Een keertje wat anders was mijn reden voor het aanschaffen van dit boek. Een bakboek met enkel borrelhapjes. Iets wat er tussen mijn boeken nog weinig voorkwam.
Het borrelhapjes bakboek is geschreven door Laura Kieft met ISBN 978 94 6259 224 6 en uitgegeven door Forte Uitgevers BV. Het is een van de weinige kookboeken die ik heb gekocht zonder een inkijkexemplaar te bekijken. Ik ben dan ook extra benieuwd.
De eerste indruk
De voorkant van het boek lacht je als het ware toe met verschillende heerlijk afgebeelde borrelhapjes. Het boek heeft een hardcover. Naast de borrelhapjes staat de titel met ondertitel, de schrijfster met ondertitel en de uitgever op de voorkant vermeld.
In de ondertitel en op de achterkant van het boek staat geschreven dat er meer dan 150 recepten in het boek staan. Verder valt er nog het een en ander te lezen over Laura Kieft, de schrijfster van het boek, en over het boek zelf. Er word afgesloten met een foto van de schrijfster.
De boekband bevat de titel & de schrijfster. Ik vind het boek er goed en uitnodigend uitzien.
De inhoud
Het boek begint met een titelblad gevolgd door de colofon met daarnaast een wat uitgebreider titelblad. Vervolgens staan er 4 pagina’s met de inhoud van het boek. De verschillende hoofdstukken vallen onder: met oven, zonder oven, sauzen, dip en spreads. Voordat deze hoofdstukken beginnen staat er nog een Inleiding, borrelinspiraties en Tips & Tricks in het boek. Het boek sluit af met een register en dankwoord.
Als ik kijk naar de sub hoofdstukken zie je verschillende recepten staan die vallen onder bijvoorbeeld: bruschetta, noten mixen, quiches, dadels, spiesjes en nog veel meer. De inhoud is erg overzichtelijk weergegeven.
De inleiding leest prettig door en nodigt je echt uit om verder te lezen en aan de bak te gaan. Met de tips & tricks worden handigheidjes en weetjes beschreven waar je wat aan hebt als je begint. Ook word er beschreven hoe de recepten het beste bewaard kunnen worden. En alle ingrediënten zijn vers. Ben benieuwd hoe dit verder bij de recepten beschreven staat. Ook nog leuk om te lezen dat er voor sommige ovengerechten, indien mogelijk, ook een airfryer temperatuur en baktijd word vermeld.
De recepten hoofdstukken
Ieder hoofdstuk word beschreven met een tekstje. Ook ieder subhoofdstuk heeft een inleidende tekst. De recepten worden begeleid door een foto. Sommige foto’s laten meerdere borrelhapjes tegelijk zien. Hier zijn de hapjes dan gemerkt met een klein nummertje welke matched aan het betreffende recept.
Onder de titel staan links de ingredienten en rechts de bereiding met alinea’s beschreven. Waar van toepassing staat een soort van button met geschikt voor airfryer en een kader met het bewaaradvies. Wat me toevallig nog opviel. Waar het paginanummer op de linker pagina staat, staat er Laura Kieft geschreven. Staat deze rechts staat er Het borrelhapjes bakboek. Her en der staat er nog een klein tekeningetje bij de recepten. Denk bijvoorbeeld aan een pompoen of een kruidentakje.
Tussen de verschillende recepten vind je her en der nog wat foto’s van Laura die aan het bakken is.
Tijd om zelf aan de slag te gaan.
Waarmee te beginnen. Is kijken of er iets tussen staat waar ik de ingrediënten al voor in huis heb. Verse kruiden heb ik momenteel niet dus die recepten sla ik even over.
Het is jammer dat in veel recepten word gevraagd naar 1/2 portie bladerdeeg van pagina 37. Op pagina 37 staat dan een recept, maar niet hoeveel gram dat is of voor wat je het kan vervangen. Dat mis ik wel helaas.
Ik heb gekozen voor de pretzel bites uiteindelijk. Een lekker recept van kleine pretzel balletjes. De balletjes zijn goed gelukt en het recept is goed te volgen.
Conclusie
Een bakboek vol heerlijke borrelhapjes welke ik vast en zeker nog wel vaker door zal bladeren. Het boek zit goed in elkaar en de foto’s zijn uitnodigend. Er staan veel recepten in.
Jammer vond ik het bladerdeeg wat ik eerder vermelde in de review. Ik maak liever zelf geen bladerdeeg en dan is het nog een beetje abracadabra hoe of wat. Hier worden deze recepten met bladerdeeg voor mij minder toegankelijk door.
Een ander dingetje waar ik tegen aan liep was dat er niet bij stond verwarm de oven voor. Het is iets kleins, maar ik mist het toch.
Wat ik helemaal super vind is dat de airfryer tijden, waar mogelijk, vermeld worden. Dit maakt het boek extra veelzijdig.
Al met al een uitgebreid thema bakboek met aantrekkelijke fotos, uitnodigende recepten en met 150 borrelhapjes een vulling van menig borreltafel. En een aanvulling voor de boekenkast.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie