Vandaag bak ik, uitgegeven door Image books en geschreven door Floor van Dinteren en Francis van Arkel.
Vandaag bak ik is een bakboek voor kinderen. Of beter gezegd om te bakken met kinderen.
De eerste indruk
Het boek heeft een harde kaft. Op de voorkant van het boek staan vrolijke baksels en een foto van een kind die aan het bakken is. Ook staat er een tekstballonnetje met wat onderwerpen van het boek. In het midden staat de titel van het bakboek: Vandaag bak ik.
Op de band van het boek staan de titel en de uitgever van het boek vermeld.
Achterop een tekst geschreven aan de ouders. Hier kan je ook terug lezen dat de recepten geschikt zijn voor kinderen van 6 tot 12 jaar om onder begeleiding te bakken. Rond om staan nog wat foto’s.
Vandaag bak ik is in een serie verschenen samen met het boek vandaag kook ik. Het boek vandaag kook ik heb ik niet in mijn bezit en kan hier dan ook weinig over schrijven.
De colofon bevind zich achter in het boek. Hier staat nog een leuke tip geschreven voor alle keukenprinsen en prinsessen. Vandaag poets ik! Een tip voor wanneer je klaar bent met bakken. Volgens mij is dit enkel een tiptekst en is hier geen boek over uitgekomen.
De inhoud
Het boek begint met wat tekst geschreven naar de kinderen zelf. Ook bevinden zich er enkele tiptekstballonnen. Deze zijn ook gericht op kinderen.
Dan begint de inhoudspagina. Het boek bevat zo’n 35 recepten verdeeld over 88 bladzijden.
Na een dubbele hoofdstukpagina beginnen de recepten. Alle recepten worden over 2 bladzijden weergegeven met aan de ene kant een foto van het recept waar af en toe nog een extra foto van een bakkend kind en wat tiptekstballonnen staan. Op de andere kant staat een uitgebreide bereidingswijze geschreven.
Bij een aantal recepten staat een ballonnetje met streepjes waar je zelf wat tips of ideeën neer kan schrijven betreffende het recept.
Ook staat er bij ieder recept vanaf welke leeftijd het is en hoelang je met verschillende onderdelen van het recept bezig bent. Hier en daar staan er wat variatietips genoemd. Er staat bij deze variatietips echter niet vernoemd dat het variatietips zijn. Gelukkig staan ze los van de bereidingswijze anders had het verwarrend kunnen zijn.
Aan de bak
Door de recepten bladerend kom ik bij de donuts met Monchou en verse aardbeien terecht. Bij de ingrediënten staat echter nergens dat je ook 8 donuts kant en klaar moet kopen.
Bij een ander recept welke ik doorlees, het kokos-honingbrood staat dat je 500 gram meel nodig heb. Maar heb geen idee watvoor meel je hiervoor gebruiken moet. Dat is toch wel jammer.
Uiteindelijk heb ik gekozen voor het whoopies recept. Het is een basisrecept.
Ik lees het recept eerst door en merk dat aan het einde van het recept pas een melding word gemaakt over de vulling van de whoopies. Deze word in de ingrediëntenlijst niet meegenomen. Al was dat me niet gelijk helemaal duidelijk. Ik heb besloten de whoopies te maken zonder een betreffende botercreme. Enkel de cake schelpen. De whoopies heb ik later gevuld met wat spuitslagroom.
Het recept is goed te volgen. Het begint met de vraag of je ouders de oven kunnen voor verwarmen. Dit is wel goed om er in te zetten. Het is jammer dat niet alles direct duidelijk was, maar het resultaat is zeker de moeite waard.
Conclusie
Een bakboek geschreven voor kinderen. Op de kaft is de tekst echter geschreven naar de ouders toe. Dit kan voor wat verwarring zorgen.
Er staan leuke ideetjes/recepten in om met kinderen te maken. Van uiltjes tot chocoladetaartjes. Van zoete breekbroodjes tot kokoskusjes. Het is geen groot bakboek maar zeker een bakboek met voor ieder wat wils.
Het is jammer dat niet alles volledig klopt. Vooral bij de ingrediëntenlijsten ben ik wat tegen gekomen. Daarom wil ik als tip meegeven om alles goed door te nemen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Ook stuit ik een beetje tegen de leeftijd aanduidingen. Kinderen zijn allemaal zo verschillend van elkaar. Het ene kind van 7 is totaal anders als het andere kind van dezelfde leeftijd. Het had iets duidelijker een richtlijn mogen zijn.
Ondanks dat er het een en ander aan schort is het een leuk boekje om te bakken met kinderen. Het boekje heeft toegankelijke recepten. Het oogt gezellig en zal kinderen zeker inspireren om aan de slag te gaan.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie