Laatst zat ik een weekendje in Epe. Heerlijk vrij in een prachtig huisje midden in de bossen. Een Winterkoninkje dat zat te broeden. Koolmeesjes, Mereltjes en andere kleine vogeltjes vlogen af en aan. Het was een genot om te zien en mee te maken.
En over een genot gesproken. Op de zaterdag stond een dagje Hattem op het programma. In het centrum van Hattem mag je overal maar maximaal 1 uur parkeren. Dus op advies weken we uit naar net buiten het centrum en parkeerde de auto bij de Bleek. Aan deze parkeergelegenheid is een restaurantje gevestigd, waar we besloten een kopje koffie te doen. Er stond een poster op de balie waarop Tsjechische honingtaart stond aangeprezen. Omdat we hier zo benieuwd naar waren hebben we deze mee besteld. Wat een succes. Deze Tsjechische honingtaart is echt een topper. Na deze heerlijke taart gingen we het centrum van Hattem in.
Op naar het Nederlands bakkerijmuseum Hattem.
Wat keek ik hier naar uit. Het Nederlands bakkerijmuseum Hattem ligt natuurlijk ook helemaal in mijn straatje. De entree bedraagt €7,50 en is voor museumkaarthouders gratis. Nadat we vriendelijk begroet worden door een jonge knul met bakkerskleding en muts op begint onze tocht door het museum. Met mijn camera in de aanslag wil ik zoveel mogelijk vastleggen om later nog eens terug te kunnen kijken.
De eerste ruimte waarin je binnen komt is een oud opgezet keukentje. Te lezen staat er dat het gaat om een boerenkeuken met verschillende authentieke elementen uit grootmoederstijd. In de hoek van de boerenkeuken staat een houten kast. Als ik deze kast tegen zou komen ergens zou ik nooit hebben geweten dat dit een broodkast is. De broodkast is gemaakt van eikenhout. In de broodkast werden vroeger broodproducten opgeborgen. De broodkast was een verbetering van de daarvoor gebruikte ‘broodkist’.
Nu is dit pas de eerste ruimte van het Nederlands bakkerij museum Hattem en ik zie al zoveel en leer nieuwe dingen bij.
Vanuit de boerenkeuken kom je terecht in een ruimte waar de traditionele bakkersoven gelijk opvalt. Zo’n oven heeft altijd een bepaalde uitstraling en dat zie je direct terug. Aan de wand hangen tal van oude bakvormen in verschillende soorten en maten. Ook de bijbehorende attributen voor de oven kun je in deze ruimte terug zien.
Bakkerskaboutertjes
Als ik verder in de rondte kijk zie ik plots helemaal bovenin op een houten balk een bakkerskaboutertje zitten. Op dat moment wist ik nog niet wat de bedoeling hier achter was, maar vond het een leuke toevoeging. Later kwam ik erachter dat door het hele museum bakkerskaboutertjes zijn geplaatst. Alle bakkerskaboutertjes dragen een letter bij zich die samen de oplossing vormen voor een speurtocht welke kinderen kunnen volgen.
Mijn tocht door het bakkerijmuseum vervolgt zich naar een ruimte die is opgezet als bakkerswinkeltje. Waar heel wat koektrommels pronken. Het bakkerswinkeltje is een typisch voorbeeld van een 19e eeuws dorpswinkeltje. Het was in die tijd namelijk de gewoonte om koekjes los te verkopen.
In de grote ruimte daarna zien we kinderen bezig om samen met een bakker gevulde koeken te maken. Je ziet de kinderen genieten van het bakken en ouders genieten mee en knippen volop foto’s van de bakkende kinderen.
Als we met de trap naar boven gaan komen we op een verdieping welke ook weer vol staat. Van bakkersfietsen tot een ware bakkersslee. Ook staan er oude apparaten en zijn er doorkijkjes gecreëerd met een ingericht winkeltje en een bakkerij. Er is een hoop te lezen in dit gedeelte. Onder ander over de geschiedenis van het bakken. Fotograferen is hier niet altijd even makkelijk door hetgene dat bepaalde artikelen achter glazen wanden met tekst staan. Je kunt gelukkig wel om deze wanden heen kijken zodat je goed kan zien wat erachter staat. Met alles wat er hier te zien is en de teksten die je kunt lezen kan je hier wel flink wat tijd zoet zijn.
Het zit hem in de details
Het bakkerijmuseum Hattem bestaat uit 2 gebouwen welke verbonden zijn door middel van een ondergrondse tunnel. Nadat je van de bovenverdieping de andere trap naar beneden heb genomen kom je in deze tunnel terecht. Ook hier staan een aantal bakmachines opgesteld. Naast de bakmachines bevinden zich hier de wc’s. Een deur met een uitgesneden hartje waar als je in de buurt komt automatisch het licht binnenin aangaat. Als je door het hartje naar binnen gluurt zie je dat zich er een ouderwetse wc bevind met een deksel in de vloer. Een grappig detail. Een ander leuk detail is dat bij de daadwerkelijke wc’s het mannetjes en het vrouwtjes symbool als een speculaaspop weergegeven zijn.
Vervolgens loop je door de ‘wafelkelder’ heen. Van de bekende wafelijzers tot de meest prachtige en aparte wafelijzers zijn hier te bezichtigen. Even verder is er een wat donkerder stukje waar een leuke ezel staat die broden draagt. In dit gedeelte staan ook de bakheiligen. Over deze bakheiligen word stuk voor stuk iets geschreven.
Opeens vallen we met onze neus in de boter. Er is een demonstratie bezig. Een gezellige bakker trekt onze aandacht. Met leuke grapjes verteld hij over verschillende broden en vormt deze terwijl hij het verteld. Wat interessant was dat en wat hebben we gelachen. Dit was echt een toetje.
Er is heel veel te zien in het Nederlandse bakkerijmuseum Hattem
Denkende dat we na deze demonstratie alles van het bakkerijmuseum gehad hebben, maar dat hadden we mis. Het ging nog verder. Er was ook in het tweede gedeelte nog een hoop te zien. Een etage die vol staat met speculaasplanken en chocoladevormen. Ook ijs- en marsepeinvormen kwamen veelvuldig voorbij. En er is een hoop informatie over te lezen.
Nog een stukje verder kwamen we in een kamer terecht met wel honderden kook- en bakboeken. Wat een collectie. Er stonden hele oude boeken tussen. Een aantal lagen met een open bladzijde uitgestald, maar de meeste stonden netjes achter slot en grendel in een kast. Je kan de kook- en bakboeken hier dan ook niet gaan lezen.
Tijdelijke tentoonstelling Droste
Dan zijn we echt bij het laatste gedeelte van het museum aangekomen. Hiervoor gaan we met de trap helemaal naar boven waar we aan twee kanten een mooi uitzicht hebben over Hattem, maar het gaat hier natuurlijk niet over het uitzicht. In deze ruimte bevind zich een hele collectie van Droste. Ook werd hier uitgebreid beschreven over bijvoorbeeld het ontstaan van Droste. Deze tentoonstelling van Droste is tijdelijk, maar erg leuk en interessant om te zien/lezen.
Mijn conclusie over het Nederlandse bakkerijmuseum Hattem
Wat een mooi en interessant museum. Ik had nog makkelijk uren langer kunnen rondlopen, kijken en lezen. De demonstratie was helemaal top. Deze kan ik een beetje omschrijven als een theatershow. Naast dat ik veel gelachen heb, heb ik ook het een en ander van deze demonstratie opgestoken. In het Nederlands bakkerijmuseum Hattem heb ik zoveel gezien. Ook mijn camera heeft niet stilgestaan. Ik zal dan ook nog lang plezier hebben aan al deze afbeeldingen en informatie. Mocht ik nog eens in de buurt zijn zal ik zeker weer langsgaan. Het Nederlands bakkerijmuseum Hattem is een echte aanrader. Ook voor kinderen, met het maken van bijvoorbeeld gevulde koeken en het volgen van de speurtocht zullen kinderen het zeker naar hun zin hebben. Voor degene met een echt bakkershart is dit een zeer interessant museum.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie