De Koekjesbijbel, geschreven door Rutger van den Broek met ISBN 978 90 488 42841 en uitgegeven door Carrera culinair.
De Koekjesbijbel stond al een tijdje op mijn verlanglijstje. En met mijn verjaardag kreeg ik het boek als cadeautje. De Koekjesbijbel is onderdeel van een serie kookbijbels. Deze kookbijbels zijn door verschillende mensen geschreven. Qua design en opzet is er een samenhang gecreëerd. Van deze serie had ik de Bakbijbel al in mijn bezit. De Bakbijbel is ook geschreven door Rutger van den Broek. Dit boek was ook een deel van de reden dat ik de Koekjesbijbel graag aan mijn boekenkast toe wou voegen.
De eerste indruk
De Koekjesbijbel heeft een harde kaft. Dit zorgt direct voor een degelijke uitstraling. Er word net als bij de nadere kookbijbels gebruik gemaakt van iconen. Deze iconen worden op de kaft van het boek weergegeven in geel, rood en zwart.
Onder de titel staat te lezen: “Rutger bakt van amandelkrullen tot Zeeuwse speculaas”. Ik heb geen idee wat daar dan allemaal tussen valt, maar aan de dikte van het boek te zien zal het een hoop zijn.
Op de boekband valt dezelfde tekst te lezen als op de voorkant. Achterop staat een hoop tekst geschreven. Daar valt onder andere te lezen dat het boek meer dan 170 koekjes recepten bevat. Van bekende tot onbekende. Met duidelijke stap voor stap foto’s. Daar houd ik van. Ik ben benieuwd.
Het boek telt 495 bladzijden. Dit is toevallig exact het zelfde aanval als de Bakbijbel. Of misschien dat iedere kookbijbel wel hetzelfde aantal bladzijden bevatten.
Nu ik de boeken zo naast elkaar heb. De Bakbijbel en de Koekjesbijbel. Zie ik pas echt het verschil tussen een soft- en hardcover. De hardcover is mooi ingebonden en de bladzijden zijn van betere kwaliteit als bij de softcover. Het geheel ziet er wat luxer uit. Al gaat het natuurlijk om de inhoud. Die bij beide exemplaren goed zijn.
De inhoud
Het boek sla je open met pagina’s gevuld met icoontjes van het bakgereedschap en de daarbij behorende naam. Na deze pagina’s volgen de titelpagina met een opsomming van ook leverbaar in de reeks kookbijbels.
Dan volgt links aan colofon en recht de inhoudspagina. De inhoudspagina is kort en bondig. Er is in de kookbijbels een duidelijke lijn in opmaak te zien. Het komt allemaal wel grotendeels met elkaar overheen. In ieder geval met de twee verschillende bakboeken in de reeks geschreven door Rutger van den Broek. Dat is zeker.
Na de inhoud gaat het boek verder met een voorwoord, een hoe gebruik ik dit boek, bakbegrippen en – technieken, basis ingrediënten, koekjesbaktips en keukengerei. Dit zijn allen hoofdstukken waar kort het een en ander aan informatie in gegeven word. De koekjesbaktips zijn wel interessant om door te nemen. In het keukengerei worden de gebruikte iconen van het boek beschreven. De overige hoofdstukken zijn voor mij wat algemeen.
Vervolgens begint het boek met de how to’s. Hier staan 21 verschillende how to’s begeleid met stap voor stap foto’s. Hierbij kun je denken aan zetdeeg met de hand of zetdeeg met de mixer, deeg uitrollen, karamel en nog een aantal anderen.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik de term zetdeeg nog niet eerder voorbij heb zien komen. De 2 andere degen, wrijfdeeg en roerdeeg kende ik wel. Interessant om te lezen hoe de bereidingswijze van een koekje ook een wereld van verschil kan betekenen. Zo blijken jodekoeken, Utrechtse spritsen en kattentongen bijna dezelfde ingrediënten te hebben, maar toch totaal anders zijn.
Om nog even terug te komen op het zetdeeg. Ik kon de betekenis hiervan niet zo 123 terugvinden in het boek. Zodoende heb ik het even opgezocht. Zetdeeg is een deeg dat stevig genoeg is om uit te rollen. Het word ook wel kruimeldeeg genoemd. Tijdens het “zetten” van het deeg ontstaan, namelijk eerst kruimels.
Het hoofdstuk basis ingrediënten bevat 11 recepten. Dit zijn recepten als stroop, speculaaskruiden, vanille extract etc.
Na de basisrecepten volgen de koekjes. Koekjes, koekjes en nog meer koekjes. De koekjes zijn onderverdeeld in verschillende hoofdstukken. Dit zijn: Brosse koekjes, Rijke koekjes, Kruidige koekjes, Luchtige koekjes, Chewy koekjes, Delicate koekjes, Amandelkoekjes, Gevulde koekjes, Ijzerkoekjes, Stukwerk en Hartige koekjes.
Na de koekjes recepten word het boek afgesloten met een dankwoord, receptenindex, ingrediënten index en adressen & links.
De recepten
Het lijkt erop dat ieder recept wel een begeleidende foto heeft. Is het niet op de pagina ernaast dan is het wel op de pagina’s ervoor waar meerdere koekjes bij elkaar worden afgebeeld. Bij de koekjes recepten staan verder geen stap voor stap foto’s. Dit vind ik wel jammer.
Ieder recept word ingeleid met een kleine begeleidende tekst.
De bereidingswijze volgt met 1234. En naast de bereidingswijze staan de ingrediënten gesorteerd op onderdeel als deeg, merengue, verder nodig en andere. Waar van toepassing staan naast de titel de iconen van het gereedschap dat je bij het recept nodig heb. Verder staat er hier en daar nog een tip bij enkele recepten vermeld.
Aan de bak
Tijd om een recept uit de proberen, maar wat te kiezen. Er staan zoveel koekjes in.
Ik heb gekozen voor het ANZAC koekjes recept. Ik kwam ze tegen en heb er weleens eerder van gehoord. Dit zijn Australische, Nieuw Zeelandse koekjes die door vrouwen werden gebakken en opgestuurd naar de Army Corps (de soldaten). Dit gebeurde tijdens de eerste wereldoorlog. De ANZAC koekjes waren vooral uitermate geschikt door de lange houdbaarheid van de koekjes.
Het is een goed te volgen recept met een duidelijke foto van het eindresultaat. De koekjes zijn erg lekker. Doordat de koekjesrecepten zelf geen stap voor stap foto’s hebben is het lastig in te schatten wat een beetje plat drukken is. Hoe dik moet dat zijn. En ook of het deeg nog veel uitloopt of niet. Verder is het een fijn recept om mee te werken. Met een leuke beschrijving van het koekje.
Conclusie
Koekjes, koekjes en nog eens koekjes, De Koekjesbijbel bevat meer dan 170 koekjesrecepten. De recepten zijn allen met zorg samengesteld en zijn goed te volgen. Het bakresultaat is erg lekker. Bak je veel koekjes of af en toe eens. Eigenlijk is de Koekjesbijbel voor beide bakkers een aanrader om in huis te hebben. Het bevat een verscheidenheid aan koekjes waardoor er altijd wel wat lekker te vinden is.
Het is een bakboek dat af is. De recepten zijn leuk en gevarieerd. Een koekje is niet enkel een koekje. Met dit boek merk je dat een koekje meer is dan dat.
Het enige mindere vind ik dat bij de recepten zelf geen stap voor stap foto’s staan. Niet bij alle recepten is dit nodig, maar bij een aantal recepten zal dit wel echt een toevoeging geweest zijn.
En als ieder voordeel dan toch zijn nadeel heeft of andersom. Is het enige nadeel dat De Koekjesbijbel zo’n grote hoeveelheid lekkere koekjes recepten heeft dat het wel heel lastig kiezen word.
Iig is De Koekjesbijbel een aanvulling op mijn boekenkast en ik denk er nog veel plezier aan te beleven.
Met vriendelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie