De keukentafel van het Noorden door Yvon Jaspers. Voor diegene die denken huh? Dat klopt dit boek is geschreven door Yvon Jaspers, de presentatrische van de televisie. Bekend van o.a. Boer zoekt vrouw en het Klokhuis. Maar ze doet veel meer als dat, zoals bijvoorbeeld dit kookboek schrijven.
Het boek de keukentafel van het Noorden is uitgegeven door Carrera Culinair met ISBN 978 90 488 3863 9.
De keukentafel van het Noorden is een kookboek en dus geen bakboek. Zelf zal ik qua recepten meer naar het bakgedeelte kijken en ik kan alvast verklappen dat dat in dit boek wel goed zit. In De keukentafel van het Noorden zijn een hoop bakrecepten opgenomen.
De eerste indruk
De keukentafel van het Noorden heeft een harde kaft en met circa 240 bladzijde is het een flink boek. Het boek voelt kwalitatief goed en stevig aan.
Op de voorkant van het boek staat Yvon Jaspers afgebeeld met een pan met zeekreeftjes in haar hand. Het is een spontane foto die leuk overkomt. Naast de foto staat haar naam geschreven. Wat lager staat met een gladde opgelegde letter de titel van het boek: De keukentafel van het Noorden. Beneden in het hoekje staat de uitgever zijn logo en aan de andere kant een tekstje dat zegt: Fika, hygge en maak je leven zo lekker mogelijk. Wat fika en hygge is wist ik nog niet toen ik het voor het eerst zag staan.
De zijkant en achterkant laten een doorlopende foto zien. Op de zijkant staat met duidelijke letters de titel en de schrijver van het boek geschreven. De doorlopende foto is er een waar twee borden met hetzelfde gerecht zijn afgebeeld. Ook staan er nog glazen bij. Geen aparte gerechten, maar als het ware een gedekte tafel. En dan is het toch logisch als er in de borden hetzelfde gerecht zit. Het gerecht zelf zal niet snel iets zijn wat ik zou maken.
Verder staan er nog 2 teksten op de achterkant vermeld. 1 Over het boek zelf en 1 over Yvon Jaspers. De tekst over het boek geeft je het gevoel dat dit een toegankelijk boek is.
Als je snel door het boek bladert voel je direct de sfeer van het Noorden. Dat is erg goed gedaan.
Op naar de inhoud
De pagina’s waarmee de kaft aan de bladzijden zijn gebonden laten een echt Noors haakpatroon zien. Vooraan het boek met de tekst Smaklig Mâltid en achteraan Takk for maten. Dit oogt erg leuk. Vooraan lukt me nog wel te vertalen, voor achter had ik Google nodig. Takk for maten betekend bedankt voor het eten. Toepasselijk aan het eind van het boek.
Het boek staat verder vol met foto’s van Yvon Jaspers en haar gezin. Dit maakt het boek gelijk een stuk persoonlijker. De foto’s zijn niet enkel bladvulling, ze nemen je mee op hun reis door het Noorden. Ze creëren de sfeer van het boek en ook op de foto’s bij de recepten komt Yvon Jaspers of haar gezin af en toe voor. Dit benadrukt ook weer de toegankelijkheid van het boek.
Door de foto’s, sfeer en stijl van het boek wil ik naast dat ik aan de slag wil met de recepten ook gewoon door het boek bladeren.
Inhoudelijk
Het boek telt circa 120 recepten. Het boek begint met de inhoud. De recepten worden hier onderverdeeld in: Ontbijt, Fika in de ochtend, Lunch, Fika in de middag, Diner, Dessert, Op de plank en Samen te vieren.
Na de inhoud volgt een welkoms woord van Yvon en dan een lijst met waar bepaalde ingrediënten, die nodig zijn voor de recepten, te koop zijn. Niet al te veel poespas, gewoon wat toepasselijke tekst voor de hoofdstukken beginnen.
Fika en Hygge
2 Woorden die ik al met enige regelmaat voorbij heb zien komen. Maar wat betekenen Fika en Hygge nou eigenlijk. In het welkoms woord van Yvon vind ik 2 verwijzingen terug. De uitleg over fika staat bij het fika in de ochtend hoofdstuk en de uitleg over hygge is terug te vinden een stuk verder in het boek. Fika betekend bij elkaar komen en dat word traditioneel gedaan met koffie en gebak. Fika is Zweeds. Hygge is Deens. Je spreekt het uit als ‘Huuge’. Hygge komt in de buurt van de betekenis gezelligheid. Maar eigenlijk is hygge zo’n woord wat niet precies te vertalen is. Hygge word in het boek beschreven als dat wat je samen kunt doen om het leven zo aangenaam mogelijk te maken.
Nog even terug naar de inhoud
De gerechten welke een echt Noordse naam hebben, worden waar mogelijk ook met de oorspronkelijke naam genoemd. Er staat dan een kleine tekst met een vertaling of een toevoeging bij genoemd.
Het grootste gedeelte van de recepten worden weergegeven met een pagina vullende foto aan 1 kant en aan de andere kant het recept / de bereidingswijze. De recepten worden begeleid met enkele iconen voor bijvoorbeeld hoeveel personen en een oven of een pan voor de totale bereidingstijd. Grappig om te zien dat bepaalde iconen per recept anders kunnen zijn. Zo word het aantal personen weergegeven met een bordje en bestek. Dit bordje met bestek is bij de maaltijd anders als bij de desserts. De recepten worden veelal ingeleid door een persoonlijke tekst over het recept.
Het boek sluit af met een dankwoord, een receptenindex, ingrediënten register en een colofon. Waar ik eerder een ingrediënten register nog niet had gezien komt het ook in De keukentafel van het Noorden voor. Ik vind dit een prettige toevoeging aan een kookboek.
Aan de bak
Voor het bakken heb ik het kladdkaka recept gekozen. (Een Zweeds gerecht). Kladdkaka is een snelle chocoladetaart. Snel in de zin van in 25 minuten op tafel.
Het gerecht is voor 6 personen en valt onder het hoofdstuk fika in de ochtend. Al is dit volgens mij een gerecht dat de hele dag door kan en zal ook zeker niet misstaan als een dessert.
Beginnen met het doorlezen van het recept stuit ik op 1 theelepel vanille extract of 1 zakje vanillesuiker. Dit vind ik iets wat apart aangezien het toch wel allebei iets heel anders is. En suiker een gerecht zoeter maakt.
Een tweede puntje wat me opvalt is dat Skyrr optioneel bij de ingrediënten word genoemd, maar dat dit enkel in een tip terugkomt als lekker met. Voor het recept heb je frambozen en/of bramen nodig. Echter heb je deze enkel nodig voor de versiering. Volgens mij zouden deze dan ook optioneel horen te zijn.
De bereidingswijze is kort in stappen verteld. Het is een vrij simpel recept welke makkelijk te vormen is. En binnen de kortste tijd heb ik een kladdkaka uit de oven. Lekker smeuiig van binnen, precies zoals het schijnt te horen. Zonder Skyrr of frambozen/bramen. Gewoon zo en lekker dat die is. Dit recept houd ik er zeker in. Is ook ideaal voor als je onverwachts visite krijgt, want de ingrediënten heb je vaak al wel in huis.
Conclusie
Yvon Jaspers weet met De keukentafel van het Noorden echt de sfeer te pakken.
In eerste instantie liep ik dit boek voorbij. Ik had er niet echt het gevoel bij van dat boek lijkt me wat. Tot ik toch wat verder ging kijken en las over wat er bij geschreven stond. Op het moment dat het boek binnenkwam had ik gelijk iets van dat kan weleens wat zijn. En ik kan zeggen ik ben er erg blij mee. Kwalitatief goed van binnen en buiten.
Yvon Jaspers neemt je mee op een reis door het Noorden. Door middel van persoonlijke foto’s en teksten word dit gevoel benadrukt. Het geheel brengt je echt in de sfeer van het Noorden.
Voor de smaak van het Noorden zit je met dit boek volgens mij ook wel goed. Nu ben ik geen kenner, maar het oogt en klinkt zeker zo. De recepten zijn uiteenlopend van zoet en hartig. De recepten zijn goed te volgen. De Kladdkaka smaakte lekker en zal hem zeker nog eens maken.
Wat ik zelf een beetje mis is dat er bij sommige recepten de herkomst van het gerecht niet genoemd word. Ik zou wel graag erbij willen lezen of het Deens, Noors of waar dan ook uit het Noorden komt.
De fika hou ik er zeker in. Yvon laat in haar boek weten “Geen leven meer zonder fika”. En dat geld voor de meeste wel. Gezellig samenkomen met koffie en gebak.
Het boek heeft een fijne balans tussen foto’s en recepten en is wat mij betreft zeker een aanwinst.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie