Patisserie! door Christophe Felder en uitgegeven door Veltman Uitgevers met ISBN 9789004875.
Het boek Patisserie! heb ik inmiddels al een paar jaar in huis. Ik heb het gekregen van mijn ouders. En ik denk dat dit toch wel 1 van mijn mooiste boeken is.
De eerste indruk
Oke mijn eerste indruk is al een tijdje geleden. Knal en knal roze is het boek Patisserie! en flink dik ook nog weleens. De dikste uit mijn hele boekenverzameling. En met die knal roze kleur en de grote zwarte letters PATISSERIE! op de band van het boek knalt het je boekenkast uit.
Niet alleen de kaft is roze. Dit word ook doorgetrokken in het boek waar de hoofdstukken roze bladeren zijn met zwarte letters. Doordat dit 4 bladeren zijn en de rest van de bladeren in het wit zijn uitgevoerd, zie je deze roze strepen goed terug als het boek gesloten is. Je weet precies waar een nieuw hoofdstuk begint.
Op de voorkant van het boek staat de titel, de schrijver en de uitgever genoemd. Verder staat er geschreven dat het boek 210 recepten en 3200 foto’s bevat. En er staat dat Patisserie! het ultieme handboek is.
Op de achterkant staat een grote tag cloud met verschillende baksels. Daarboven een uitnodigende tekst waarin staat dat het boek geschreven is met de amateur in het achterhoofd en hierdoor niet alleen geschikt is voor de professionele patissier, maar voor iedereen die geïnteresseerd is in patisserie.
Het boek bevat een boekenlegger touwtje.
Op naar de binnenkant
Het boek begint met roze pagina’s gevolgd door een titelblad welke een exacte kopie is van de voorkant van het boek. Dan worden de hoofdstukken genoemd op roze bladeren met zwart. Vervolgens volgen er 3 bladzijde met een introductie over de schrijver van het boek, Christophe Felde. Ook staat hier in beschreven dat het boek Patisserie! een bundeling is van 8 eerder verschenen boeken.
De introductietekst word afgesloten met een let op! Hierin staat vermeld dat in de recepten een dessertlepel word gebruikt en dat deze lepel een inhoud heeft van 5 ml. Na de introductietekst staat een spontane pagina vullende foto van Christophe Felde op de werkvloer.
Na de introductie begint het boek met het eerste hoofdstuk. Zoals al eerder vermeld begint een hoofdstuk met 4 roze pagina’s. De eerste 2 benoemen het hoofdstuk, de volgende geven de inhoudsopgave van het hoofdstuk weer.
De hoofdstukken beginnen met begeleidende informatie omtrent het hoofdstuk. Het eerste hoofdstuk is deegsoorten. Hier word in de begeleidende informatie bijvoorbeeld verteld over de hoeveelheid deeg per taartring, de bereiding van deeg en een gebruikstabel van de belangrijkste deegsoorten. In deze gebruikstabel staat wat handige informatie over het te gebruiken bloem en andere tips.
De recepten in het boek worden genummerd als lessen en gaan van les 1 tot en met les 207. Ik heb nog niet terug kunnen vinden waar die overige 3 recepten staan aangezien er op de voorkant van het boek 210 recepten staan. Misschien is dit getal afgerond of vallen deze recepten onder andere recepten.
De lessen komen van de 8 boeken waaruit dit boek is ontstaan. Deze 8 boeken vallen namelijk onder een concept dat Leçons de pâtisserie heet. Vertaald betekend dat lessen in de patisserie. Vandaar de genummerde lessen in het Patisserie! boek.
De opmaak
De opmaak is door het hele boek doorgetrokken. Het eerste hoofdstuk verschilt in 1 opzicht van de overige hoofdstukken. In het eerste hoofdstuk gaat het om het soort deeg. Dit word genoemd als titel. Bijvoorbeeld boterdeeg of crumbledeeg. Onder de titel word dan een voorbeeld van gebak genoemd met het betreffende deeg. En van dit voorbeeld volgt dan een recept. Bij de overige hoofdstukken is de titel reeds de naam van het recept.
Ieder recept bestaat uit minimaal 2 pagina’s. De linker pagina laat een fotootje van het eindresultaat zien. Verder staat hier de bereidingswijze. In de bereidingswijze word verwezen naar de stap voor stap foto’s welke aan de rechterpagina worden weergegeven. Deze stap voor stap foto’s worden naast genummerd ook nog eens kort beschreven. Op de rechter pagina staan naast de stap voor stap foto’s ook de ingrediënten lijst, het aantal personen en eventueel relevante informatie als bereidingstijden en keukengerei.
Alle recepten zijn op dezelfde manier weergegeven en opgemaakt. Als een recept uit meer dan 2 pagina’s bestaat is bij de volgende pagina’s de linker pagina altijd de bereidingswijze en de rechter de begeleidende stap voor stap foto’s. Ook word er een (…) weergegeven op de eerste twee pagina’s als dit recept uit meer dan 2 pagina’s bestaat.
Het enige verschil tussen verschillende recepten is dat een foto van het eindresultaat ook nog weleens op de rechter pagina verschijnt.
De hoofdstukken
Het Patisserie! boek bestaat uit verschillende hoofdstukken. Deze hoofdstukken zijn:
- Deegsoorten en taarten
- Romige crèmes
- Patisserie decoratie
- Klassieke taarten
- Bonbons en bouchées
- Adventkoekjes
- Macarons
- Brioches en viennoiseries
- Elegante traktaties
Aan de bak
Omdat ik dit boek al langer in mijn bezit heb kan ik al vertellen hoe de recepten werken. Nu zal ik wel een nieuw recept uit proberen en beschrijven.
Het recept dat ik heb uitgekozen zijn macarons. In het boek is een heel hoofdstuk aan macarons geweid met allemaal verschillende recepten. Ik heb gekozen voor de koffie macarons. En ik kan zeggen, het recept is goed te volgen. Je word voor de macarons verwezen naar een basis recept en van hieruit moet je terug schakelen naar de macarons met koffie. Het recept heb ik gehalveerd. Het recept was namelijk voor 40 macarons en ik vond dat een beetje veel.
Het resultaat van mijn macaron is niet helemaal zoals die moest zijn. Macarons hebben de naam dat ze een moeilijk baksel zijn. Maar ondanks dat de macarons niet eruit zagen zoals ze moesten waren ze echt heerlijk. Iedereen vond ze erg lekker en had er aan 1 niet genoeg. Ik zal ze nog eens maken voordat ik het recept kan delen, maar zal zeker de macarons uit dit boek nogmaals maken. De koffie macarons, maar ook een andere soort.
De afsluiting
Na alle recepten eindigt het boek met het hoofdstuk bijlagen. In dit hoofdstuk staat een receptentabel, het receptenregister van A tot Z, een register van de basisrecepten, een receptentabel op moeilijkheidsgraad, een ingrediëntenregister, ovenstander en adressen met afsluitend de colofon.
Een erg uitgebreid register dus welke op verschillende manieren word weergegeven. De receptentabel op moeilijkheidsgraad is een mooie toevoeging. De recepten worden hier ingedeeld op een moeilijkheid van 1, 2 of 3 sterren.
Conclusie
Patisserie is net iets anders als het huis tuin en keuken bakken. Het is als het ware een iets wat luxere variant van bakken.
Het Patisserie! boek laat je kennis maken met dit luxere bakken. Met duidelijke stap voor stap foto’s en bereidingswijze word je door de recepten geloodst. Het zijn prachtige recepten en de resultaten zijn qua smaak zeer goed.
Het boek is echt een geheel geworden. Mede door dezelfde stijl in het hele boek door te trekken word het een overzichtelijk boek wat rustig oogt.
Wat mij betreft is het Patisserie! boek voor een ieder die wat wilt doen met patisserie een echte aanrader. Op de voorkant staat dat het ultieme handboek is en ik denk dat dit wel klopt. Het boek bevat verder geen poespas of nutteloze informatie. Het is 1 van mijn mooiste boeken en betreffende patisserie mijn nummer 1. Ik ben benieuwd of er in de toekomst een boek komt welke dit boek van zijn troon kan stoten.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Anke zegt
Hallo ik vind boek ook heel mooi en lijkt mij geweldig alleen ben ik al gestuit op een probleem want bij zandtaartdeeg en het zandtaardeeg voor tartelettes is al een verschil en had die gemaakt voor de tartelettes en het deeg was drijfnat. Toen ben ik op zoek gegaan naar wat de grootte van de eieren moeten zijn in de recepten maar kan dat nergens vinden. Aangezien ook volgen Christophe felder alles hel nauw luistert vond ik dit heel vreemd en weet ook niet waar ik die informatie kan vinden met betrekking tot het gewicht van het ei. Heb gekeken op zijn fb pagina maar ik zie nergens waar ik die vraag kan stelllen. Heeft u misschien een idee? Mvg Anke
Bakkenderwijs zegt
Beste Anke, exact zou ik niet weten wat er mis is gegaan bij je, maar het deeg mag zeker niet drijfnat zijn. Over het algemeen zal dit niet aan het ei liggen. Als er teveel ei in het deeg zit zal het deeg plakkerig worden, maar volgens mij niet drijfnat. Vaak als het gewicht van het ei niet vermeld staat bij een recept kan je uitgaan van een Medium ei. Dit gewicht licht tussen de 53 en 63 gram. Ik heb het recept even niet bij de hand, maar zou het anders misschien aan de boter kunnen liggen? Dat deze te zacht is geweest? Ik hoop dat je wat met deze informatie kan. Met smakelijke groet, Yvonne
Ernst zegt
Dat is ook mijn ervaring, het 1e recept geeft heel erg nat deeg. En het basisrecept voor tartelettes, ong 400 gram, zou voor 60 tartelettes zijn (6 cm doorsnee). Ik krijg er met moeite 20 uit.
M’n ervaring is wel dat je echt keiharde roomboter moet gebruiken. Die ‘smeerbare’ is bv. al zo vochtig dat het deeg inderdaad te nat wordt.