Het Wereld bakboek met, volgens de beschrijving, het beste gebak van Gent tot New York. Geschreven door Stefan Elias met ISBN 978 94 6388 704 5 en uitgegeven door Kannibaal.
Dit is mijn tweede bakboek van Stefan Elis. Het eerste was het Belgisch bakboek welke volstaat met Belgische toppers. Dit boek zit vol met Wereldse toppers. Zelf vind ik het leuk om recepten uit andere landen te bakken en de herkomst van een recept te weten. Ik kan dan ook niet wachten met met dit boek aan de slag te gaan.
De eerste indruk
Het Wereld bakboek is een dik, hardcover boek op ca. a4 formaat. De kaft is mat en op de voorkant pronkt een prachtige foto van een kugelhopf. Of ook wel een tulband genoemd.
Op de achterkant staat een uitnodigende tekst waarin enkele recepten genoemd worden en er verder te lezen valt dat er meer dan 100 recepten in het boek staan. Deze recepten staan op de 271 tellende pagina’s beschreven.
De inhoud
Het boek is prachtig ingebonden en begint met een titelpagina. Gevolgd door een dubbele pagina vullende foto van allerlei baksels. Daarna volgt de inhoudsopgave. Daar valt uit op te maken dat de recepten zijn ingedeeld in 5 hoofdstukken: Brioches, Viennoiserie danoise of danish pastry, Zoete broden, Taarten en gebak, Hartig gebak.
Voordat de recepten pagina’s beginnen staat het voorwoord en enkele informatie beschreven. Deze vallen onder het hoofdstuk keukenhulp. Het boek eindigt uiteindelijke met de colofon.
De recepten
Ik kan haast niet wachten om met dit bakboek aan de slag te gaan. En kan me haast niet voorstellen dat ik niet meerdere recepten uit dit boek zal maken.
De receptenhoofdstukken worden ingeleid met een begeleidende tekst. Om goed onderscheid te maken tussen de verschillende hoofdstukken, is er voor gekozen een dubbele pagina in pasteltinten met een zwart witte foto. Naast de foto is een tekst geschreven waar het een en ander word verteld over het hoofdstuk en/of word er wat achtergrond informatie gegeven.
In het begin van het boek heb je een basisrecepten hoofdstuk. Dit zijn recepten waarnaar terug verwezen word. Deze recepten zijn over het algemeen kort en staan met meerdere op een pagina. Deze basisrecepten zijn ook fotoloos. Denk bij deze recepten aan bladerdeeg, soezendeeg, kaneelpasta en andere pasta’s, banketbakkersroom, zelfrijzend bakmeel, enzovoort.
De recepten zelf hebben zover ik kan zien ieder een foto of een gecombineerde foto van meerdere recepten bij elkaar. Er bevinden zich geen stap voor stap foto’s in dit boek. Een recept word ingeleid met een korte begeleidende tekst/ Hier lees je dan bijvoorbeeld uit welk land het recept komt.
In het klein worden de ingrediënten weergegeven, met waar van toepassing een verwijzing naar een benodigd basisrecept. Er staat dan bijvoorbeeld vermeld 1 kg basisdeeg brioche (zie basisrecepten) De bereidingswijze is met de 1,2,3,4 stappen wijze beschreven.
Aan de bak
Ik heb iig gekozen voor het burekas recept. Een hartig bladerdeeghapje uit Israël. Het hapje vind zijn oorsprong in Turkije. Het recept is makkelijk en snel en je hebt er niet veel voor nodig wanneer je er voor kiest kant en klaar bladerdeeg te gebruiken.
Een burekas kun e naar wens vullen. Bij het recept staan 2 vullingen. Spinazie met geitenkaas en een gehaktvulling. Ik ga voor de tweede. Voor de gehaktvulling word gebruikt gemaakt van vierkruidenpoeder. Dit kruid is niet bij mij bekend. Na wat zoekwerk ben ik erachter gekomen dat dit kruid in Nederland geen bekendheid heeft. Ik heb een recept voor vierkruidenpoeder aan de site toegevoegd.
Ik mis in dit recept wel de voorverwarming van de oven. En er staat niet bij dat dit recept warm en koud te eten is. Wat volgens mij het geval is. Burekas is een gerecht dat je makkelijk mee kan nemen.
Het recept is verder goed te volgen.
Naast burekas is er nog een recept wat ik wil maken. Zwieback. Dit is een soort van beschuit. In dit recept staat wel de voorverwarming van de oven aangegeven. Wat me dan doet afvragen of het in het andere recept misschien niet hoeft. De voorverwarm tijd staat wel op een verkeerde plek in de bereidingswijze aangegeven. Na het voorverwarmen duurt het namelijk nog anderhalf uur voordat het de oven in gaat. Het recept is voor 2 broden. Ik wil er echter maar 1 maken. En de vorm die ik heb is niet exact. Ik heb dan ook het recept omgerekend en iets aangepast. Het resultaat was goed. Echter kon ik er geen broodjes van maken, maar dat geeft niet. De zwieback had een mooie vorm en was verder goed gelukt. Ik miste wel het stukje van hoe het beste te toasten in de bereidingswijze.
Conclusie
Het is een prachtig bakboek met heerlijke recepten. De recepten zijn over het algemeen goed te volgen al heb ik af en toe wel even moeten zoeken. Sommige punten hadden iets uitgebreider gemogen wat mij betreft. De resultaten van de recepten zijn goed. En dat is toch waar het om gaat.
De foto’s in het boek zijn uitnodigend en ogen smakelijk. Wat ik eerder al verwachten denk ik zeker waar te maken. Dit boek zal voorlopig niet verstoffen in de boekenkast.
Iets wat je misschien wel in je achterhoofd moet houden bij de aanschaf van dit bakboek is dat veel recepten met een basis van briochedeeg of gerezen bladerdeeg zijn. Dit is iets waar je wel mee aan de slag moet willen. Volgens mij kan je gerezen bladerdeeg in de vorm van croissantdeeg kant en klaar krijgen. Het brioche deeg zal je echt zelf moeten maken. Ik wil mezelf daar nog weleens verder in verdiepen. Je krijgt er tenslotte erg lekkere baksels mee.
Na het Belgisch bakboek wederom een prachtig boek vol met lekkers. Met meer dan 100 recepten wat mij betreft zeker een aanrader waar ik nog veel plezier aan zal beleven.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie