Welkom in de wereld van de patisserie! is geschreven door Christophe Felder & Camille Lesecq met ISBN 978 90 483 1878 0 en uitgegeven door Veltman uitgevers.
Dit is mijn tweede bakboek van Christophe Felder. Mijn eerste was Patisserie! Het knalroze dikke bakboek met stap voor stap foto recepten. Op het moment dat ik dit boek voorbij zag komen werd ik wel heel erg benieuwd. 180 Recepten ingedeeld op de dagen van de week.
Eerste indruk
Het boek doet heel liefelijk aan. Dit komt me door het zachte kleurgebruik en de geschetste tekening op de voorkant van een bakkerij. Dit doet typisch Frans aan. Er is een soort van winkeltje getekend. Bovenaan staan de schrijvers. Daaronder de titel en in het raam van het winkeltje staat 180 verrukkelijke recepten. Onderop de kaft staat de uitgever genoemd.
Achterop staat een korte tekst met de hoofstukken: Maandag: appels uit de oven & reuzencookies. Dinsdag: beginets en flantaart met framboos. en zo door tot en met zonder. Na de dagen volgen nog grappige taarten. De laatste zin op de achterkant van het boek staat: 180 unieke recepten waarmee je de week wel doorkomt!
Het is een dik boek met harde kaft. Het boek heeft 351 bladzijden.
De inhoud
Het boek is volledig opgemaakt in pastelkleuren. Dit doet heel zacht en vriendelijk aan. Het boek opent met een titelpagina. Deze word gevolgd door de colofon en nog een uitgebreide titelpagina. Hierna volgt een inleiding met een foto van de schrijvers van het boek.
De volgt de inhoud, beginnend met basisrecepten, gevolgd door de dagen van de week en eindigend met grappige taarten.
In het hoofdstuk basisrecepten staan recepten zonder foto met meerdere tegelijk op een bladzijde. De recepten zijn afgebeeld in pastel getinte blokken wat het mooi overzichtelijk maakt. In dit hoofdstuk vind je recepten als vanilleroom, frambozenjam, verschillende banketbakkersroom, soezenbeslag en meer.
De hoofdstukken beginnen allen met een korte inleiding. Maandag is het hoofdstuk voor de tussendoortjes, woensdags voor de kids en vrijdags voor de gasten om je een idee te geven van de verschillende hoofdstukken. Volgens mij is dat de enige uitleg die je over de hoofdstukindelingen krijgt in het boek.
Elk hoofdstuk heeft zijn eigen pastelkleur. De pagina’s hebben allen dan die kleur en het recept staat in een wit vlak.
De recepten
Alle recepten hebben een foto van het resultaat behalve de basisrecepten. De grappige taarten achterin bevatten stap voor stap foto’s/ Deze hebben de rest van de recepten niet.
Bovenaan het recept staan verschillende tijden genoemd. Hieronder volgt de titel en ingrediënten lijst. Waar van toepassing staat bij de ingrediënten een verwijzing naar een basisrecept. De bereidingswijze staat volgens het 123 principe geschreven en verschillende onderwerpen worden apart beschreven. Denk hierbij aan cakerol, slagroom, chocolademousse, decoratie en zo voort. Zo weet je wat je wanneer en voor welk onderdeel je het moet doen. Onder sommige foto’s staat vermeld van het het oorspronkelijke recept komt. Heel af en toe vind je nog een tip bij een recept.
Van de grappige taarten moet je niet veel verwachten. Het is een extraatje. En de titel zegt het al: het is grappig. Het gaar hier om het maken van dierenkop en clownskop taarten met botercrème fondant en marsepein. Het gaat om 5 verschillende taarten, welke wel volledig met recepten en decoraties beschreven staan.
Bakken
De recepten in het boek zijn allemaal net wat sjieker dan in de meeste bakboeken. Ik heb gekozen voor een cakerol met slagroom op Japanse wijze. Wat die Japanse wijze is staat er niet bij beschreven. Onder de foto van de cakerol staat vermeld dat het recept van Takahiro Komai uit Japan is.
In dit recept worden alle ingrediënten in grammen weergegeven. Dit is niet bij elk recept in het boek het geval. Na het bakken weet ik nog niet of de Japanse wijze te maken heeft met het feit dat de kom en het gereedschap even de vriezer in moet of dat het met iets anders te maken heeft. Het resultaat is goed. De cakerol is erg mooi geworden en heerlijk zacht van smaak. Een aanrader.
Ook ging ik nog aan de slag met een reuzencookies recept uit het boek. Wat een leuk idee is dat. En ook erg lekker weer. Ook een leuk recept om samen met kids te maken.
Conclusie
Ik kan niet anders zeggen dat het een prachtig bakboek met een originele indeling. De baksels zijn net wat luxer als in veel andere bakboeken. Dit maakt het bakboek een mooie toevoeging aan je kookboeken verzameling.
De recepten zijn goed te volgen en het resultaat is lekker en goed. Wat mij betreft een aanrader.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Marijn zegt
Ias het niet een dubbele ten opzichte van dat knalroze bork van Felder??
Bakkenderwijs zegt
Nee dat zou ik niet kunnen zeggen. Het knalroze boek zijn echt stap voor stap foto’s. Dat is in dit boek niet het geval. Ook zijn het naar mijn weten niet dezelfde recepten.