De Foodies december is elk jaar een extra dikke uitgave speciaal voor de feestdagen. De Foodies december is bijna een boek apart te noemen. Daarom voor deze “boek” review een review over het tijdschrift Foodies december 2018.
Ik was dit jaar geabonneerd op de Foodies. Voor een leuke aanbiedingsprijs kreeg ik een jaar lang iedere maand de Foodies op de deurmat. Ik moet er wel bij zeggen dat ik het om de aanbiedingsprijs heb gedaan, want vind het tijdschrift anders toch wel te duur. Een normale Foodies 2018 uitgave kost €6,25. De decemberuitgave €7,99. Dit zijn de prijzen voor de losse verkoop.
De december uitgave van de Foodies word the big Christmas issue genoemd en is met 194 pagina’s flink dik voor een tijdschrift. Een reguliere Foodies uitgave heeft ca. 114 pagina’s. Naast het verschil in pagina’s zit er ook een verschil in kaft. Om het er sierlijker uit te laten zien hebben ze bij the big Christmas issue gekozen voor een glanzende kaft in plaats van de matte standaard kaft. Ik vind het glanzende er mooi uitzien.
Eerste indruk
Net als bij een gewone boekreview is een eerste indruk bij een tijdschrijf ook mogelijk. Ik heb het reeds al over de glanzende kaft gehad. Op deze kaft staat een foto van een toegankelijk ogende taart. Bladerend door het tijdschrift opzoek naar de taart kom ik erachter dat dit een hazelnoten kersttaart is. Dit staat niet bij de foto op de voorkant vermeld. Verder staan er nog 3 kleine foto’s waarvan 1 van 2 kinderen die aan het bakken zijn. Er staat een tekst naast met een puntsgewijze onderwerpen van het tijdschrift. Hier staat naast bijvoorbeeld complete kerstmenu’s, kerstrecepten van Nigella, Ottolenghi en Jord ook bak koekjes met je kids.
Op de achterkant van de kaft staat pagina vullende reclame van Smeg. Er word op deze reclame verschillende rode Smeg keukenmachines geshowd. Ik denk dat dit een zeer toepasselijke en slimme reclame is.
Als ik deze Foodies the big Christmas issue in de winkel zou zien liggen en ik zou enkel de kaft zien met de tekst en de foto’s daarop dan zou dat mij toch wel nieuwsgierig maken naar de inhoud.
In het plastic van de Foodies zat naast een BankGiroloterij reclame flyer ook nog een A4 waarop 4 kaarten zijn geprint. Op deze kaarten staan gerechten afgebeeld waarvan de recepten in de Foodies december uitgave staan. Ook staat er de tekst op Eet je mee? Het zijn als het ware een soort van uitnodigingskaarten. Ik weet niet of deze kaarten ook bij de losse verkoop zitten.
De binnenkant
De Foodies is een tijdschrift en in tijdschriften staan net wat andere dingen dan in kookboeken. Zo kom je in het tijdschrift reclame, winacties, product beschrijvingen, verhalen en natuurlijk veel recepten tegen.
Nu gaat het bij de Foodies natuurlijk grotendeels wel om de recepten. Ik heb dan ook even snel geteld en kwam tot zo’n 108 recepten. Ik ken genoeg kookboeken waar er niet zoveel recepten in staan. Dit is zeker al een hele grote pre.
De Foodies is ingedeeld in 3 groepen, koken, lezen en extra. Onder koken vind je de meeste hoofdstukken terug. Zo komen daar bijvoorbeeld hoofdstukken voorbij als supersterren, kerstklapper of frozen Christmas. Onder lezen valt bijvoorbeeld een uitgebreid artikel over Grand Marnier en onder extra’s staan bijvoorbeeld kookboeken beschreven.
De opmaak van het tijdschrift is lekker vrolijk. Ik vind de Foodies de laatste jaren nog al donkere foto’s gebruiken en ik ben hier zelf niet zo weg van. Er zitten in de Foodies december 2018 nog wel enkele van dat soort foto’s, maar over het algemeen ziet het er wat mij betreft wat frisser en vrolijker uit. Hierdoor en door de vele afbeeldingen is het alleen al leuk om door het tijdschrift te bladeren.
Waar moet ik beginnen?
Omdat er in de Foodies december zo’n grote verscheidenheid aan artikelen en recepten staat weet ik niet goed waar ik moet beginnen. Er is zoveel wat ik kan beschrijven. Ik kan niet alles beschrijven, maar zal er een aantal dingen uithalen.
Donna Hay bijvoorbeeld. D0nna Hay was pas geleden in Nederland voor haar nieuwe boek Modern Baking. Het boek word in de Foodies beschreven met pagina vullende foto’s en er staan 5 recepten uit het Modern baking boek in. Dit zijn: kokoskaramel met kokosijs, gemarmerde mokka ijsjes, sinaasappel-ricotta souffles, gekruide vanillekoekjes en chocolade-stoutbier donuts met chipotle stoutbierpraline. Ik moet zeggen de foto’s zijn er heerlijk uit. Een zeer goede promotie voor het boek denk ik zo. Er zullen veel mensen nog opzoek gaan naar een cadeautje voor de feestdagen, dus dit is slim aangepakte reclame. Zelf hoop ik ook nog eens dit boek aan mijn collectie toe te voegen en er een review over te schrijven. Maar naast dat het een promotie is voor het boek vind ik het ook een mooie toevoeging in het Foodies magazine.
Kerstmenu’s
In de Foodies december worden 5 complete kerstmenu’s weergegeven met elk 4 recepten. De recepten bevinden zich kris kras door het tijdschrift heen. Een voorbeeld van zo’n kerstmenu is het vegetarisch met een wauw factor menu. Deze bestaat uit gekarameliseerde pastinaak-tijmtaartjes, pompoen-kastanje taart met linzen, Mont-Blanc taart en een kerstcocktail. Naast een menu voor de vegetariër is dit ook zeker een menu voor de bakker.
Recepten
Het is wat lastig om te beschrijven hoe de recepten in elkaar zitten. De recepten zijn standaard stap voor stap met 1,2,3 opgemaakt. Er word een bereidingstijd aangegeven en hoeveel kcal, eiwitten, vet en koolhydraten er per portie inzitten. Bij de ingrediënten staat voor hoeveel personen het recept is. Houd er wel rekening mee dat dit voor het gros van de recepten gaat. Niet bij ieder recept is dit het geval. Bij bijvoorbeeld de recepten van Donna Hay staat dit niet aangegeven en zo zijn er nog wel meer. Ook heeft ieder recept groot of klein wel 1 of meerdere foto’s van het gerecht.
Nu probeer ik meestal een recept uit om een review te schrijven. Bij deze review is dat niet echt nodig omdat de recepten eigenlijk allemaal een beetje anders zijn. Zo kan ik niet laten zien hoe de recepten in elkaar zitten. Ik ga zeker nog wel aan de slag met recepten uit dit tijdschrift en zal er hopelijk snel eentje met jullie delen, maar voor deze review is er geen specifiek recept uitgeprobeerd.
Conclusie
Kookboek of tijdschrift het doet er niet toe. Foodies december the big Christmas issue mag er zeker wezen. Met meer dan 100 recepten zelfs kookboek waardig. In de Foodies vind je recepten terug van o.a. Donna Hay en Nigella Lawson. Absolute toppers en een mooie toevoeging aan het tijdschrift. Er staan in de Foodies december ongeveer 50 bakrecepten. Van zoet tot hartig. Enkele voorbeelden van de bakrecepten zijn: dukkahbrood, kaas-ui pastei, soesjes, crème brule, chocolade chip pizza, kerstpavlova. Het zijn er echt een heel aantal.
Voor mij staan er een hoop toegankelijke recepten in. Ik raad de Foodies december 2018 dan ook zeker aan. Voor deze review kijk ik er misschien wat anders tegenaan dan bij een kookboek, waarbij je iets dieper op de materie ingaat, maar het is ook geen kookboek. Het is een tijdschrift. De prijs zou mij om die reden ook wel wat afschikken, maar nu ik zie wat je ervoor krijgt, is het tijdschrift het zeker waard.
Voor wie graag een abonnement bij Foodies wilt afsluiten is er tot 9 januari 2019 een actie waarbij je 6 Foodies voor €10,- of 12 Foodies voor €20,- krijgt. Je zou het bijna alleen al voor the big Christmas issue van volgend jaar kunnen doen.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie