Home sweet home, geschreven door Yvette van Boven. Een in Ierland geboren Nederlandse kok, schrijfster en tv- presentatrice. Yvette van Boven kwam op haar tiende naar Nederland en is daar blijven wonen.
Ik heb al een aantal van haar kookboeken in de kast staan en ben over het algemeen erg tevreden over de boeken. Het kookboek Home sweet home heb ik echter van een vriendin van mij geleend om een review over te schrijven en er iets uit te bakken.
Home sweet home is een kookboek. Een kookboek over de Ierse keuken. Het is geen bakboek, maar in bijna ieder kookboek staan er wel bakrecepten in. Zo ook in dit kookboek. Het eerste hoofdstuk met recepten is zelfs het bakken hoofdstuk. Dus dat zit wel goed.
Home sweet home is uitgegeven door Fontaine uitgevers en heeft ISBN 9789059567542. De colofon van dit boek bevind zich vooraan het boek.
De eerste indruk
Het is een kwalitatief goed uitziend boek. Home sweet home heeft een harde kaft en is ongeveer op a4 formaat gemaakt. Het boek heeft een dubbel boekenlegger touwtje. Zo kun je twee recepten tegelijk bewaren. Het boek heeft een mooie dikte en is gevuld met 304 bladzijden.
Als ik snel door het boek blader zie ik dat er naast de receptfoto’s ook veel foto’s van Ierland in Home sweet home staan. Sommige in combinatie met de schrijfster Yvette van Boven.
Op de voorkant van het boek staat de schrijfster afgebeeld aan de kant van een weg. Onder de titel Home sweet home staat nieuw Iers comfort food. Onderin staat de schrijfster en de fotografe genoemd.
Op de achterkant van het boek staat vrij veel tekst. Er staan een aantal quotes over het boek. Een foto van de schrijfster met daaronder een kleine introductie. En nog een tekst met een introductie over het boek. Het nodigt je uit het boek te gaan lezen of door te bladeren.
De inhoud
Het boek begint na wat pagina’s met foto’s, de titelpagina en de colofon met de inhoud. De inhoud word op een speelse wijze weergegeven.
Daarna volgt een inleiding. 2 Pagina’s gevuld met tekst met een introductie over de schrijfster haar roots en Ierland.
Na de introductie van Yvette word er wat verteld over de traditionele Ierse keuken. In dit hoofdstuk word een stukje geschiedenis verteld. Waar staat dat door hetgene dat Iers eten vroeger voor de armen waar de recepten vaak bestaan uit eenvoudige, goedkope ingrediënten. Ook staat erin dat bakken een belangrijk onderdeel is van de Ierse keuken, zowel zoet als hartig.
Voordat de basics beginnen word er nog wat uitgelegd over de verschillende ingrediënten die worden gebruikt. Zo word er bijvoorbeeld verteld dat er large eieren worden gebruikt in de recepten. In de basics staan enkele recepten als een bouillon of een custard. Recepten waarnaar verwezen kan worden in andere recepten.
Na deze basics komt voor mij gelijk het hoofdstuk wat ik het vaakst zal gebruiken. Waarschijnlijk moet ik erbij zeggen. Wie weet kook ik uiteindelijk meer uit het boek dan dat ik echt bakken zal.
De recepten
De recepten worden over 2 pagina’s weergegeven. Met aan de ene kant een foto van het recept en aan de andere kant het recept. Vaak begeleid door een inleidende tekst over het gerecht.
Afgescheiden van de bereidingswijze staan de ingrediënten. De bereidingswijze word weergegeven in alinea’s met stukjes tekst.
Voordat ik aan de bak ga blader ik eerst nog even verder in het boek. Zo zie ik dat tussen de recepten door er af en toe teksten staan over bijvoorbeeld turf, vis of zeewier.
Na alle recepten staat het register. Het register staat op ingrediënten en type gerecht gesorteerd. Het boek word afgesloten met een dankwoord.
Aan de bak
Omdat het een kookboek is heb ik voor 2 recepten gekozen om uit dit boek te proberen. Zo heb ik gekozen voor een Gur cake. Dit is een typisch Dublins gebak. En daarnaast heb ik gekozen voor een meer hartig gerecht. Het is een bijgerecht. Krokante courgettes uit de oven is zo’n gerecht.
Over de gur cake lees ik dat dit vroeger een armeluis gebak was. Het is typisch Iers en komt uit Dublin. In de rest van Ierland heet dit een Chester cake of Donkey’s gudge. Vroeger werd dit gebak gemaakt met leftovers. Kliekjes die de bakkerijen over hadden van de vorige dag. Zo werd er de ene keer oud brood gebruikt en de andere keer oude cake. Ook qua zuid vruchten werden er veel verschillende combinaties gebruikt.
Ik heb rozijnen met een paar dadels en pruimen erdoor gedaan.
Bij het maken van het shortbread merk ik dat deze wel erg droog is. Achteraf gedacht had ik hier wat meer water aan toe moeten voegen. Dan was het wat meer een geheel geworden en minder gaan breken. Dit had van mij nog iets duidelijker gemogen. Het shortbread is na het bakken ook erg droog. Omdat deze erg kruimelde en erg droog was heb ik lang getwijfeld of ik dit recept delen moest. De doorslag om dit recept toch te delen is dat de binnenkant iedereen erg lekker vond en betreffende de buitenkant. Dit had beter gekund, maar shortbread hoort droog te zijn. Al zijn we dat hier misschien niet zo gewend.
Het recept is goed te volgen en het eindresultaat lijkt op de foto. Op wat kruimelend shortbread na dan. Waar ik wel een beetje tegen aan liep waren de ingrediënten. Zo heb je 250 gram oud brood of oude cake nodig. Dit vind ik toch wel twee totaal verschillende dingen van elkaar. Ook qua smaak. Als je oude cake gebruikt heb je waarschijnlijk minder suiker nodig. Ik heb dan oud brood gebruikt. Hier had wat mij betreft een keuze gemaakt kunnen worden, met bijvoorbeeld als tip het alternatief.
De krokante courgettes heb ik gemaakt voor het avondeten. Het broodkruim met de Parmezaanse kaas is niet heel erg krokant te noemen. Het bleef een beetje zanderig. Ook dit recept was goed en makkelijk te volgen. De krokante courgettes is wel een gerecht wat heel erg smaak gebonden is, zo vond de een het heerlijk en de ander was er niet helemaal weg van. Maar met smaak valt niet te twisten. Hoe dan ook een goed recept.
Conclusie
Home sweet home is een compleet Iers kookboek met mooie recepten en interessante teksten.
Het geeft je een goed overzicht van de Ierse keuken. Vooral de introductie bij veel recepten vind ik een fijne toevoeging. Zo krijg je echt het Ierse gevoel bij een recept.
De recepten zijn zoals eigenlijk altijd wel bij recepten van Yvette van Boven goed te volgen en toegankelijk. Het is een kookboek waar ik zeker nog het een en ander uit zal willen bakken, maar ook zeker koken.
Een enkel puntje wat me opviel was een recept welke niet op 1 bladzijde stond. Hierbij stonden >>>. Je moest dan de bladzijde omslaan voor het vervolg. Dit was niet echt heel duidelijk.
Je kan goed zien dat Yvette van Boven ervaring heeft met het schrijven van kookboeken. Home sweet home zie ik als een kookboek dat niet snel in boekenkast staat weg te stoffen en een aanrader is voor iedereen die wat wilt koken of bakken uit de Ierse keuken.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie