Kookschool Patisserie door Mélanie Dupuis en uitgegeven door Kosmos met ISBN 9789021559520.
De oorspronkelijke titel van dit boek is Le grand manuel de pâtissier. Kookschool Patisserie is dus een vertaald kookboek uit het Frans.
De eerste indruk
Het kookboek Kookschool Patisserie is groot, heel groot. In een standaard boekenkast zal het boek niet passen. Ik heb het boek opgemeten en het boek heeft een afmeting van 33,5 bij 25,5.
Kookschool Patisserie heeft een dikke kaft met op de voorkant een illustratie van een taart. Bepaalde stukken van de illustratie zijn met glansfolie opgelegd. Onder de titel van het boek staat de tekst: En je zoete dromen worden werkelijkheid. Het kookboek telt 288 bladzijde.
Op de zijkant van het boek staat de titel vermeld en daarnaast Kosmos, de uitgeverij.
Achterop staat een korte tekst waarin word vermeld dat er 100 pure patisserierecepten in staan en daarnaast alle tips & technieken die je nodig heb. Verder staan er een aantal gerechten genoemd. Dan nog een quote van Elle eten en de tekst: Voor iedereen die ervan droomt het bakken tot kunst te verheffen. Een mooie tekst om mee naar de inhoud van het boek te gaan.
De inhoud van Kookschool Patisserie
Het boek begint met een titelpagina gevolgd door een inhoudspagina. De inhoudspagina is onderverdeeld in 3 koppen: Basisrecepten, patisserie en tips en technieken. Onder deze koppen staan niet de recepten vernoemd maar een omschrijving als taart, creme of bladerdeeg.
Na de inhoud volgt er een pagina over hoe je het boek gebruikt. Hierin worden de 3 koppen kort beschreven met wat het hoofdstuk inhoud.
Vervolgens begint het boek met hoofstuk 1 Basisrecepten. De eerste pagina van dit hoofdstuk, en ook de volgende hoofstukken, geeft een inhoudsopgave weer met alle recepten welke eronder vallen.
De recepten pagina’s
De recepten worden wisselend verdeeld over 1, 2 of 4 pagina’s.
De recepten beginnen alle met een illustratie van het te maken gerecht. Dit is een illustratie waarin de verschillende elementen van het gerecht worden benoemd.
Verder worden er op de eerste pagina van een recept wat gerelateerde vragen beantwoord, worden er eventueel tips gegeven, word de houdbaarheid besproken, de moeilijkheid en welke punten je met dit recept kunt leren.
Ook laten ze een ingrediënten foto zien. De ingrediënten zitten op de foto’s al in bakjes. Bij de recepten over 4 pagina’s is de ingrediënten foto erg groot weergegeven. Onder de ingrediënten foto staan dan benodigdheden.
De lettergrootte die in het boek gebruikt is, is vrij klein. Het grootste gedeelte van het boek word gevuld met foto materiaal en illustraties.
Bij de meeste recepten bevinden zich stap voor stap foto’s. Bij sommige worden deze foto’s genummerd en op die manier gelinkt aan de bereidingswijze. Deze word weergegeven met 1, 2, 3 etc.
Staat een recept over 4 pagina’s dan is op de 4de pagina een pagina vullende foto van het eindresultaat te zien. Een recept over minder pagina’s heeft geen pagina vullende foto, maar een wat kleiner afgebeelde foto in een reeks met meerdere foto’s
Het laatste hoofdstuk zit iets anders in elkaar. Dit is maar een klein hoofdstuk van zo’n 20 bladzijde, maar hier staat aardig wat informatie begeleid met duidelijke stap voor stap foto’s en illustraties.
Het boek sluit af met een receptenregister gevolgd door een ingrediëntenregister en als laatste de colofon.
In de colofon staan 2 opmerkingen voor bij de recepten. Nu zal ik niet zo heel snel een colofon doorlezen en zal deze opmerkingen dan snel misgelopen hebben. Het is een beetje een vreemde plaats om dit neer te zetten. Er word hier een vermelding gedaan over de maateenheden en over de oventemperaturen.
Tijd om te bakken
Er staan een hoop mooie en lekkere recepten in. Vooral taarten komen volop aan bod. Ik vind het lastig kiezen, de recepten lijken allemaal zo groot. Nu kan ik voor een basisrecept gaan of voor een recept waar meerdere elementen in zitten. Ik ga voor het tweede. Het word een mokkataart. Iets wat ik zelf altijd erg lekker vind.
De mokkataart bestaat uit 5 elementen: Genoise, koffiebotercreme, koffiesiroop, krokante bodem en gekarameliseerde amandelen.
Bij het doorlezen van het recept loop ik al op de ingrediënten vast. Ik heb nodig pralinevulling. Ik zou zo 1 2 3 niet weten waar ik dit vandaan moet halen en pralinevulling is er volgens mij in verschillende smaken. Ook heb ik nodig pailete feuilletine. Tussen haakjes staat hierbij crêpes dentelle. Geen idee, zelfs het tussen haakjes maakt me niet veel wijzer.
Ik heb er naar gegoogled, maar het maakt het recept niet echt toegankelijk voor me. Hierdoor besloot ik bijna het recept links te laten liggen en naar een ander recept te zoeken. Echter heb je beide ingrediënten nodig voor een krokante bodem en staat er bij de variatietips dat je voor een klassieke mokkataart de krokante bodem weg kan laten. Ik vind het wel jammer, maar het moet wel haalbaar blijven. Dus ik laat deze laag weg en gebruik enkel Genoise biscuit.
Ik vind de bereidingswijze wat lastig te volgen. Onder punt 1 staan verschillende stappen van verschillende onderdelen. Deze onderdelen worden niet apart genoemd wat het iets wat onoverzichtelijk maakt. Helemaal nu ik de krokante bodem weglaat is het een gepuzzel geworden wat waarbij hoort.
De ingrediënten worden alle weergegeven in grammen, dit is zeker voor als je een beetje vocht ergens voor nodig heb wel heel handig. Zo kan je niet teveel vocht toevoegen.
Ik begin met de Genoise biscuitbodem en zie al snel dat er geen boter in de Genoise biscuitbodem word gebruikt. Ik ben echter altijd van de veronderstelling geweest dat een Genoise biscuitbodem verrijkt word met boter, maar in dit recept is geen boter te bekennen.
De Genoise biscuitbodem word in het boek au bain marie gemaakt. Ik heb besloten de biscuitbodem op mijn eigen manier te maken.
De biscuitbodem komt er goed uit en is een mooi maatje.
Op naar het volgende element van de mokkataart, de koffie botercrème. Ook hier stuit ik al snel op een puntje. In dit recept word 420 gram suiker gebruikt. Er word wel heel veel suiker gebruikt voor deze botercrème . Ik heb het suiker gereduceerd naar 200 gram en ik kan nu al verklappen, dit is meer dan zoet zat. Zal niet weten waarom er zoveel suiker gebruikt word.
De taart is voor zo’n 10 personen en heb er 600 gram boter voor nodig. Dit heb ik naar 500 gram gedaan. Dat zijn 2 pakjes boter en is meer dan zat voor een 24cm diameter taart (Ik had zelfs nog over).
De koffiesiroop ik vrij makkelijk te maken en de suikernootjes… Dit is toch wel het lekkerste van de taart. Een ieder die de taart at die vond de suikernootjes het lekkerste. Maak deze suikernootjes zelf met dit suikernootjes recept.
Met de botercrème was ik iets te snel, waardoor mijn botercrème helaas in de schift ging. De mokkataart kwam er verder erg mooi uit en iedereen vond hem ondanks de geschifte botercrème erg lekker. Ik heb door deze schift getwijfeld om het gebruikte recept te delen, maar ga het toch doen. Iedereen vond de taart zo lekker dat ik hem toch online zet. Echter zal ik de mokkataart nog eens opnieuw moeten maken om een mooiere foto neer te zetten.
Conclusie
Het boek is groot, eigenlijk iets te groot. Als het iets kleiner was geweest had het niks afgedaan aan het boek en was het boek beter te plaatsen geweest.
Bij sommige ingrediënten was het wel fijn geweest om een uitleg of een recept ervoor te hebben. Dit belemmerd toch een beetje in het maken van een recept.
De grote ingrediënten foto’s bieden niet echt meerwaarde en zijn een beetje overbodig. Als ze klein weer worden gegeven gaan ze mee in het geheel, maar op de plekken waar ze meer als de helft van een pagina vullen is het wat overdreven.
De bereidingswijze zit wat lastig in elkaar doordat er meerdere stappen onder 1 stap vallen. Het is soms een puzzelwerkje en je zal wat ervaring moeten hebben om de boel goed te laten passen. Het eindresultaat wat ik ermee heb gekregen mag er zeker wezen.
Door het hele boek worden duidelijke stap voor stap foto’s bij de recepten weergegeven. Ik vind dit erg prettig werken en ze geven een duidelijk beeld van de verschillende stappen.
De illustraties van het gebak met uitleg van de verschillende onderdelen is een leuke toevoeging. Hierin kan je duidelijk terugzien waar de verschillende elementen en lagen zich bevinden.
Het is niet makkelijk om een kookboek uit een andere taal te vertalen. Producten die in een ander land volop verkrijgbaar zijn, zullen dat hier misschien niet zijn. En dat is wel jammer. Dit neemt echter niet weg dat ondanks een aantal fikse kritiekpuntjes dit een prachtig bakboek is wat er in slaagt je stap voor stap te begeleiden naar een goed eindresultaat. Ik denk wel dat je een bepaalde basiskennis nodig heb om je door bepaalde bereidingswijzen te worstelen.
Zal ik dit boek nog vaker tevoorschijn halen? Jazeker, er staan prachtige en duidelijke recepten in en met een beetje voorbereiding kom je tot een heerlijk eindresultaat. En dat is tenslotte het gene wat telt. Wel vind ik het jammer dat ik naar ervaring recepten heb moeten aanpassen. Ik ben toch wel tegen een heel aantal dingetjes aangelopen en denk dat het daarom belangrijk is om een recept goed door te nemen voordat je eraan begint.
Het merendeel van de recepten in het boek zijn wat ingewikkelder als een simpel koekje of cake. Ze bevatten meerdere elementen die samen een gerecht vormen. Als je naar een boek opzoek ben die net even wat verder gaat als dat zit je met dit boek zeker goed.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie