met de 1234 verhouding, maar mocht je toch minder zoet willen kun je de suiker gemakkelijk halveren.
- Laat de oven gesloten tijdens het bakken van de cake. De cake zal instorten door het snelle warmteverlies als de cake nog niet gaar is.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Agaath v Arkel zegt
Hoeveel eieren mogen er gebruikt worden staat niet in het recept,??
Bakkenderwijs zegt
Bedankt voor uw reactie. Ik zag dat het wel in de tekst erboven stond maar niet in het recept zelf. Heb het er gelijk bij gezet. In het 1234 cake recept zitten 4 eieren.