
Heel Holland bakt mee
Mijn allereerste boekreview. En wat is er dan mooier dan het boek van het bekende televisieprogramma Heel Holland bakt daarvoor te gebruiken. Ik heb tot nu toe alle seizoenen gevolgd en vind het een leuk programma om te zien. Ik heb het boek gekregen als kerstcadeautje. Het boek heet Heel Holland bakt mee en met de begeleidende tekst op de voorkant van de beste thuisbakker van Nederland en de gezellig uitstraling die het boek heeft nodigt het zeker uit om door te bladeren.
Eerst wat feitjes over het Heel Holland bakt mee boek op een rijtje.
Het boek heeft een stevige harde kaft waarop gebruik wordt gemaakt van de kleuren roze en groen. Door de duidelijke en grote tekst op de band van het boek haal je hem er snel uit in de boekenkast. Het boek is uitgegeven door Kosmos uitgevers en het ISBN nummer is 978 90 215 6417 3. Het boek is uit 2016 en toont verschillende foto’s uit dit seizoen. Het begint met wat opmerkingen voor bij de recepten en de colofon informatie. Daarna verschijnt de inhoud. Met vervolgens 2 begeleidende voorwoorden, eentje van Janny en eentje van Andre. Na deze voorwoorden begint het boek met de recepten.
Als we teruggaan naar de inhoud van het boek zien we 8 categorieën: cake, millefeuille, brood, zonder thema, internationaal, Hollands, gebakken lucht en le grand finale. Onder deze 8 thema’s vinden we bij elk 4 recepten. Wat neerkomt op 32 recepten. De baksels die in het televisieprogramma Heel Holland bakt te zien waren als bloemkoekjes, romia’s, fraisier en het befaamde vlechtbrood vind je terug in het boek. In de inhoud kun je terugzien dat de recepten meerdere pagina’s in beslag nemen en dat het boek afgesloten wordt met het register.
De hoofdcategorieën worden weergegeven op een dubbele gekleurde pagina met aan de rechterkant de naam en daaronder de 4 betreffende recepten. Daarnaast wordt er nog een klein tekeningetje weergegeven van bijvoorbeeld een mixer of een ovenschaal.
Bij de recepten vind je het soort opdracht terug. Signatuur, spektakel easy, spektakel moeilijk en technische opdracht. Ook staat er boven de ingrediënten lijst vernoemd of het recept, best makkelijk. goed te doen of wow! wel moeilijk is. Er staat een inleidende tekst over het baksel van 3 tot 5 regels. Verder vind je er tips uit de tent en weetjes terug. Het benodigde bakgerei word weergegeven in tekeningetjes en op de rechterkant vind je een pagina vullende foto van het eindresultaat. Het recept zelf begint op de bladzijden daarna met stappenfoto’s en met de bereiding. Ook vind je op de linkerkant wat variatietips of andere aanvullende informatie of ideeën.
Aan het einde van het boek zien we het register waar naast de recepten ook alle variatips staan. Een gedeelte word op naam en een gedeelte word op hoofdingrediënt ingedeeld.
Mijn bevindingen over het Heel Holland bakt mee boek.
Naast de beginnende en eindpagina foto bladzijden staan er tussendoor ook nog zo’n 4 fotopagina’s met foto’s van het Heel Holland Bakt televisieprogramma dat is uitgezonden. Dit is erg leuk om terug te zien. Het zijn gezellige foto’s. De foto bladen zijn de enige foto’s van het afgelopen seizoen. In de begeleidende foto’s bij de recepten zijn geen foto’s uit het televisieprogramma gebruikt. 1 foto die ik ben tegengekomen wil ik nog wel even laten zien, deze foto vind ik een beetje uhm, ja kijk zelf maar wat je ervan vind…
Wat me verder op is gevallen is dat de kolom met bakgerei wat teveel naar het midden van het boek staat waardoor het door het rondvallen van de bladzijde soms wat wegvalt, dat is jammer. Ook heb ik enkele kleine tekstuele foutjes in het Heel Holland bakt mee boek teruggevonden wat toch wel jammer is, maar dit doet zeker niet af aan het boek.
Soms heb ik het gevoel dat er niet helemaal wordt gekeken naar de gemiddelde thuisbakker waar dit boek wel voor is volgens de beschrijvingen. Het is ontzettend leuk om op de televisie technische opdrachten met een houten dolly voor een handraised pie of een metalen vorm voor de roomboterhoorn te zien, maar dit is leuk om op de televisie te zien want welke thuisbakker heeft dit weleens gedaan. De recepten hiervan vind je terug in het boek al denk ik zelf eigenlijk niet dat deze snel gemaakt zullen worden. De meeste thuisbakkers zullen deze atributen niet in huis hebben en zullen dan misschien eerder voor een ander recept gaan. Ik zelf heb ze iig niet in huis, een metalen vorm voor een hoorn is misschien nog wel iets voor de toekomst, maar een houten dolly, wie weet als ik hem ooit is bij een kringloopwinkel tegen kom, anders denk ik niet dat ik een houten dolly ooit in huis zal hebben. Naast deze twee gereedschappen vind ik het recept voor de NY cheesecake een beetje een gemiste kans. Dit recept is namelijk voor 3 cheesecakes. 3 dezelfde cheesecakes in verschillende maten. Er staan geen variaties bij om eventueel 3 verschillende te maken. Ik denk dat de gemiddelde thuisbakker die een lekkere en mooie cheesecake op tafel wilt zetten er geen 3 tegelijk zal maken.
Janny’s weetjes vind je door het hele boek heen terug. Bij relevante recepten kan je dezelfde weetjes terugvinden, wat erg fijn is omdat je niet altijd het hele boek door gaat lezen. Het zijn handige tips/weetjes.
Een laatste bevinding in het Heel Holland bakt mee boek is dat je bij de recepten het soort opdracht terug vind alleen deze niet in het register vermeld staan. Je kunt dus, behalve door het hele boek door te bladeren, niet zoeken op bijvoorbeeld een spektakelstuk.
Een recept uit het boek uitproberen.
Om een beetje een idee te krijgen hoe de recepten zijn opgemaakt en om te zien hoe het eruit komt probeer ik graag een recept uit. Ik heb dit boek wat doorgebladerd en heb gekozen voor de tijgerbolletjes. Broodjes maken is iets wat de thuisbakker over het algemeen genomen wat minder doet en vond dit leuk om uit te proberen. Het recept kun je binnenkort teruglezen. Dit is in eigen woorden geschreven. Voor het originele recept met de stap voor stap foto’s verwijs ik je naar het boek Heel Holland bakt mee.
De tijgerbolletjes zijn een signatuur opdracht en er staat dat het goed te doen is. We gaan eraan beginnen. Eerst de ingrediënten klaar zetten. De bereiding is goed te volgen en de begeleidende foto’s zijn praktisch. Wel merk ik al snel dat het lastig is dat de recepten en benodigdheden over meerdere bladzijden verdeeld staan. Met vieze handen is het lastig bladeren. Waar ik verder tegen aan loop is dat er wordt gesproken van een zacht slap deeg. Heb geen idee wat ik me daar bij voor moet stellen. Ik denk dat dit toch een stukje broodbak ervaring is. Mijn deegje is voordat ik het een kwartier opzij moet zeggen een beetje rommelig. Gelukkig zie ik op de begeleidende foto’s een gelijkenis dus het zal vast wel goed zijn. Na een kwartier kneden we het deeg met de deeghaken. In de bereidingswijze worden beide manieren beschreven. De handmatige en de manier met de mixer, wat erg prettig is. Wat mij betreft heb ik een mooi deegje, dat betekend rijzen. Het deeg moet een uurtje rijzen. Na een uur heb ik een prachtig gerezen deeg. Het afwegen van het deeg gaat goed, al merk je dat als stukjes deeg weer aan elkaar maken niet zo makkelijk gaat. Nu moeten ze nog een uur rijzen afgedekt met vershoudfolie. Eigenlijk gaat dit allemaal goed. Als ze klaar zijn met rijzen worden ze bestreken met tijgermengsel. Ik denk dat ik hier ergens de mist in ben gegaan. Mijn tijgermengsel is nog erg nat waardoor het ook wat van de bolletjes afloopt. Ik hou ook nog een hoop over. Vraag me een beetje af of de hoeveelheid water wel klopt of dat dit wat minder moest zijn. Maar… na een kwartiertje oven komen ze prachtig de oven uit. Ze ruiken heerlijk. Zijn knapperig en erg lekker. Het eindresultaat is datgene wat telt. En dat is zeker gelukt!

Tijgerbolletjes
Conclusie over het Heel Holland bakt mee boek.
Een mooi stevig boek om te zien wat uitnodigt te gaan lezen. Het oogt fris en word begeleid met leuk fotomateriaal uit het televisieprogramma. De recepten gaan over meerdere pagina’s en worden begeleid met duidelijke stap voor stap foto’s. De bereidingswijze is goed te volgen. Wat ik zelf nog een beetje mis is bij de begeleidende teksten wat informatie uit het televisie seizoen zelf. Het is tenslotte een bakboek vanuit het heel Holland bakt programma.
Het is een boek waar je zeker nog wat uit kunt leren. De variatietips bij de recepten vind ik ook erg prettig. Hierdoor kun je toch weer net iets meer met een recept. Ook is het leuk om de voorwoorden van Janny en Andre terug te lezen. Het is jammer dat de colomn van bijvoorbeeld het bakgereedschap wat wegvalt in het midden, maar al met al is het nog zeker nog goed leesbaar. Het boek werkt prettig en miststaat niet in de boekenkast. Als je opzoek bent naar een boek met veel recepten zal dit niet het boek zijn voor jou, want dit boek telt 32 recepten en dat zijn er niet veel. Ik ga zeker nog eens een recept uit dit boek maken.
Met smakelijk groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie