
Het makkelijke bakboek
Het makkelijke bakboek kreeg ik van een vriendin cadeau voor de kerst. Ik ben hier al een tijdje heel erg benieuwd naar. Soms heb je zin om te bakken en niet te moeilijk te doen. Ook niet uren in de keuken te staan dan bijvoorbeeld. Zodoende dat ik dit bakboek wel erg interessant vind. Eens kijken wat we er in terug gaan vinden.
Het makkelijke bakboek is geschreven door Rutger van den Broek en heeft ISBN 978 90 488 4282 7. Het boek is uit 2019 en uitgegeven door Carrera culinair.
Eerste indruk
Het boek heeft een harde kaft in de kleuren wit en grasgroen. Op de voorkant staan in een blok een aantal illustraties van baksels. Deze illustraties lijken van afstand net echte foto’s.
Verder staat er de titel, de naam van de schrijver en de tekst 100 recepten: simpel, snel & stap voor stap.
Op de achterkant is een introductie over het boek en over de schrijver te lezen.
Als je door het blad bladert valt op dat de titel aan de zijkant op ieder blad vermeld is. Dit is heel makkelijk door de hoofdstukken heen zoeken. Een goede toevoeging.
De inhoud
Het boek begint met een titelblad gevolgd door een foto en daarna de inhoudsopgave. De inhoudsopgave is zo groot geschreven dat het gelijk opvalt. Het lijkt erop dat de recepten zijn ingedeeld op gereedschap. De hoofdstukken heten bakplaat, cakeblik, cupcakevorm etc. Kleiner eronder staat vermeld het hoofdstuk receptenregister. Dus dat er recepten in staan vermeld klopt wel. Het is weer eens wat anders om de recepten zo in te delen.
Na de inhoud volgt het voorwoord. Een persoonlijk woord van de schrijver.
Het voorwoord word gevolgd door het eerste hoofdstuk. De basis. Hier word op 2 bladzijden uitgelegd wat de basisbeginselen zijn. Hoofdstuk 2 heeft ook nog geen recepten. Dit is het hoofdstuk basisproducten. Producten als boter, eieren, amandelmeel, melk en anderen worden in dit hoofdstuk besproken. Hier vind je het eerste recept in terug. Het is een klein recept voor vanille extract.
Dan beginnen de receptenhoofdstukken. Het eerste receptenhoofdstuk is bakplaat. Recepten als gemberkoekjes, amandelcroissants, pruimenplaattaart en velen anderen. Allen op de bakplaat te maken.
De recepten
De opmaak van de recepten zijn door het hele boek hetzelfde en mooi overzichtelijk. Met aan 1 kant een foto en aan de andere kant tekst. De foto is of blad vullend of met een wit kader erom afgebeeld. Enkel de foto van het gerecht word weergegeven. Er staan verder geen overige foto’s in als begeleidende stap voor stap foto’s. De tekst pagina begint met groot de titel van het recept. Daaronder staan 2 kolommen. Aan de ene kant de ingrediënten. Aan de andere kant de bereiding. De bereiding is als 1 2 3 beschreven. Dit is de stap voor stap waar eerder over gesproken word. Echter merk ik al snel dat er wel meerdere stappen onder 1 nummer vallen. Als laatste staat er nog her en der wat variatietips vermeld.
Tijd om te bakken
Laten we een recept uitkiezen om uit te proberen. Door het boek bladerend kom ik een hoop lekkers tegen. Veel toegankelijke recepten. Ik heb gekozen voor het recept brownies met walnoten. Echter ben ik er later achter gekomen dat ik in dit recept een ingrediënt weggelaten heb. De brownies waren zo ontzettend lekker dat ik het niet eens met dat ingrediënt nog eens wil proberen. Ik heb mijn brownies met walnoten recept inmiddels gedeeld op de site. Het recept is geïnspireerd op het recept uit het boek.
Zodoende ging ik op zoek naar nog een recept en kwam uit op het pindakaas havermoutkoeken recept. En ging hier mee aan de slag.
Mijn bevindingen bij de recepten zijn erg goed. De stappen zijn goed te volgen en waar nodig word verwezen naar extra informatie of wordt dit in de tekst toegevoegd. En het bakresultaat is erg lekker.
Wat me verder nog opviel is dat de recepten geen van allen een begeleidende/ inleidende tekst hebben.
Het boek sluit af met een dankwoord, een receptenindex een ingrediëntenindex en de colofon.
Conclusie
Een bakboek met 100 recepten. Puur recepten. Foto + begeleiding. Geen begeleidende teksten of foto’s. Dat vind ik zelf altijd wel jammer, maar is niet essentieel voor een goed bakboek. En een goed bakboek is dit zeker. Het is duidelijk geschreven met toegankelijke foto’s. Er staan heerlijke recepten in die goed uit te voeren zijn.
Een mooie toevoeging vind ik dat het betreffende hoofdstuk op de zijkant van de pagina gedrukt is. Dit maakt het zoeken naar een bepaald recept erg makkelijk.
Het is een mooi boek voor een ieder die graag bakt. De recepten zijn toegankelijk en divers. Makkelijk uit te voeren zijn en redelijk snel te maken. Ik verwacht hier dan ook nog wel het menigeen uit te bakken. Er staat tenslotte zoveel lekker is dat dat zeker smullen word geblazen.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie