Bakken met kennis geschreven door Eke Mariën en uitgegeven door Karakter Uitgevers B.V. met ISBN 978 90 452 118 3.
Om er helemaal neutraal in te gaan heb ik het bakboek Bakken met kennis, nadat ik deze voor mijn verjaardag gekregen heb, in het plastic laten zitten tot vandaag.
Eerste indruk
Laten we direct naar de eerste indruk van het boek gaan. Zelf heb ik toch wel wat verwachtingen van Bakken met kennis.
Bakken met kennis is een vrij dik boek op ongeveer A4 formaat. Het boek is voorzien van een stevige kaft, is ingebonden en heeft een boekenleggertouwtje.
Op de voorkant van het boek zijn 3 foto’s te zien. 1 foto is van Eke Mariën. Onder zijn naam is te lezen: bestsellerauteur van Cook & Chemist. Dit rinkelt bij mij geen belletjes. Op Google vond ik terug dat dit een ander kookboek van Eke Mariën is.
Onder de onderstreepte titel, Bakken met kennis, staat geschreven: de wetenschap achter het bakken. Verder staat er onder de foto’s nog een tekst. Hier staat: Alles wat je moet weten voor perfecte koekjes, cakes, (hartige) taarten en brood.
Op de band van het boek staan de titel en de schrijver genoemd. Achterop staat een tekst met een foto van de schrijver. De tekst is een kleine introductie over het boek en over de schrijver. Het boek bevat ruim 80 recepten en er staat een link daar de website van de schrijver vermeld.
De vormgeving laat in mijn ogen wat te wensen over. Waar achterop voor een centrale layout is gekozen is voorop de layout boven lijnend. Ook leek het alsof er een veeg/kras op het boek zat. Na goed kijken zag ik dat het in de achtergrond van de foto zat. Dit zijn minieme puntjes die uiteindelijk niks af zullen doen aan de kwaliteit van het boek. Het zijn enkel wat puntjes die mij opvielen.
Op naar de inhoud
Na een titelpagina staat een klein tekstje over de uitgever met bijbehorende websites. Vervolgens volgt er nog een titelpagina. Dan volgt de colofon en de inhoudsopgave.
Bakken met kennis bestaat uit 10 hoofdstukken. Verder bevat het een inleiding, praktische informatie, een dankwoord, begrippenlijst en een register.
Van de 10 hoofdstukken zijn er 6 hoofdstukken met recepten. Deze recepten hoofdstukken zijn ingedeeld onder: koekjes, cakes, taart, gebakken lucht, hartige taart en brood. De 4 overige hoofdstukken zijn: the big five, en verder, weglaten en vervangen en de kunst van het bakken. Aan de hand van de hoofdstukkentitels kan ik nog niet veel opmaken. Vooral het hoofdstuk en verder roept vraagtekens op.
De inleiding leest prettig weg. Hier verteld de schrijver over zichzelf en geeft hij een korte rondleiding door het boek. Zo legt hij de verschillende hoofdstukken kort uit en verteld hij onder andere dat dit een praktisch boek is dat aan de hand van recepten uitlegt hoe het in elkaar zit. Ook dat verschillende recepten mogelijk zijn zonder gluten, geraffineerde suikers, verzadigd vet en/of dierlijke producten. Na het lezen van de inleiding wil ik de rest van het boek doornemen.
De informatieve hoofdstukken
Na het dankwoord begint het hoofdstuk the big five. The big five zijn de vijf meest voorkomende ingrediënten tijdens het bakken. Met deze ingrediënten alleen al kan je duizenden recepten maken. Meel, suiker, vet, eieren en vocht. De basis van alles wat je bakt.
Oke nu moet ik toegeven dat ik niet echt een lezer ben en dit wel heel veel tekst is. Maar zonder wat te lezen kan ik natuurlijk geen oordeel geven.
In the big five worden de 5 ingrediënten kort beschreven. Vervolgens word er veel praktische informatie gegeven over de ingrediënten. Om als voorbeeld het meel te pakken. Hier word beschreven over malen en zeven. De gluten en tarwe. Soorten meel en bloem. Zetmeel, vocht, smaak en kleur. Ook de “hard”heid van bloem word genoemd en over de supermarkt en de speciaalzaak word gesproken. Er word een hoop uitgelegd en dit is kort maar krachtig, niet langdradig gedaan. Er word goede informatie gegeven en het is interessant om te lezen.
Na the big five volgt het hoofdstuk en verder. In dit hoofdstuk worden de ingrediënten die je naast de big five “verder” nodig heb. Bijvoorbeeld chocolade, gist enzovoort.
Het derde hoofdstuk is weglaten en vervangen. In dit hoofdstuk worden verschillende ingrediënten uitgelegd. Zo staat er een schema met de glycemische index van natuurlijke suiker inclusief de zoetkracht. Verder word er uitgelegd wat een aanpassing in een recept doet. Naast suikers worden ook gluten, verzadigd vet en dierlijke producten beschreven. Teveel om uit te leggen, maar zeker de moeite waard om door te nemen.
Het laatste informatieve hoofdstuk is de kunst van het bakken. Hier word informatie gegeven over meten en wegen, mengen, materialen, bakken en afkoelen. Ook deze onderdelen worden uitgebreid, kort maar krachtig beschreven.
Op naar de recepten.
De recepten hoofdstukken beginnen met een dubbele hoofdstukpagina met een kleine introductie tekst. Net als de andere hoofdstukken. Vervolgens krijg je enkele pagina’s met uitleg over bijvoorbeeld: ingrediënten, bereidingswijze, weglaten en vervangen en eerste hulp bij missers. Dan begint het eerste recept. Het eerste recept in Bakken met kennis is spritsen. Elk recept word begeleid met een foto van het eindresultaat. Vooraan in het boek is al te lezen dat er geen stap voor stap foto’s in het boek te vinden zijn. Hiervoor word je verwezen naar de website waar soort gelijke filmpjes met de betreffende technieken etc. te vinden zijn.
Het recept is opgedeeld in ingrediënten voor het aantal betreffende personen. De bereidingswijze is stap voor stap door middel van 1 2 3 etc. Verder worden er eventueel nog variaties genoemd en staat er een bakken met kennis informatie blok. Hier word informatie gegeven over het betreffende recept. Zo staat er bijvoorbeeld bij spritsen waarom de combinatie van verschillende bloemsoorten belangrijk is en dat spritsen niet te heet gebakken mogen worden omdat anders het deeg uitvloeit. Ook worden er in het recept richttijden gegeven voor bijvoorbeeld bereidingstijd, oventijd en afkoeltijd.
Aan de bak
Tijd om een recept uit te proberen. Als ik door het boek blader en een beetje kijk naar wat voor recepten er in staan zijn het allemaal wel toegankelijke recepten. Recepten waar je er zeker meer van wilt maken en ze ook vaker zou willen maken.
Ik heb gekozen voor het Goudse moppen recept. De bereidingswijze is goed te volgen. Er word stap voor stap duidelijk aangegeven wat je moet doen. Ook worden er twee oventemperaturen aangegeven, 1 voor conventioneel (boven- en onderwarmte) en 1 voor hete lucht. Wel word er in de inleiding van het boek al aangegeven dat wanneer je beide mogelijkheden heb je het beste conventioneel kan gebruiken (of er moet in het recept specifiek anders aangegeven zijn).
In het Goudse moppen recept loop ik toch tegen dingetjes aan. In het recept heb je 100 gram kristalsuiker nodig om het deeg doorheen te rollen. Dit is wel heel erg veel. Als je deeg door de kristalsuiker rolt kun je de kristalsuiker niet meer teruggooien in de pot. Althans dat zou ik zelf niet doen. Ik heb de helft van de kristalsuiker gebruikt en zelfs nog veel overgehouden.
Ook staat er als eerste punt in het recept verwarm de oven voor. Echter moet later in het recept het deeg nog een uur rusten in de koelkast. Om dan van te voren de oven al voor te verwarmen is wel een beetje erg vroeg.
Nog een puntje wat ik in dit recept tegen kwam is dat de baktijd niet klopte. Normaliter blijf ik wel in de buurt van mijn koekjes. Echter was ik nu even boven bezig. Ik kwam bij de koekjes en ze moesten nog 8 minuten. Op dit moment waren ze al te donker. Ze waren zeker nog wel te eten, maar je proefde dat de koekjes te donker waren. Later heb ik ze nog eens gemaakt en de koekjes 10 a 15 minuten gebakken. Dit in plaats van de 25 minuten die werden aangegeven. Ik denk dat dit toch een typfoutje is geweest.
Ondanks de puntjes zijn de koekjes erg lekker geworden en behoren ze direct tot de favoriet van velen.
Conclusie
Als ik kort maar krachtig een conclusie zou moeten geven zou ik zeggen dat dit boek een echte aanrader is. Met recepten als spritsen, citroencake, New York cheesecake, supersnelle ontbijtbroodjes, Bretonse appeltaart en nog veel meer bied Bakken met kennis een grote variatie van toegankelijke recepten.
De recepten zijn goed te volgen. Helaas stond er net een foutje in het recept dat ik maakte, maar dit is vergeven. Het resultaat, wat niet geheel onbelangrijk is, mag er zeker wezen. En de gemaakte Goudse moppen behoren tot de favoriete koekjes inmiddels.
De toegankelijke recepten zijn alleen al een reden om voor dit boek te kiezen, maar de praktische informatie die dit boek je bied maakt het totaal plaatje compleet. Bakken met kennis geeft je extra inzicht in de recepten om deze zo goed en lekker mogelijk op tafel te toveren. Met dit boek is het mogelijk een betere bakker te worden.
Ik zal het Bakken met kennis bakboek dan ook zeker nog vaker uit de boekenkast tevoorschijn halen en er met veel plezier mee aan de slag gaan.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie