Grip op koolhydraten geschreven door Yvonne Lemmers met ISBN 978 90 215 64555. Dit grip op koolhydraten boek is al een zevende druk. Je kunt dus wel zeggen dat dit een populair kookboek is.
Bekend ben ik niet met het kookboek maar zag dat Grip op koolhydraten de verzameltitel is van een reeks boeken met dezelfde naam. De ondertitel geeft dan het verschil aan. Het grip op koolhydraten kookboek waar ik deze boekreview over schrijf is Grip op koolhydraten: dagmenu’s, richtlijnen en recepten.
Het Grip op koolhydraten boek is waarschijnlijk geen kookboek wat je snel op Bakkenderwijs zou verwachten en is ook niet het eerste kookboek waar ik zelf aan zou denken als ik denk over een boekreview. Het kwam op mijn pad toen ik het Grip op koolhydraten boek kocht voor een vriendin van mij. Samen zochten we, inmiddels alweer een paar jaar geleden, het koolhydraatarme “dieet” uit. Wij besloten toen ook om niet voor het koolhydraten tellen te gaan. Zo stelde we iedere week een nieuw weekmenu samen, van dag tot dag. En een keertje zondigen moest kunnen. Inmiddels zijn zij en haar man beide 10 tot 15 kilo afgevallen. Het koolhydraatarme eten wisten ze in hun levenstyle in te passen en ze vonden een goede balans om op gewicht te kunnen blijven. Met zo nu en dan “gewoon” en zo nu en dan koolhydraatarm eten. Terugkomend op het boek merkte ik dat Grip op koolhydraten ook de koolhydraten niet telt. Dit sprak mij erg aan.
Grip op koolhydraten is een kookboek en geen specifiek bakboek. Ik zal voor deze boekreview naar het gehele boek kijken, maar me vooral richten op de bakrecepten van het boek. Ik zal zelf geen proteinepoeders of suikervervangers gebruiken. Een beetje stevia dat kan nog, maar niet meer als dat. Ik ben iig benieuwd naar het boek.
De eerste indruk
Het Grip op koolhydraten boek is een paperback met 192 bladzijden. Op de voorkant staat in het groot de titel met daaronder de subtitel vermeld. Er word een gerecht en de schrijfster foto afgebeeld. Dezelfde foto van de schrijfster staat op de boekband in het klein samen met de titel en ik denk het logo van de uitgever.
Achterop staan een aantal teksten. Hier staat in het kort wie Yvonne Lemmers is en waar het boek voor staat. En een aantal voordelen en reacties op het Grip op koolhydraten principe.
Op naar de inhoud
Het boek begint met titelpagina’s en enkele reacties. Vervolgens volgt de colofon en de inhoudspagina. Hierin zie ik dat onderveer de helft van het boek uitleg geeft over GOK, groene oranje en rode lijsten en nog andere informatie. Ook kan ik hierin terugvinden dat er 70 dagmenu’s in het boek staan.
GOK betekend grip op koolhydraten. Het voorwoord begint dan ook met van gek op koolhydraten naar grip op koolhydraten (GOK). Verder word er in het voorwoord het ontstaan van grip op koolhydraten verteld. Ook lees ik dat het boek aanvullend is op het basisboek. Ik heb echter enkel dit boek dus ben benieuwd of dat genoeg is dan.
Na het voorwoord begint de inleiding. Waar het een en ander uitgelegd word over koolhydraten. Ook staat hier een verslaafd aan koolhydraten test. Hier worden een aantal vragen gesteld die je dan met ja of nee moet beantwoorden om te zien of je een koolhydraten verslaving heb.
Dan volgt er een uitleg over GOK fase 1 en GOK fase 2. GOK fase 1 is het op gewicht komen. GOK fase 2 is het op gewicht blijven. Na de GOK fases volgt de uitleg over de verschillende soorten lijsten. Hier vind je terug welke producten/ingrediënten onder welke lijst vallen. Groen is koolhydraatarm, oranje koolhydraatrijk en rood is vermijden. De rode lijst is wel interessant. Hier staan bijvoorbeeld kunstmatige zoetstoffen als E950 t/m E967 en smaakversterkers E620 t/m E650, gehard plantaardige vetten, glucose- fructosestroop, kauwgom en suikervrije snoepjes en chocolade in vermeld.
De rode lijst is voor een ieder eigenlijk goed om zoveel mogelijk te vermijden. Ook als je niks met koolhydraten doet. Als je kijkt naar zoetstoffen welke in de rode lijst zijn opgenomen zijn er ook een tweetal zoetstoffen in de groene lijst opgenomen. Hier gaat het om Stevia en erythtitol.
Na deze gekleurde lijsten volgen er nog hoofdstukken over richtlijnen, fruit, vetten, vezels, vitamines en mineralen. En worden er vragen gesteld en beantwoord.
De grip op koolhydraten dagmenu’s worden voordat deze beginnen uitgelegd. Hier kun je ook lezen dat het boek meer dan 100 koolhydraatarme en koolhydraatbeperkte recepten bevat. Er staat ook in dat er rekening gehouden word met de makkelijk verkrijgbaarheid van ingrediënten. En goed om te weten je hoeft geen keukenprinses te zijn om de recepten te kunnen bereiden.
Dagmenu’s
De dagmenu’s zijn onderverdeeld in verschillende koppen als bijvoorbeeld snel en simpel, zonder kaas, meer tijd en nog een aantal.
Een voorbeeld van een snel en simpel dagmenu:
Ochtend: Koolhydraatarme crackers met Zeeuwse spek.
Middag: Rolletjes ham met asperges.
Avond: Gehaktbal, rode bietjes, 1 gekookte aardappel, komkommersla, gemengde vruchtjes met yoghurt, stukje chocolade.
Voordat de receptenpagina’s beginnen worden er nog een aantal weetjes gegeven.
De recepten
Vanaf bladzijde 77 staan de recepten. Deze beginnen met de groene recepten. De groene recepten staan er tot en met bladzijde 179. Daarna volgen nog 7 oranje recepten. Dit is logisch omdat je koolhydraatrijke recepten, wat de oranje recepten zijn, eigenlijk overal wel kunt vinden. Na de recepten eindigt het boek met een trefwoordenregister en een receptenregister.
De ingrediënten zijn zoals al eerder beschreven werd erg toegankelijk en wie denkt dat er in het boek niet veel koolhydraatarm gebakken word heeft het mis. Ik denk dat er wel zo’n 50 koolhydraatarme bakrecepten in Grip op koolhydraten boek staan. Ook ik had dit niet verwacht. Van pizza’s quiches, crackers, mim (oftewel mugcakes), pannenkoeken, chips, muffins, brood, echt een hoop bak gerelateerde recepten komen aan bod.
Laten we een recept uitproberen.
Een aantal van de bakrecepten bevat psylliumvezels. Ik ben niet echt van zo’n toevoeging en zal deze recepten dan ook links laten liggen. Gelukkig zijn er ook veel recepten die dit niet bevatten.
Ik wil graag 2 recepten uit het boek uitproberen en met jullie delen. Het eerste recept is koolhydraatarme chocolade melk en het tweede recept is gehakttaart met shoarmakruiden. De recepten zijn allen in eigen woorden geschreven en waar nodig naar smaak/ervaring aangepast of aangevuld.
Het koolhydraatarme chocolademelk recept is vrij makkelijk. Het had wat mij betreft misschien nog iets uitgebreider gemogen, maar het is makkelijk te maken. Misschien niet helemaal mijn smaak, maar dat kan natuurlijk altijd.
Het tweede recept is een gehakttaart welke gebakken word in een quichevorm. Echter staat er geen diameter vermeld over de grote van de quichevorm. Ook staat er in het recept niet hoeveel shoarma kruiden je ongeveer moet gebruiken. Nu weet ik dat koken allemaal naar smaak is. Maar er zijn genoeg mensen, waaronder ik, die het toch wel fijn zouden vinden om een richtlijn te hebben.
Conclusie
Grip op koolhydraten is een compleet boek om mee aan de slag te gaan. Het geeft je de handreikingen die je nodig heb.
Naast compleet is het ook een uitgebreid kookboek volop nuttige informatie en recepten.
De recepten hadden hier en daar wat meer duidelijkheid mogen hebben, maar je kan er zeker mee uit de voeten. Naast gewone kookrecepten zijn er ook volop bakrecepten te vinden. Voor degene die met koolhydraatarm of koolhydraatbeperkt aan de slag willen is het zeker een interessant boek. Ik weet nog dat toen ik het allemaal uit ging zoeken ik echt de dagmenu’s miste. Deze staan volop in dit boek. Ook vind ik het goed dat het aantal koolhydraten niet genoemd worden bij de recepten. Want als je alles zou moeten tellen dan zou je gillend gek worden en het waarschijnlijk ook niet volhouden.
Als laatste staan er ook als je zoals ik geen psylliumvezels wilt gebruiken nog voldoende recepten in. De recepten zijn qua ingrediënten ook goed toegankelijk. Het boek is dus zeker een aanrader voor het koolhydraatarme en koolhydraatbeperkte segment.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie