Een paar jaar geleden begon ik met het wereldbakkertje op Bakkenderwijs. Ik ben hier toen ook voor opzoek gegaan naar bakboeken met recepten van over de wereld. Hier was amper nog wat van te vinden. Inmiddels kwam vorig jaar het wereldbakboek van Stefan Elias uit. Dit jaar is het de beurt aan de bakatlas van Rutger van den Broek. Deze tweede heb ik nu aangeschaft en ben dan ook heel erg benieuwd.
De bakatlas is geschreven door Rutger van den Broek en uitgegeven door Carrera culinair. Het boek heeft ISBN 978 90 488 4732 7.
De eerste indruk
Met de bakatlas heb je echt een boek in handen. Een dikke pil met harde kaft. Het boek heeft maar liefst 439 bladzijde en doet heel degelijk aan. De kaft is uitgevoerd in rood met wit. Met op de voorkant de kaart van Europa waar wat tekeningentjes van baksels in verwerkt zijn. Achterop staat een introducerende tekst over het boek en over Rutger de schrijver. Het rood witte van de buitenkant komt verder niet meer terug in de style van de rest van het boek.
Op het moment dat ik het boek opensla denk ik: oh grappig, ik heb een gesigneerde versie van het boek. Ik schafte het boek aan via het kerstpakket van de site bouwhuis. Deze box bevatte gesigneerde exemplaren. Na de eenvoudige titelpagina volgt nog een dubbele titelpagina. Hier staat links een prachtige foto van een wereldbol gemaakt van bloem. Dat ziet er gaaf uit!
Dan word de inhoud vermeld met daarboven de wereldkaart. Waar op de voorkant Europa stond staat hier de hele wereld. Zulke kaarten zie je door het hele boek terugkomen als introductie van de hoofdstukken. Deze hoofdstukken zijn verdeeld in werelddelen. Europa is onderverdeeld in 5 stukken, West, midden, etc. Dan heb je nog Amerika, Afrika, Azië en Oceanië.
De overige hoofdstukken zijn: Voorwoord, voordat je aan de bak gaat, basis ingrediënten, basisrecepten, dankwoord en receptenindex. Deze hoofdstukken bevatten wat algemene informatie. In het register word ieder recept 2x genoemd. Onder de letter en onder het betreffende hoofdstuk. Alles staat alfabetisch geordend.
Het allereerste recept in het boek is (natuurlijk) appeltaart. Hoe kan het ook anders. Verwacht hier niet het klassieke appeltaart recept bij. Het is een recept met een variatie op deze taart.
De recepten
De recepten worden ingeleid met een paar regeltjes over wat het is en waar het vandaan komt.
Vervolgens het aantal personen/stukken, de ingrediëntenlijst: Deze is onderverdeeld in bijvoorbeeld deeg, vulling, beslag, verder nodig etc. Na de ingrediënten volt de bereidingswijze. Dit is volgens het 123 principe. Ieder recept heeft een pagina vullende foto van het eindresultaat. In dit boek staan geen stap voor stap foto’s.
Ik zie dat ook de medovnik in het boek staat. Een unieke taart die al lange tijd populair is op Bakkenderwijs. In dit boek heeft het Medovik zonder de n. Ik ben gelijk even gaan Googlen wat de juiste benaming is en denk dat het beide mogelijk is. Ze komen iig beide veelvuldig voor. Misschien is het een taalkwestie. Ik heb geen idee.
Aan de bak
Ik kan niet wachten om met het boek aan de slag te gaan. Dit boek lijkt vloeiend aan te sluiten op mijn bakambities. Word nog een klusje hier iets van uit te zoeken om mee te beginnen.
Ik heb gekozen voor het toscakaka recept. Ik had een aantal recepten die me wel wat leken. Ik merkte dat ik vooral in Europa uitkwam. Nu is ook wel het grootste gedeelte van het boek Europees. Maar op de een of andere manier lijken deze recepten toegankelijker. Toscakaka is een Zweedse taart/cake.
Het recept is goed te volgen en het resultaat is heerlijk.
Conclusie
Een prachtig bakboek met wereldse baksels, uitnodigende foto’s en goede recepten.
Waar het Wereldbakboek zich meer richt op brood en brioche gebak vind je in dit boek meer koekjes en taarten.
Een klein puntje van kritiek is de foto van de Kardinalschnitte in het boek. Ik weet dat dit geen makkelijk recept is om goed te krijgen, maar deze foto doet het gebak geen eer aan. Het schuim op de foto is volledig platgeslagen en dit is toch wel een beetje wat het recept maakt. Het zal vast niet afdoen aan de smaak en de Kardinalschnitte zal vast heerlijk zijn, maar zo’n foto mag wat mij betreft toch wel beter in zo’n prachtig boek.
Verder is dit boek absoluut een aanwinst. En ik denk dat Rutger met dit boek zeker weer een bestseller in handen heeft. Ik denk iig dat ik nog veel plezier aan dit boek ga beleven! Het is een topper.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie