De ovenbijbel kreeg ik met de kerst cadeau. Een boek met makkelijke ovengerechten. En volgens de achterkant van het boek, mede de reden dat ik dit boek cadeau kreeg. Recepten voor de stoomoven. Deze recepten waren even zoeken waar ze stonden. Maar er staan zo’n 10 stoomoven recepten in. Waar ik er zeker 1 van uit ga proberen.
Terug naar het boek: de Ovenbijbel. De Ovenbijbel komt uit de serie kookbijbels. Waar er al velen van te krijgen zijn. De bijbels worden door verschillende schrijvers gemaakt. De ovenbijbel is geschreven door Chicklovesfood. Een populaire foodblog van Elise Gruppen-Schouwerwou en Nina de Bruijn. Het boek is uitgegeven door Carrera culinair en heeft ISBN 978 90 488 6424 9.
De ovenbijbel is een paperback. Een boek met een softcover. Het boek is ook verkrijgbaar met een hardcover. Waarmee het boek gelijk degelijker aan zal doen. Het boek heeft zo’n 428 bladzijde. En is volledig in de bekende kookbijbels style.
Naar de inhoud
Even snel bladerend door het boek merk ik dat niet alle recepten een foto hebben. Her en der mist er eentje. Gelukkig heeft het gros van de recepten wel een foto. Dit is toch wel een beetje hoe ik door een kookboek blader. Kijkend naar wat er lekker en smakelijk uitziet om zelf te maken.
Het boek telt 12 verschillende hoofdstukken met recepten. Na de titelpagina’s en de colofon staat de inhoudsopgave. Enkel de hoofdstukken worden hier genoemd. Wil je weten wat er onder het hoofdstuk valt zal je door moeten bladeren naar de verschillende hoofdstukken. Hier worden de recepten genoemd. De hoofdstukken in het boek zijn. Basisrecepten, klassiekers, ovenschotels 5 or less, magere ovenschotels skinny 6, comfort food, hartige taarten, traybakes, feest, stoomoven, gezonde baksels, borrelhapjes en zoete klassiekers.
Voor de recepten beginnen staat er een voorwoord. Een stukje oven chicklovesfood. Een hoofdstuk over hoe je het boek gebruikt en keukengerei. Het boek sluit af met een dankwoord en receptenindex. In het hoofdstuk over hoe je het boek gebruikt vind je ook nog tips over hoe je oven schoon te maken. Handig!
Recepten
De receptenhoofdstukken beginnen met een dubbele overzichtspagina met een korte introductie en een index naar de bijbehorende recepten.
De recepten worden ingeleid met een kort tekstje. Op 1 pagina worden de ingrediënten beschreven, de bereidingstijd aangegeven en staat de bereidingswijze. Op de pagina er naast staat een foto van het resultaat. Verder vind je nog tekeningetjes van het benodigde gereedschap en waar van toepassing een tip.
Aan de bak
Zoals ik al eerder zei ga ik zeker aan de bak met een stoomoven recept. Maar tijdens het bladeren stuiterde ik bij de basisrecepten op een kaas-uienbrood. En dat vind ik eigenlijk altijd wel erg lekker. Dus daar begin ik mee.
De bereidingswijze is goed te volgen. En het resultaat erg lekker. Voor mij een topper. Voor de ander mocht het iets krachtiger van smaak. Dat is natuurlijk makkelijk op te lossen door pittigere kaas te gebruiken.
Naast het kaas-uienbrood ben ik ook aan de slag gegaan met het broodje bapao uit de stoomoven. Dit was minder een succes. Het deeg voor het broodje kreeg ik niet goed. Was veel en veel te zacht. Uiteindelijk heb ik voor het deeg een ander recept gebruikt. De vulling van het broodje bapao dat ik heb gemaakt is wel gebaseerd op het recept uit het boek. Hier en daar wat naar smaak aangepast. Voor mijn idee moest er vergeleken andere recepten op het internet teveel vocht in het deeg.
Conclusie
De Ovenbijbel is een mooi kookboek met veel toegankelijke recepten. De stoomoven recepten zijn voor mij een leuke toevoeging, maar doordat hier geen mogelijkheid tot andere bereiding bij staat vermeld zullen deze recepten voor velen niet van toepassing zijn. Desalniettemin staat het boek vol met wel toepasselijke recepten. Zeker voor ieder wat wils.
Jammer genoeg is het broodje bapao uit de stoomoven niet gelukt met het recept uit het boek. Ook is het jammer dat er enkele recepten in het boek geen foto hebben.
Leuk om te zien dat Chicklovesfood hun wel bekende 5 ingrediënten recepten in het boek hebben verwerkt.
Als je graag met de oven kookt dan is dit boek zeker een mooie aanvulling in de boekenkast. Het boek is verkrijgbaar in een paperback en hardcover. Een hardcover is de degelijke keuze. Zeker als je een boek ook open wilt kunnen leggen is de hardcover het boek om voor te gaan. Een paperback is goedkoper, maar deze kan je niet goed open laten liggen op een recept.
Ik verwacht zeker nog met de recepten uit het boek aan de gang te gaan. Een mooie aanvulling in mijn kookboekenverzameling.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie