Bartje Boemboe is een boek met zoals ze het zelf op de kaft verwoorden: Authentieke Indonesische gerechten zoals alleen oma’s ze maakten.
Het Bartje Boemboe boek is gemaakt door Bart Eijken en Jojo Keller en is uitgegeven door Aerial Media Company. Het ISBN nummer van het Bartje Boemboe boek is 978-94-026-0083-4.
Eerste indruk
Het Bartje Boemboe boek heeft een vrij simpele harde kaft met een bruin papier look. De afbeelding op de kaft heeft een glansje meegekregen. De bruin papier look word door het gehele boek doorgevoerd. Het boek is opgemaakt in aardetinten, deze aardetinten zie je ook terug in de foto’s wat uitnodigend werkt. Door deze opzet komt het woord authentiek echt naar boven. De bladzijden, inclusief de foto’s, in het boek zijn allemaal mat, wat prettig aandoet.
De indeling
Op de inhoudspagina zien we dat tot en met pagina 30 verschillende introducties gedaan worden. De mensen verantwoordelijk worden uitgebreid voorgesteld.
Ook komen de ingrediënten aan bod. Aan rijst is een apart hoofdstuk gewijd en daarna komen de verschillende Indonesische benamingen voorbij. Zo kun je bijvoorbeeld lezen dat lombok een rode peper is en deze familie van de paprika is. Lomboks geven Indische gerechten de pittige smaak (pedis). Ook worden er sambals gemaakt van lomboks. De scherpte van de lombok komt voornamelijk uit de pitten en zaadlijsten. Als je minder pittig wil kan je deze eruit halen. Lomboks vallen onder groente en zijn supergezond. Er zit meer vitamine C in een lombok als in een sinaasappel! Lomboks bevatten de stof capsaïcine, welke voor de hete smaak van de lombok zorgt. Ook worden er van capsicum medicijnen gemaakt tegen de verkoudheid. Je neus gaat ervan open en je kunt er beter door ademhalen. Ook in de bekende Fisherman’s Friend zit capsaïcine verwerkt: Sterk spul he… Capsaïcine zorgt ervoor dat er endorfine vrijkomen in het lichaam en daar worden sommige mensen blij van. Ook werkt dit stofje pijn verzachtend en verlaagd het cholesterolgehalte in het bloed. En als dat nog niet genoeg is helpt het tegen aderverkalking. Een uitgebreide en interessante beschrijving van de benamingen.
Na de introducties en ingrediënten volgen er 10 menu’s. Elk menu heeft een aparte naam meegekregen. Maar er word in de inhoudsopgave verder niet gesproken over welke gerechten onder deze menu’s vallen.
Aan het einde volgen er nog een aantal sambal recepten, worden er wijnsuggesties gedaan en staat er nog een hoofdstuk dat mijn interesse wekt. Koken met een schaar. Een leuke benaming en ik ben erg benieuwd wat hier onder verstaan word. Als ik er heen blader zie ik dat het gaat om verschillende zakjes boemboe. Om te gebruiken zal je deze natuurlijk open moeten knippen met een schaar. Een leuke twist. De boemboes zijn in de (web)winkel van Bartje Boemboe verkrijgbaar.
De menu’s
Zoals we in de indeling zagen staan is het boek onderverdeeld in 10 menu’s. Als we naar de menu’s bladeren zien we dat een menu’s uit zo’n 5 a 6 gerechten bestaat. Onderverdeeld in voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht. Aan elk menu gaat een begeleidend woord vooraf.
Bij de recepten zelf staat een duidelijke blad vullende foto van wat het zal moeten worden en tussen de beschrijving staan Indonesische fotootjes. Soms met een begeleidend tekstje, maar regelmatig echte sfeerfoto’s als bijvoorbeeld oude familiefoto’s.
Het recept word opgedeeld in een ingrediëntenlijst met een apart gedeelte voor de boemboe en een bereidingsgedeelte. De ingrediënten worden dus opgedeeld. Echter zien we geen aparte opdeling in het bereidingsgedeelte terug. Doordat er vaak veel ingrediënten gebruikt worden kan het soms even zoeken zijn waarmee te beginnen.
Het register
Achteraan het boek zien we het register met een overzicht van de recepten terug. Dit zit een beetje achterin het boek weggestopt. Wat ik zelf wat jammer vind omdat dit de enige plek is waar echt de recepten terug komen. De recepten worden onderverdeeld in het soort gerecht, bijvoorbeeld kip of vis. Je kan in het register ook niet terug vinden onder welk menu het gerecht valt.
Laten we wat bakken
Om een idee te krijgen en te geven heb ik een passend gerecht in het Bartje Boemboe boek gezocht. Het is geen snel recept, maar zeer zeker de moeite waard. Het is namelijk de welbekende spekkoek.
Tijdens het bakken van het spekkoek recept kwam ik erachter dat de beschrijving niet helemaal klopte. Dat is wel erg jammer, zodoende moet je zelf gaan kijken hoe je het moet aanpassen. Zo werd er geschreven dat je twee eetlepels beslag per laag moest gebruiken. Met 2 eetlepels kwam ik niet eens in de buurt van een vullende laag op de 28cm vorm die voorgeschreven stond. Ik heb uiteindelijk 6 eetlepels gebruikt en ben op 20 lagen uitgekomen. Volgens het Bartje Boemboe boek moeten het 13 lagen worden. In het recept van de spekkoek die je op Bakkenderwijs kan terugvinden heb ik het aantal eetlepels omgerekend naar het aantal lagen. Ook zie je op de foto in het Bartje Boemboe boek geen 13 lagen, maar 14 lagen als je ze telt. Nu vraag ik me af waarom er dan specifiek 13 lagen genoemd worden in het boek. Het is wel jammer dat de beschrijving dan niet helemaal klopt. Verder is het me goed gelukt de beschrijving te volgen. Je moet het wel een paar keer doorlezen, want je wilt ook geen fouten maken.
Het resultaat mag er zeker wezen. Een erg lekkere authentieke spekkoek. Wil je het zelf proberen? Het recept voor deze authentiek spekkoek vind je hier!
Conclusie
Ik vind het Bartje Boemboe boek een mooi en aangenaam boek om te zien. Het is echt een geheel geworden. De begeleidende teksten zijn leuk om te lezen. In het boek word uitgebreid gewezen op het bestaan van de winkel en van de webshop. Aan de ene kant is dit misschien niet iets wat je wilt lezen, maar aan de andere kant wel een slimme zet. Mocht je voor makkelijk en snel willen gaan dan bestel je je boemboe gewoon online of ga je bij de Bartje Boemboe winkel langs. Het scheelt je iig een hoop ingrediënten.
Verder is dit boek niet 100% bakken gericht. Mocht je daarnaar opzoek zijn is dit boek waarschijnlijk niet voor jou. Wil je zelf boemboes maken en schuw je niet de waslijst aan ingrediënten dan is dit zeker een mooi boek.
Om nog iets dieper in te gaan op het bakgedeelte. In het Bartje Boemboe boek vind je 5 snack recepten en 10 toet recepten terug (zoals ze het in het register zelf verwoorden). Naast deze 15 bakrecepten vind je 50 kookrecepten terug. Ik ga er iig nog eens mee aan de slag!
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie