De kerstdagen zijn weer achter de rug. Hopelijk heeft iedereen een paar mooie dagen achter de rug. De oud en nieuw viering staat bijna voor de deur. Daar hoort bij vuurwerk en oliebollen. Oliebollen de jaarlijkse traditie. Na het bakken van de oliebollen is vaak alles vet, het hele huis ruikt naar frituurlucht en de plekken waar de oliebollenmix zit zijn vaak lastig schoon te krijgen. Daar heeft Koopmans nu wat nieuws op gevonden…
Oviebollen – de oliebol uit de oven!
Op internet zag ik de oviebol voorbij komen en dacht gelijk wat een goed idee. Geen frituurlucht meer en niet meer urenlang in de keuken staan alles afplakken of buiten in de kou staan zodat je niet nog dagen met een frituurlucht in huis zit. En na afloop nog lang boenen om alle vet en aangekoekte deeg spetters weg te krijgen. En daarnaast een oliebol die niet zo vet is. Wat in deze tijd van het jaar zeker welkom is. Oke nu moet ik ook toegeven het is ieder jaar een traditie, een hele leuke en lekkere. En wat smaakt er beter dan zo’n oliebol die net uit het vet komt…
Tijd om het mee te gaan maken of de oviebol daaraan kan tippen en of het een welkome vernieuwing is.
De oviebollenmix verpakking.
Allereerst bekijken we de verpakking. Het nodigt zeker uit om deze oviebollen te gaan maken. Op de voorkant staat een foto met oviebollen en de tekst Oven oviebollen – De oliebol uit de oven. Het woord oven bij oven oviebol is een beetje dubbelop. Oven en oviebol en dan de begeleidende tekst met de oliebol uit de oven erbij. Dat is drie keer op, maar geen kip die daar om zou kraaien.
Verder zijn we dat we een muffinvorm voor 12 stuks nodig hebben. Dit wordt nog extra benadrukt om er een tekening van bij te plaatsen. Goed gedaan, anders zou je met een pak oviebollen zitten en ze niet kunnen maken. Dat zou zonde zijn. Wat we zelf toe moeten voegen zijn water en eventueel 100 gram rozijnen.
De tenminste houdbaarheid datum staat aan de bovenkant van het pak en is tot 28-01-2018. Je kan de oviebollen zelfs nog tot de volgende oud en nieuw bewaren. Het pak dan, niet de gemaakte oviebollen natuurlijk. Daarover staat op de achterkant een bewaartip: Laat de oviebollen goed afkoelen en verpak ze daarna luchtdicht. Bewaar ze buiten de koelkast. Je kunt de oviebollen maximaal 2 dagen bewaren. warm de oviebollen 5-7 minuten op in een voorverwarmde oven (200 graden Celsius). Zeker een goede toevoeging op de verpakking. Dat is toch iets wat altijd prettig is om te weten.
Verder staat er op de achterkant een uitgebreide bereidingswijs, de benodigdheden, keukengerei, oventemperaturen en de bereidingstijd. Ook zien we een QR code waar een link onderzit naar variatierecepten, baktips en bakfilmpjes. Zeker een slimme zet.
Op de zijkant van het pak oviebollenmix zien we de ingrediënten: tarwebloem, weipoeder, suiker, tarwezetmeel, zout, bonenmeel, dextrose, kaliumchloride, emulgator (Sojalecithine), amylase, meelverbetermiddel (ascorbinezuur), gist. Verder zien we de allergie-informatie en de voedingswaarde staan.
De bereiding van de oviebollen.
Laten we beginnen met het daadwerkelijk maken van de oviebollen. Als tip wil ik meegeven begin met het doorlezen van de bereidingswijze. Soms wil ik dat nog weleens vergeten en ga ik gewoon ijverig aan de slag. In het geval van de oviebollen merkte ik tijdens de bereiding dat de zelf toe te voegen ingrediënten niet compleet waren. Je hebt namelijk ook zonnebloem- of anarchide olie nodig. Dit was voor mij een hele zoektocht door het huis, want deze had ik niet zo 1 2 3 bij de hand. Dat is het eerste wat er mist op de voorkant van het pak. Ook moet je de vorm na het invetten bestuiven met bloem. Dit staat ook niet op de voorkant van het pak vermeld. Wat wel een beetje slordig is.
Ik maak mijn oliebollen altijd graag met rozijnen. Dus ook bij de oviebollen gebruik ik rozijnen. Deze moeten een kwartiertje wellen in lauwwarm water. Daarna laat ik ze even uitlekken in een vergiet en uiteindelijk nog een beetje droogdekken. Vervolgens doe ik 25-ml warm water de gist en de oviebollenmix in een kom en mix deze 1 minuut op de hoogste stand. Dan de rozijnen er doorheen en het geheel afdekken met vershoudfolie. Het beslag ziet er goed uit. Het is wat dunner als gewoon oliebollen beslag, maar je hebt door de geur van de gist in combinatie met de rozijnen en beslag wel gelijk het oliebollen gevoel. Het beslag moet nu een half uur rijzen.
Als de rijs tijd er bijna opzit verwarm ik de oven voor op 200 graden. Er staat vervolgens om de muffinvorm licht in te vetten met de olie. Dit was mijn o jeetje moment. Zoals ik al eerder vertelde. Normaal staat er wel een klein flesje in de keuken. Maar dit was niet het geval. Na verschillende mensen in de buurt af te bellen en een wekker die steeds sneller leek te lopen vond ik toch nog zonnebloemolie. Een megafles voor de frituurpan waar nog een laagje in zit, pfew net op tijd. En je kunt hier ook geen boter voor gebruiken want je hebt de olie later ook nog nodig. Maar gelukkig. Ik vet de vorm in en daarna moet je de vorm bestrooien met bloem. Dit ontgaat me een beetje want doordat de olie zo nat is wordt de bloem vrijwel direct opgenomen door de olie. Maar goed, we doen gewoon wat er op het pak staat, het zal er tenslotte niet voor niks staan.
De rijs tijd is inmiddels voorbij en we zien gelijk dat het deeg flink verdubbeld is. Het ziet er goed uit. Echt zoals het oliebollen beslag. Met een ijslepel verdeel ik het beslag over de vorm. Het beslag is nog altijd wat dunner als het oorspronkelijke oliebollen beslag. Zelf heb ik nog een siliconenvorm liggen met 6 halve voetballen. Ik denk die probeer ik ook gelijk uit door hetgene dat deze rond zijn van onder. Volgens mij was het namelijk bij de Makro dat ik in het krantje een speciale oviebollenvorm voorbij zag komen. Als laatste moet je over ieder bakje beslag een theelepel olie druppel. Vervolgens gaan de 2 vormen voor 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Het resultaat van de oviebollen.
De oviebollen zien er goed van kleur uit en ruiken lekker. De bolvorm is ver te zoeken helaas. Door de muffinvorm zijn de oviebollen erg plat. Ook in de voetballen vorm zijn de oviebollen niet rond geworden. De onderkant heeft dan wel een ronde vorm, maar verder zijn de oviebollen toch ook plat. En uit de ronde vorm lijken ze zelfs wel nog kleiner. De smaak is erg goed. Door de theelepel olie krijg je zelfs nog een beetje vette vingers. Het komt zeker kwa smaak in de buurt van de oliebollen. De oviebollen hebben een dun krokant laagje en een zachte binnenkant. Ook zijn ze koud nog altijd erg lekker om te eten. Ik vind de oviebollen zeker een goed alternatief. Het is makkelijker op tafel te zetten dan de gewone oliebollen. Je hebt voor 1,49 (ah) een pak oviebollenix waarmee je er 12 kan maken. Zeker voor diegene die het oliebollen maken een gedoe vinden is dit een goed idee. Ik denk dat de oviebol in de loop van der jaren nog verder ontwikkeld wordt en er een punt komt dat ze heel dichtbij komen. Zeker qua bolvorm. Ik wil ze best nog een keertje maken al weet ik nog niet of ik met aanstaan oud en nieuw voor de oviebollen of oliebollen ga.
Heb jij ze al uitgeprobeerd, en wat zijn jou bevinden? Laat je het achter in een reactie?
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie