
Modern baking boekreview
Modern baking geschreven door Donna Hay met ISBN 978 90 00 36055 en uitgegeven door Spectrum. Modern baking is een vertaling van het gelijknamige Engelse origineel.
Voor wie haar (nog) niet kent. Donna Hay is een wereldberoemde Australische kok. Bekend van tv en van meer dan 27 boeken die wereldwijd meer dan 6 miljoen keer zijn verkocht. Naast koken bakt ze ook veel. Er zijn meerdere bakboeken van haar verschenen. Zoals ze zelf zegt: “Bakken is mijn therapie, mijn vorm van mindfulness.”
Zelf ben ik wel weg van Donna Hay haar bakkunsten. Ik kon dan ook niet wachten om het Modern baking boek aan mijn verzameling toe te voegen en met de recepten aan de slag te gaan. Ik kreeg dit boek als verjaardagscadeautje.
De eerste indruk
Wow. Dat beschrijft toch wel mijn eerste indruk van het Modern baking bakboek. Het is een groot dik boek met een harde kaft. Het doet kwalitatief goed aan. Het boek is ongeveer a4 formaat.
De kaft is bruin. Met op de voorkant een foto van een stapel, tevens bruine, cupcake vormpjes. Verder staat er de tekst te lezen donna hay – modern baking, taarten, koekjes en alles daartussen. Op de boekband staat exact dezelfde tekst met als toevoeging het logo van de uitgever. Achterop een uitnodigende tekst welke begint met de woorden: “Bakken heeft iets magisch”. Verder is er o.a. te lezen dat Donna Hay’s boek een moderne bakbijbel is en dat het boek meer dan 250 recepten bevat.
De inhoud
Het boek heeft zo’n 400 pagina’s. Alle recepten hebben prachtige foto’s waar het water je af en toe van in de mond loopt. Waar ik zelf wel wat meer van lichte, frisse foto’s hou, zijn deze foto’s wat donkerder her en der. Er staan geen stap voor stap foto’s in het boek. Enkel foto’s van het eindresultaat.
Het boek opent met een foto over een dubbele pagina, gevolgd door een titelpagina. Daarop volgt de colofon aan de linkerkant met rechts weer een titelpagina. Dan de inhoudsopgave. Er zijn 6 hoofdstukken in het boek. Chocolade, karamel toffee en koffie, suiker en specerijen, vruchten en bessen, melk en room. De hoofdstukken worden opgevolgd door een woordenlijst en register. Elk hoofdstuk begint met een heel aantal recepten. Deze “gewone” recepten worden opgevolgd door quick fix recepten en fresh & light recepten. Quick fix en fresh & light komen in ieder van de 6 hoofdstukken terug.
Na de inhoudsopgave volgt er een korte inleiding waarna het hoofdstuk chocolade begint.
In de woordenlijst en het register aan het eind van het boek staat een lijst met gemarkeerde ingrediënten. Hier worden deze ingrediënten kort uitgelegd. Hierna nog de basisingrediënten welke ook een korte uitleg meekrijgen.
Ook vind je aan het eind van het boek nog een aantal tabellen over metriek en Engels. Van cup naar gram en van inch naar ml. Met een synoniemen lijstje met bijvoorbeeld amandelmeel = gemalen amandelen. En om het helemaal af te maken oventemperaturen. Een handig kort overzichtje.
Met het dankwoord en nog een korte tekst over wie Donna Hay is sluit het boek af.
De recepten
Met meer dan 250 recepten. De recepten hoofdstukken beginnen met een dubbele titelpagina en een kleine introductie. De onderliggende quick fix benoemd de recepten die eronder vallen op deze titelpagina. Het hoofdstuk recepten en het fresh & light recepten gedeelte komen met elkaar overheen. Het quick fix gedeelte word iets anders weergegeven. Hier worden de recepten allemaal met een blauwe achtergrond weergegeven. Verder staan er in dit hoofstuk 2 recepten met een kleinere foto per pagina. De opzet van het recept blijft hetzelfde. Eerst de ingrediënten en vervolgens een stukje bereidingswijze.
De rest van de recepten worden met pagina vullende foto’s begeleid naast het recept of al dan niet op de pagina ervoor of erachter.
Er staat bij de recepten niet veel extra informatie. De recepten worden niet begeleid met een inleidende tekst of iets dergelijks. Ook staan er geen stap voor stap foto’s.
Onder de recepten word waar nodig aangegeven hoeveel personen of voor hoeveel stuks het recept geld.
Aan de bak
Het is altijd lastig kiezen met welk recept te beginnen. Zeker met 250 recepten. Mijn oog valt een paar keer op een ingrediënt. Ginger nuts biscuit. Waar ik denk dat deze hier niet verkrijgbaar is, is dit na wat onderzoek gelukkig wel het geval. Deze koekjes worden bijvoorbeeld voor snelle gember karamel gebakjes met pecannoten gebruikt. Ook zijn er een aantal recepten waar het ingrediënt single cream voor word gebruikt. Dat schijnt vergelijkbaar te zijn met koksroom welke dan weer tegen hoge temperaturen moet kunnen. Single cream zelf is hier volgens mij amper verkrijgbaar. Door dit soort ingrediënten die hier moeilijk of anders te verkrijgen zijn word een recept soms wel lastiger. In een kook- of bakboek welke origineel in het Nederlands is zijn de ingrediënten (vaak) makkelijk verkrijgbaar. In een kook- of bakboek uit een ander land kan dit soms omslachtiger zijn.
Ik merk al snel dat doordat de bereidingswijze als tekst weergegeven word het elkaar allemaal opvolgt. Er zitten als het ware geen stappen in. Hierdoor moet je goed zoeken waar je gebleven bent in een recept en een recept meerdere malen lezen. Je kan op deze manier toch snel een stukje vergeten.
Zo kom ik meerdere dingen tegen die niet helemaal lekker zitten en waar je echt even bij na moet denken hoe je dat moet doen. Zo staat er bijvoorbeeld te lezen dat je het deeg op een grote bakplaat moet leggen en deze 10 minuten in de koelkast moet zetten. Dan vraag ik me toch af welke (grote) bakplaat past er in de koelkast?!?
Ik heb gekozen om het ricotta kaneel cheesecake recept te maken. Dit klinkt mij erg lekker in de oren. Ik loop al snel tegen het eerste ingrediënt aan. Verse stevige ricotta. Via Google ben ik er achter gekomen dat de ricotta die hier verkrijgbaar is iets minder stevig is dan die in Italië. Maar we doen het er toch maar mee. En voor dit recept heb ik ook single cream nodig. Hiervoor gebruik ik koksroom. Dit zijn misschien wel puntjes waardoor sommige al af zullen haken het recept ook daadwerkelijk te maken.
Dan valt me nog iets op bij de ingrediënten. Tussen de ingrediënten staat het woordje deeg. Wat totaal niet opvalt. Ik had er dan in eerste instantie ook over heen gekeken. Dit had wel iets duidelijker mogen wezen.
Het recept is wat lastig en ik heb hier en daar moeite met wat ik nodig heb of hoe ik iets precies moet doen. Ik hou deeg en vulling over, waardoor ik me afvraag of de vormpjes die ik gebruik wel kloppen. Maar goed ik ga door en er komen mooi uitziende cheesecakes uit. Ze smaken ook nog eens heerlijk. Wat tips & tricks en misschien wel wat stap voor stap foto’s of aanvullende informatie was wel fijn geweest. Het eindresultaat mag er wezen, maar de weg ernaar toe was niet de makkelijkste.
Het is ook wel grappig. Hoe mooi de (meeste) foto’s zijn. Hoe nietszeggend de foto bij dit recept was. Ik heb dit recept puur uitgekozen op de naam. Op de foto zou ik dit recept nooit uitgekozen hebben.
Conclusie
Een prachtig bakboek met heel veel recepten. Van korte recepten tot uitgebreide recepten. Je vind het allemaal terug.
Veel recepten hebben net even wat extra’s. Anders als anders. Een gewoon simpele appeltaart zal je daarom ook niet terugvinden. Bij Donna Hay weet je dat de recepten origineel zijn. Waardoor je de inhoud niet snel kan vergelijken met een ander boek. Er staat dan ook voor ieder wat wils in.
Helaas loop je bij dit boek wel tegen verschillende ingrediënten aan die hier toch anders zijn. Waardoor je soms onzeker kan worden over een recept. Naast wat ik in de review al opnoemde staat er bijvoorbeeld 2 vellen zanddeeg uit de vriezer ontdooid. Maar hoeveel is een vel zanddeeg en hoe dik is dat. Dat is toch wel jammer. Zo kun je het recept niet makkelijk maken.
Ook de bereidingswijze had wat mij betreft wat overzichtelijker gekund. Nu is het een doorlopende tekst waardoor het moeilijk is stap voor stap te volgen. Hierdoor moet je het recept meerdere keren doorlezen en echt zoeken waar je bent gebleven.
Ik vind het jammer dat het boek geen stap voor stap foto’s heeft. Ik ben echt een voorstander van deze foto’s. Dit maakt het bakproces zoveel makkelijker en duidelijker. Er staat wel van ieder recept een foto afgebeeld. Je kan zeker wel zien dat er veel aandacht aan het boek is besteed.
De quick fix, ook wel snelle recepten genoemd vind ik een prettige toevoeging. Leuk als je wat bakken wilt maar niet al teveel tijd eraan wilt besteden.
In het hoofdstuk fresh & light word minder suiker gebruikt. Dit is iets wat ik zelf ook vaak probeer in mijn recepten. Het is allemaal tenslotte al zoet genoeg. Deze minder suiker recepten worden een boost gegeven door extra kruiden toe te voegen. Van mij had het minder suiker hoofdstuk duidelijker uitgelegd mogen worden. Prominenter. Ik kwam er nu pas een stuk later achter dat dit was wat het hoofdstuk inhield.
Oke het is een prachtig bakboek met veel recepten. Je voelt en ziet de kwaliteit. Wel merk je dat het boek uit een ander land komt en zal je hierdoor tegen puntjes aanlopen. Ik denk dat dit bakboek wel enige bakkennis vereist. Al is het ook gewoon een kwestie van doen soms. Ik ben er zeker heel erg blij mee en zal het nog vaak uit de boekenkast halen.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie