
Kant en klare bakpotten
Vandaag begin ik met het bakken van 2 kant en klare bakpotten. Ik heb deze een tijdje geleden cadeau gekregen van een vriendin van mij. Volgens mij komen ze bij de Xenos vandaan. De kant en klare bakpotten ogen gezellig en uitnodigend. En met de leuke namen die eraan gegeven worden zijn een extra stimulans om ze cadeau te doen. De kant en klaren bakpotten zijn doorschijnend zodat je de laagjes ingrediënten goed kunt zien. Ondanks dat er waarschijnlijk flink geschut wordt met deze kant en klare bakpotten bij vervoer blijven de laagjes redelijk intact. Waarschijnlijk komt dat door de bruine suiker wat een dikke laag vormt waar ik echt doorheen moest hakken om het eruit te krijgen. De 2 kant en klare bakpotten die we hebben zijn het koekje van eigen deeg en lariekoekjes.
Het koekje van eigen deeg.

Koekjes van eigen deeg – Speculaasbrokken
Een van de 2 kant en klare bakpotten het koekje van eigendeeg worden knapperige speculaasbrokken. Ik begin met het lezen van de informatie op de achtergrond van de pot. En vind daar de bereidingswijze van het koekje van eigen deeg, allergenen informatie, gemiddelde voedingswaarde, gewicht, adressering en een tenminste houdbaar tot. Het potje is gemaakt door American Sweethearts zie ik in de adressering staan. De ingrediënten zijn: Tarwebloem, bruine basterdsuiker, koekkruiden en rijsmiddel E500 (E500 zijn natriumcarbonaten of ook wel baksoda genoemd). Ik had als ik het zo bekijk meer ingrediënten verwacht.
Wat ik zelf moet toevoegen vind ik door de bereidingswijze heen geschreven. Dit wordt niet apart gemeld waar wat voor te zeggen valt. Met een dergelijk kant en klare bakpot heb je toch beperkte ruimte voor informatie weergave. Als we de bereidingswijze doorlezen kom ik erachter dat ik voor het koekje van eigen deeg nog 135 gram boter en een eetlepel water moeten toevoegen. De informatie verteld me verder dat het deeg een half uur moet rusten en dat we de oven moeten voorverwarmen op 190 graden. Alvorens ik begin moet ik de oven voorverwarmen, maar wetende dat het deeg een half uur in de koelkast moet opstijven vind ik dit een beetje vroeg. Een oven hoeft geen 30 minuten + bereidingstijd voor te verwarmen. Dus hier wacht ik nog even mee.
Tijd om nu echt te beginnen
Ik open de pot en de geur van de koekkruiden komen je gelijk tegemoet. Met een beetje hakwerk bij de bruine suiker gooi ik alles in de mixkom. Even checken of er geen klonten bruine basterdsuiker zijn. Als deze er niet zijn doe ik de boter en het water de bij en zet ik de mixer aan met de deeghaak. Als alles goed gemengd is doe ik het verder met de hand op de plaat. Volgens de beschrijving moet het een egale gladde massa worden. Ik merk dat het deeg wat droog is en maak daarom twee maal mijn hand nat. Ik weet er een bol van te maken, maar merk wel gelijk dat het deeg snel scheurt. Aangezien speculaasbrokken er altijd grof uitzien vind ik dit wel kunnen. Even in huishoudfolie als platte plak en de koelkast in.
De lariekoekjes

Lariekoekjes – Witte chocoladechip koekjes
Omdat ik twee verschillende kant en klare bakpotten heb ga ik terwijl de koekjes van eigen deeg in de koelkast liggen de lariekoekjes maken. Dit zijn rijk gevulde chocoladechip koekjes met witte chocolade. Ook hierbij pakken we eerst de kant en klare bakpot erbij. Alle informatie die ik eerder opsomde bevind zich ook op deze kant en klare bakpot. De ingrediënten zijn: Tarwebloem, witte basterdsuiker, bruine basterdsuiker, muesli, pinda’s cacaoboter, melkpoeder, vanillesuiker, rijdmiddel E500 en sojalecthine (dit is een emulgator dat wordt gebruikt om te voorkomen dat mengsels van verschillende stoffen gaan ontmengen). Een heel aantal meer ingrediënten dan bij het koekje van eigen deeg.
De oven moet voorverwarmd worden op 180 graden. Ik moet 85 gram gesmolten boter en een geklopt eitje toevoegen. Na alles in de mixer te hebben gedaan en met de deeghaak goed door elkaar te hebben gemengd ziet het eruit als een plakkerige massa. Schijn bedriegt echter, want niets is minder waar. Er staat dat ik balletjes van 3 cm moet maken. Nu is mijn inschattingsvermogen niet heel goed, dus neem ik een liniaal en meet ik het eerste balletje af. Nu komt het natuurlijk niet heel erg nauw, maar na dit eerste balletje heb ik ongeveer een leidraad. Ik rol de balletjes in mijn hand en gooi ze zachtjes op de bakplaat. Gooien zodat ze alvast een kleine stevige rechte onderkant krijgen. Ik geef ze voldoende ruimte, want heb een idee dat ze groter gaan worden. Dit staat echter niet in de bereidingswijze van de Lariekoekjes beschreven. 10 tot 15 minuutjes in de oven. Niet te donker laten worden dat zal zonde zijn. Het begint al snel heerlijk te ruiken. Zodra ik ze uit de oven haal zie ik dat de balletjes mooie bolle koekjes zijn geworden die heerlijk ruiken en eruit zien om aan te vallen.
Nu de lariekoekjes uit de oven zijn heb ik nog van 1 van de 2 kant en klare bakpotten het deeg in de koelkast liggen. Dit hallen we eruit en leggen het op een plaat. We moeten het uitrollen tot 0,5 cm dikte. In de bereidingswijze staat dat je er dan vormpjes uit kan drukke. Al vind ik dat speculaasbrokken brokken moeten kunnen zijn en er ook zo uitzien. Zodoende leg ik de hele plak met een taartschep op de bakplaat en scheur het in stukken. Dit om het bakproces beter te laten verlopen. Als het een grote plak is zal het ander bakken. Wel merk ik dat het deeg heel bros is en ook wat verkruimeld al ziet het er wel gelijk uit als speculaasbrokken. De oven inmiddels naar de juiste temperatuur gezet en ongeveer 15 minuten bakken maar. Vertrouw je neus en laat het niet te lang in de over bakken. Want te donker is echt niet lekker.
Beide kant en klaren bakpotten zijn goed te bereiden. Je hebt er weinig ervaring voor nodig en hoeft er minimale ingrediënten aan toe te voegen. De koekjes ruiken heerlijk en smaken ook erg goed.
Wat is jou ervaring met kant en klare bakpotten? Heb je een favoriet die je kunt aanbevelen? Laat hieronder een reactie achter.
Met smakelijke groet,
Bakkenderwijs
Geef een reactie