
Hollands bakboek
Het Hollands bakboek is een boek met, zoals ze het zelf verwoorden op de kaft, de mooiste klassiekers uit eigen oven.
Het Hollands bakboek is uitgegeven door Miller Media & Concepts met de ISBN 978-94-90561-17-8.
Het bakboek is een deel van een serie boeken dat uit 16 verschillende boeken bestaat. Naast het Hollands bakboek bevat de serie nog 1 ander bakboek. Dit boek heeft de titel Warme broodjes gekregen.
Eerste indruk
Het is een wat kleiner vierkant boek met zo’n 90 pagina’s. Het boek heeft een harde kaft met op de voorkant een appeltaart afgebeeld. De afbeelding van de appeltaart is er eentje met de bovenkant helemaal open in plaats van de bekende Hollandse appeltaart waar zo’n mooi deegwerkje op de bovenkant pronkt. Omdat er word gesproken over “de mooiste klassiekers” vind ik het zelf wel jammer dat juist die klassieke appeltaart uitstraling op de foto mist. Het idee van de appeltaart op het Hollands bakboek is een goed idee, omdat dit toch een heel bekend klassiek Hollands baksel is.
En misschien klinkt het gek, maar door de weergave van de bladzijde nummering heb ik de hele tijd het gevoel dat ik een c1000 boekje aan het lezen ben. Met de donkerrode kleur en de witte cijfers word het op een zelfde manier als het c1000 logo weergegeven.
Inhoudelijk
Het boek begint met een uitgebreide inleiding. In de inleiding vind je een welkomstwoord, een beschrijving van het boek, basis principes als bijvoorbeeld bloem en meel en 3 tips terug. 1 Van de tips is hoe je zelf poedersuiker kunt maken.
Na de inleiding begint de inhoudsopgave. Deze is onderverdeeld in 4 hoofdstukken: taart, cake en gebak, koekjes en het vierde hoofdstuk lekkere trek. Onder deze hoofdstukken zijn de verschillende baksels genoemd.
De recepten staan afgebeeld op een pagina spread. Aan de ene kant een blad vullende foto en aan de andere kant het recept. Welke onder te verdelen is in het ingrediënten gedeelte, met daarbij wat je naast de ingrediënten nog extra nodig heb. Zoals bijvoorbeeld vershoudfolie en een springvorm. Dit is erg handig, zodat je voor je begint gelijk alles wat je nodig heb klaar kunt zetten. Naast de ingrediënten staat de bereidingswijze, waarbij de stappen genummerd zijn. Er bevinden zich verder geen begeleidende teksten of overige teksten in de rest van het boek. Wel vind je bij verschillende recepten variatietips terug.
Aan het einde van het boek staat de colofon met daarnaast de betreffende serie boeken, waar het Hollands bakboek onder valt, afgebeeld.
Wat ik verder nog kan vertellen over het boek is dat het boek 35 recepten telt en zoals het in de inleiding beschreven wordt is het een verzameling van het mooiste klassieke gebak uit Nederland. Met recepten voor appeltaart, boterkoek, kletskoppen en sauzijsenbroodjes. Ook staan er verschillende streekrecepten tussen als Bossche bollen, Fryske dumkes en Zeeuwse bolussen.
Aan de bak
Met deze Zeeuwse bolussen ben ik aan de slag gegaan om te kijken hoe het recept in elkaar zit en of het lukt. Hierbij moet ik eerlijk vermelden dat het de eerste keer totaal mislukt is. Met de bereidingswijze gevolgd te hebben had ik een plakkerig deeg, welke pas in de oven echt ging rijzen en te donker en droog werd met de baktijden.
Nadat ik op het internet ben gaan zoeken kon ik een beetje meer thuisbrengen waar het aan lag en dat het recept eigenlijk onvolledig was. Bijvoorbeeld het feit dat je langere tijd moet kneden miste in het recept. En dat je als het deeg nog erg plakt extra bloem moet toevoegen is niet vermeld. Ook de ingrediënten waren niet volledig, er word gesproken over gist en over bloem. In dit geval werd er niet geschreven dat het over verse gist gaat en welke soort bloem je moet gebruiken.
Maar na de eerste mislukking ben ik toch nog een keer aan de slag gegaan met de Zeeuwse bolussen. In mijn achterhoofd de kennis die ik opgedaan heb, heb ik in de ingrediënten een paar kleine aanpassingen gedaan en de bereidingswijze bijna compleet omgegooid, met dit Zeeuwse bolussen recept tot resultaat.

Zeeuwse bolus
Ik heb dus zeker wel een resultaat met het recept van de Zeeuwse bolussen gekregen, al moest ik daarvoor wel het een en ander aan kennis vergaren en improviseren. Ik zal nog eens een andere, misschien wat makkelijker, recept uit het boek moeten maken om te ondervinden of het daarbij wel allemaal klopt.
Conclusie
Het Hollands bakboek is een simpel bakboekje. Het zal niet zoveel plek in beslag nemen in de boekenkast door het handzame kleine formaat. Het Hollands bakboek bevat een verzameling van 35 bekende Nederlandse baksels waarbij je het gevoel heb dat je ze weleens wilt gaan maken. Met recepten van bijvoorbeeld de appeltaart, zal je waarschijnlijk vaker als 1 keer de verschillende baksels op tafel toveren. Deze toegankelijkheid is dan ook een groot pluspunt van dit bakboekje.
En ondanks dat mijn Zeeuwse bolussen door de bereidingswijze niet helemaal goed zijn gegaan, zal ik het Hollands bakboek zeker nog eens gaan gebruiken. De recepten die er in staan zijn erg toegankelijk. Het komt vooral dat er van die leuke bekende Hollandse baksel in staan die je herkend en daardoor graag eens wilt maken. Al met al een klein simpel bakboekje dat toch zeker wel de moeite waard is!
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie