Het Belgisch bakboek, geschreven door Stafan Elias met ISBN 9789492081735, heb ik gekregen voor mijn verjaardag.
Vooral de subtitel van het boek spreekt me erg aan: “Onze lekkerste streekspecialiteiten”. Belgische streekspecialiteiten is toch wel iets waar ik al een tijdje naar op zoek ben, dus ben erg benieuwd naar de inhoud van het boek.
De eerste indruk
Het Belgisch bakboek is een vrij groot en dik boek met een matte, niet gelamineerde, kaft. De voorkant is vrij simpel gehouden met een foto van aantal baksels die uit bruine tinten bestaan. De kaft is mede daardoor helemaal opgemaakt uit bruintinten met wit. Wat een goed uitziend en rustig geheel creëert.
Op de voorkant staat Belgisch bakboek – Onze lekkerste streekspecialiteiten, de schrijver Stefan Elias, een logo Bloch en een klein tekstje kannibaal vermeld.
In eerste instant dacht ik dat Bloch de uitgever van het boek was, maar dit is natuurlijk Kannibaal. Bloch is namelijk een bakkerij met een diepe Belgische geschiedenis, waar we in het boek het een en ander van terug kunnen lezen.
De boekband is wit en heeft dezelfde teksten als op de voorkant met als toevoeging de tekst: Een ode aan het bakkersambacht.
De achterkant is weer volledig in bruintinten inclusief een foto van een suikerbrood. En geeft verder een inleidende en uitnodigende tekst weer.
De opbouw van het Belgisch bakboek
Het boek telt zo’n 270 bladzijden. Beginnende met de inhoud van het boek. Volgens deze inhoud begint het boek met de geschiedenis van Bloch. Echter klopt dit niet helemaal. Als je door het boek bladert kom je als eerste uit op een introductie van de schrijver: Stefan Elias. In deze introductie verteld hij onder andere over de tot stand koming van het boek. Hoe hij in zijn jeugd zich vergaapte aan alle lekkernij in de etalage van bakkerij Bloch. En dat bakker worden een echte jongensdroom voor hem was.
In dit stuk kwam ik erachter dat Bloch een befaamde bakkerij in Belgie was en niet een uitgeverij. Stefan Elias kreeg op latere leeftijd de kans in deze befaamde bakkerij zijn beroep uit te oefenen. Hier hoefte hij geen seconde over te twijfelen en zo groeide hij in de 18 jaar dat hij er werkzaam was uit tot chef van de bakkerij.
Na deze introductie staat de geschiedenis van bakkerij Bloch. Gevolgd door een inleiding van maar liefst 10 pagina’s vol tekst. Deze inleiding had wat mij betrefd beter de geschiedenis van het bakkersambacht kunnen heten. Want dat is het gene wat hierin uitgebreid beschreven word. Deze inleiding is dan ook echt de moeite waard om te lezen.
Na de inleiding volgen basisrecepten. Hier staan geen begeleidende tekstjes bij. Er staan wat kleine handige recepten tussen. Ook wat minder, zoals bijvoorbeeld bladerdeeg. Dit is toch echt geen makkelijk recept en had van mij wat uitgebreider gemogen. In het bladerdeeg recept word gesproken over melkerijboter. Een ingrediënt dat voor mij totaal onbekend is. In Nederland kan je voor dit ingrediënt roomboter gebruiken. Een recept die ook terug te vinden is in de basis recepten is het recept voor slagroom. Waar je room en suiker voor nodig heb.
Na de inleiding volgen nog een paar gouden bakregels waarin de nadruk blijkt te liggen op brood om vervolgens met de recepten te beginnen.
De recepten zijn onderverdeeld in 9 hoofdstukken met in totaal zo’n 115 recepten daaronder verdeeld.
Aan het eind van het boek staan dan nog bakweetjes, basiskennis, soort en gebak en basisbenodigdheden. Afgesloten word met de colofon.
Voor de colofon staat een 2 pagina vullende foto van een foodtruck. Nu word er in het begin van het boek gesproken dat bakkerij Bloch in 2008 zijn deuren sloot, maar dat dit slechts het begin van een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de bakkerij zou zijn. Echter heb ik hierover niks meer kunnen terugvinden, enkel deze foto van de foodtruck aan het einde van het boek.
Omdat ik toch wel nieuwsgierig ben geworden, ben ik op Google op onderzoek uitgegaan. Daar kwam ik erachter wat het nieuwe hoofdstuk van bakkerij Bloch inhoud. Bakkerij Bloch is in 2015 gedeeltelijk teruggekeerd als toeleverancier van suikerbrood en cake voor Delhaize en met een foodtruck. Wat de foto in het boek verklaard. Wel vind ik het jammer dat ik hierover in het boek niks meer heb terug gevonden.
Terug naar de recepten
Het gros van de recepten worden weergegeven met een paginavullende foto van het eindresultaat met het recept en een begeleidende tekst op de pagina ernaast. Bij de recepten word aangegeven hoeveel porties het betreft. Het recept is opgemaakt in stappen en word met 1,2,3 etc aangeduid. Ook zijn er pagina’s waar de foto en het recept samen op 1 pagina staan, met op de pagina ernaast een nieuw recept.
Bij enkele recepten vind je een tipblokje terug. Bijvoorbeeld dat gebak een dag van te voren te maken is en hoe je zelf rijstgriesmeel kunt maken.
Aan de bak
Om de werkwijze te kunnen beoordelen ga ik aan de bak met een recept uit het boek. Er staan veel leuke en ook interessante recepten in, wat het moeilijk kiezen maakt.
Uiteindelijk het ik gekozen voor de boterkoek, de Dikmuidse boterkoek om precies te zijn. Een tijd geleden maakte ik de Nederlandse boterkoek. Op dat moment kwam ik erachter dat de Belgische boterkoek totaal anders was als de Nederlandse. Zodoende vind ik het leuk deze te kunnen delen.
Er zijn vele variaties op de Belgische boterkoeken. De Dikmuidse boterkoek is er een van. De Dikmuidse boterkoek is een gedeponeerd merk. Dus zou je ze in een winkel willen verkopen heb je een probleem, maar zelf bakken mag altijd. Het orginele recept hiervan is natuurlijk geheim. Wat ik over het orginele recept op internet heb teruggevonden is dat in deze geen dierlijke vetten, eieren of zuivel worden gebruikt. Het recept in het boek is gebaseerd op de Dikmuidse boterkoek variant. Voor de enige echte Dikmuidse boterkoeken zul je echt moeten afreizen naar een van de erkende verdelers van de Diksmuidse boterkoek. Of naar Dikmuide – Belgie. Dan zit je zeker goed.
Terug naar het recept voor Dikmuidse boterkoeken. Beginnende met een portie koffiekoekendeeg, welke terug te vinden is in de basisrecepten aan het begin van het boek. Na onderzoek kwam ik erachter dat koffiekoekendeeg wat op bladerdeeg lijkt. Het deeg word alleen minder getoerd en er word gist toegevoegd aan het beslag. Jammer genoeg staat hier niks over verteld in het boek.
Ik merk dat ik toch wel heel veel moeite heb om de tekstuele stappen te volgen. Ik mis echt begeleidende foto’s, maar met een beetje internet onderzoek weet ik uiteindelijk toch een goed uitziend koffiekoekendeegje te creëren. Vanaf dat moment gaan we terug naar het recept. In stap 1 word aangegeven de oven voor te vervarmen alvorens aan het uitrollen te beginnen. Later in het recept moet het deeg ook nog 60 a 70 minuten rijzen. Een oven hoeft niet zolang voor te verwarmen dus dit is toch een klein foutje. Ik volg het recept en heb uiteindelijk het een en ander op de bakplaat liggen om te rijzen. Na een uur merk ik dat het niet echt meer gerezen heeft. Ik zet ze in de oven en maak ondertussen de suikersiroop. Uit de oven bestrijk ik de boterkoeken rijkelijk met de suikersiroop. Nadat deze iets wat afgekoeld zijn snijd ik er eentje aan. Helaas is het niet zo bladerig geworden als zou moeten. Het broodje smaakt echter wel heerlijk met de suikersiroop. Dus ze zijn zeker allemaal opgegaan.
Conclusie
Het Belgisch bakboek is mooi en boeiend boek. Bakboeken met streekgerechten zijn niet altijd even makkelijk te vinden. Voor mijn gevoel zijn ze ook echt in de minderheid en dat is jammer.
De begeleidende teksten bij de recepten lees ik graag. Zo weet je iets meer over het baksel wat je op tafel zet.
De inleiding heb ik met plezier gelezen. De geschiedenis van het bakkersambacht was echt heel erg interessant. Ik ben erachter gekomen dat het nog niet zo vanzelfsprekend is dat vandaag de dag iedereen kan en mag bakken. Daar is een hele geschiedenis aan vooraf gegaan en daar ben ik zeker dankbaar voor. Anders had ik mijn grootste passie nu niet kunnen uitvoeren.
Wat ik miste in het Belgisch bakboek zijn de begeleidende foto’s. De stap voor stap kunnen soms wat lastig in te beelden zijn en dan zou een foto echt uitkomst bieden. Het recept is mede daardoor denk ik ook niet helemaal gelukt nog. Ik zal wat meer kennis moeten opdoen en het dan nog eens moeten proberen voordat ik een recept voor Belgische boterkoeken met jullie kan delen. Maar dit zal vast en zeker snel gebeuren.
Wat mij betreft is het Belgisch bakboek een aanwinst voor ieders boekenkast en zeker voor de mijne. Om er echt achter te komen of het grootste gedeelte in het boek allemaal klopt zal ik met meerdere recepten aan de slag moeten. Maar gezien al het Belgische lekkernij wat in het boek staat zal dat zeker geen straf zijn. Ik zal het Belgisch bakboek dan ook nog vaak uit mijn boekenkast te voorschijn halen.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Stefan Elias zegt
Bedankt voor de eerlijke Review.
Veel plezier met het bakboek.
Hartelijke groet Stefan
Bakkenderwijs zegt
Wat mooi om van u een reactie te krijgen, dank u wel.
Ik heb de review met veel plezier geschreven en zal het Belgisch bakboek nog vaak te voorschijn halen om heerlijke recepten uit te maken of voor de vele informatie die erin staat.
Bedankt voor het schrijven en samenstellen van dit prachtige bakboek.
Groetjes Yvonne
Marleen Janssens zegt
Heb dit boek al diklwijls uit mn kast gehaald en al fijne dingen uit gemaakt! Heb al meermaals de boterkoeken gemaakt.
Recept stap per stap iedere keer gevolgd maar zonder succes 😔.Deze willen helemaal niet rijzen,gebruik echte toerboter en gebruik verse gist,laat zelfs koelen tussen het uitrollen maar ze blijven klein.Smaak zit wel goed,wat er fout gaat wie zal het weten,…? Spijtig dat er geen tips instaan indien het fout gaat.Maar toch topboek!
Bakkenderwijs zegt
Wat leuk om te horen. Bedankt voor de reactie. Bladerdeeg en koffiekoekendeeg maken is toch wel een dingetje. Ik ben er zelf ook niet helemaal in thuis nog. Ik weet niet of je op Instagram zit? De schrijver van het boek: Stefan Elias (@stefan.elias) kan je daar terug vinden, misschien is het een idee om daar de vraag aan te stellen? Iig heel veel bakplezier.