Bakken met de Cake Boss geschreven door Buddy Valastro met ISBN 978 90 483 0679 4 en uitgegeven door Veltman uitgevers.
De originele titel van Bakken met de Cake Boss is Baking with the Cake Boss. Het gaat hier om een Nederlandse vertaling van het Engelse boek.
Het boek bakken me de Cake Boss is al een aantal jaar geleden uitgegeven. De Cake Boss is een programma op TLC. Doordat dit programma en andere programma’s met schrijver Buddy Valastro nog volop worden uitgezonden blijft dit boek erg populair. Om die reden heb ik dan ook besloten deze boekreview te schrijven.
De Cake Boss staat bekend om de soms groter dan groot spectaculaire taarten van fondant. Van trouwtaarten tot levensgrote taarten van bijvoorbeeld een raceauto. Bij de Cake Boss komt het allemaal aan bod. Het bakken met de Cake Boss boek richt zich voor een groot deel op dit soort taarten. Maar wel in een normaal, over het algemeen, 1 laag taart. Ongeveer de helft van het boek gaat over deze feestelijke taarten. De andere helft is gevuld met recepten over ander soort gebak. De Cake Boss heeft een eigen bakkerij. En deze recepten worden via het boek Bakken met de Cake Boss gedeeld.
Het Bakken met de Cake Boss boek bevat meer als 100 recepten.
De eerste indruk
Bakken met de Cake Boss heeft een wat dikkere soft cover en met zo’n 336 bladzijden een mooie dikte. Op de voorkant van het boek staat de schrijver Buddy Valastro met een tafel vol met baksels. Ook staat zijn naam, de titel van het boek en de uitgever er op vermeld. Verder zit er een ronde, op een sticker lijkende bol, met de tekst: bekend van de tv-zender TLC.
Op de band van het Bakken met de Cake Boss boek worden de titel, de naam van de schrijver en een logo van de uitgever weergegeven.
Achterop wat foto’s die te maken hebben met de inhoud van het boek samen met een flinke lap tekst. Hierin word Buddy Valastro, de schrijver, kort voorgesteld. Daarnaast word een uitnodigende tekst geschreven over de inhoud van het boek. Zo staat er o.a. dat het boek een opleiding bakken en decoreren is en dat er zo’n 650 foto’s in het boek gebruikt zijn om de recepten stapsgewijs te begeleiden.
De inhoud
Het boek begint met een titelpagina gevolgd door de foto pagina en nog een tweede titelpagina, welke iets uitgebreider is. Vervolgens word de colofon vermeld en staat er een boodschap van de schrijver aan zijn moeder. Na deze pagina’s volgt de inhoud.
Uit de inhoud kan je opmaken dat de recepten beginnen op blz. 37 en zijn onder verdeeld in: koekjes, gebak, vruchtentaarten en vlaaien, taarten en cupcakes, basisrecepten en glazuur en vullingen. Na de inhoud begint pas blz. 1. Dit is een 9 pagina’s volle inleiding met enkel tekst. Er had wat mij betreft wel een begeleidende foto bij gekund, waardoor het wat prettiger door te bladeren/lezen is. In de inleiding word beschreven hoe het voor de schrijver allemaal begon. En het begon allemaal met een koekje. Dit is dan ook de reden dat het boek met koekjesrecepten begint. Verder word er verteld dat het belangrijk is om te herhalen wanneer je wilt leren. Het boek mag volgens de inleiding gezien worden als een persoonlijke stage bij de schrijver, Buddy Valastro. De inleiding eindigt met een soort van peptalk.
Na de inleiding volgt de rondleiding door de keuken, een uitgebreide uitleg van keukengerei. Er staan hierbij 2 pagina vullende foto’s maar verder is het enkel tekst. Dan de ingrediënten met uitleg. Hier word bijvoorbeeld vermeld dat een goede cacao een vetgehalte heeft van 22 tot 24%. En dat het in recepten echt loont om voor een goede cacao te gaan.
Dan volgt het hoofdstuk The zone, een toevluchtsoord en hoe je in The zone kan raken. Het laatste informatieve hoofdstuk volgt na The zone en dit is: basistechnieken. Jammer aan al deze informatieve hoofdstukken dat er weinig begeleidende afbeeldingen staan waardoor het gelijk zo’n lap tekst word. Maar ik moet er wel bij zeggen dat het de moeite waard is om door te nemen.
Recepten hoofdstukken
Het eerste hoofdstuk is koekjes. Voordat de recepten beginnen word er het een en ander over het hoofdstuk uitgelegd. Na deze uitleg starten de recepten. De recepten zijn opgebouwd met een introducerende tekst over het betreffende recept. Verder bevat een recept een ingrediëntenlijst en via het 1,2,3 principe bereidingswijze.
Er staat niet bij ieder recept een foto. Soms staat een foto van een recept eerder in het boek afgebeeld. Jammer genoeg word er dan niet bij vermeld om welk recept het gaat. Ook bevat niet ieder recept stap voor stap foto’s wat de tekst op de achterkant een beetje deed vermoeden. Het gros van de recepten heeft wel een foto en zeker de decoratierecepten bevatten veelal stap voor stap foto materiaal. Een recept neemt meerdere pagina’s in beslag en er staan zeker een hoop toegankelijke en lekkere recepten in.
Vanaf blz. 151 beginnen de taarten en decoratie hoofdstukken. Hierin word volop uitgelegd en laten zien over het afsmeren van een taart en wat voor verschillende randjes je kan opspuiten met botercrème en een spuitzak. Al deze dingen worden begeleid met fotomateriaal.
Vanaf dit punt volgt een hoop verschillende taarten. Bij deze taarten word aangegeven wat je nodig hebt om de betreffende taart te maken. Om een voorbeeld hiervan te geven, een striktaart.
Hiervoor heb je nodig:
- 2 cakes van 22,5 cm doorsnee, geglazuurd en gevuld naar keuze.
- 800 gram witte botercrème (blz…) in een spuitzak met stervormig spuitmondje nr. 6
- 1 kg roze fondant
- 400 gram pure chocoladefondant
- ca. 200 gram chocoladeglazuur (zie blz…) of bruine botercrème in een spuitzak met verwisselbaar rond spuitmondje nr. 6
Na deze benodigdheden volgt het materiaal wat je nodig hebt en stapsgewijs de bereidingswijze. Deze bereidingswijze word begeleid met stap voor stap foto’s.
Tussen de verschillende taarten en informatie over decoreren door staat nog een combinatietabel weergegeven, hierin is bijvoorbeeld te lezen waarmee vanillecake goed te combineren is.
Alle aspecten van het decoreren komen met een veel begeleidende foto’s voorbij. Dit onderdeel van het boek is uitgebreid aangepakt.
Behalve taarten staat er ook nog een aantal, hoe te boetseren dieren in. Deze dieren worden gecombineerd in een taart verwerkt.
Na al de decoratietaarten staan de basisrecepten. Hier vind je recepten van verschillende soorten cakes en vullingen.
Het boek sluit af met een dankwoord, gevolgd door het register. En daar zie ik ook een kleine aantekening. Hier staat dat de cursieve paginanummers verwijzen naar foto’s van het betreffende recept. Foto’s die dus op een andere plek staan als direct bij de recepten. Ik kan niet zeggen of dan ieder recept een foto heeft de ja of de nee, maar dit had wat mij betreft wel wat duidelijker mogen wezen.
Tijd om te bakken
Nu het hele boek doorgespit is, is het tijd om te bakken. Ik ga iig voor een recept uit de eerste helft van het boek en niet uit het decoreergedeelte.
Ik heb gekozen voor het chocolade brownies clusters recept. Zelf heb ik ze in het recept iets anders genoemd. Het zou een koekje moeten zijn dat doet denken aan een brownie in een schuimkoekje. Daar ben ik wel benieuwd naar. Ook gebruikt het recept maar 5 ingrediënten.
Het recept is goed te volgen. Ik heb even moeten zoeken op Google hoeveel een extra large eiwit weegt. Je hebt er hier 3 van nodig, dat had wat mij betreft als gewicht aangegeven mogen worden, zeker als er zo expliciet bijgeschreven word extra large. Het is een makkelijk recept al zitten er hier en daar wat addertjes. Het koekje komt er niet helemaal zo uit als de foto en afhankelijk van hoe je het bakt is de binnenkant hard of zacht als wat in het boek beschreven word als een brownie. Bij het recept staat vermeld dat de koekjes klaar zijn als deze hard zijn van boven en de onderkant los komt van de bakplaat. De onderkant komt in geen geval los van de bakplaat. Dit gebeurt pas als de koekjes iets wat afgekoeld zijn. Dit is dus geen goede maatstaf. De koekjes zijn wel erg lekker en er is flink van gesmuld.
Conclusie
Bakken met de Cake Boss is een boek welke zeer geschikt is voor een beginnende bakker. Je word aan de hand meegenomen door het boek heen. Zeker voor degene die taarten willen decoreren kunnen met dit boek uit de voeten en zal het een en ander er van kunnen leren. Het boek heeft interessante hoofdstukken om door te nemen en lekkere, toegankelijke recepten om te maken. Zelf zal ik me meer richten op het gebak gedeelte dan op het decoratie gedeelte, maar dit boek misstaat zeker niet in de boekenkast en het is een boek waar menigeen wat aan heeft. Het boek bied ook voor de gevorderde bakker erg lekkere recepten en is wat mij betreft de moeite waard.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie