Baking made easy geschreven door Lorraine Pascale en uitgegeven door Veltman Uitgevers met ISBN 978 90 483 0641 1. De titel van het boek is in het Engels, maar het boek is een Nederlandse vertaling van het gelijknamige Engelse boek.
Misschien dat de titel van dit boek wel een belletje doet rinkelen en klinkt het bekend. Dat kan. Baking made easy is namelijk een gelijknamige televisieserie geweest in Nederland. Deze televisieserie werd volgens de tekst op de achterkant van het boek uitgezonde door RTL.
Zelf kende ik van dit televisieprogramma de schrijfster van het boek. Ik vond dat Lorraine Pascale toegankelijke recepten liet zien en deze op een prettige manier vertelde. Zodoende ging ik opzoek naar een boek van haar en kwam terecht bij Baking made easy.
Zoals ik al vermelde is het boek baking made easy een Nederlandse vertaling van een Engelstalig boek. Waarschijnlijk had ik het boek ook in het Engels aangeschaft had deze niet in het Nederlands uitgegeven geweest. Ik ben benieuwd of het boek baking made easy net zo prettig werkt als dat het tv programma was.
De eerste indruk
Het boek heeft een harde kaft wat de uitstraling ten goede komt. Op de voorkant staat een foto van Lorraine Pascale met een taart in haar handen. Naast de titel, schrijfster en uitgever staat er, wat ik eerst dacht dat een sticker was, een blauw vakje met 100 fantastische, eenvoudige bakrecepten.
Achterop staat een verwijzing naar het tv programma en een kleine introductie over wie Lorraine Pascale is.
Het boek telt zo’n 240 pagina’s. Voorin het boek vind je de inhoudsopgave met enkel de hoofstukken genoemd. Wil je weten welke recepten erin staan zul je naar het register achterin het boek moeten gaan of gewoon door het boek heen bladeren.
Met het bladeren door het boek valt me op dat niet alle recepten een foto hebben. Dit vind ik wel erg jammer. De meeste, zeker nieuwere bakboeken hebben toch wel grotendeels foto’s bij de recepten staan. Ook ik kijk meestal eerst naar afbeeldingen als ik door een kookboek blader en daarna lees ik pas de teksten. Het is toch wel een domper voor mij dat er bij veel recepten geen foto staat.
De inhoud
Het boek begint met een titelpagina. Vervolgens volgt de colofon en de inhoudsopgave. Het boek is opgedeeld in de volgende hoofdstukken: Inleiding, Lorraines baktips, brood, gebak, hartige bakgerechten, nagerecht en patisserie, etentje, zoete traktaties, basisrecepten, register en dankbetuiging.
De inleiding leest prettig weg en is op een leuke manier geschreven. 1 Ding valt me op als het over de recepten gaat. Hier staat van witte chocolade tot forel. Ik dacht meteen huh? forel? Ik ben benieuwd wat voor recept ik daarbij aantref. Ja een forel bak je in de pan, maar valt het echt onder bakken. Het is een dunne lijn dat is zeker zo. Ik ben iig benieuwd geworden.
Lorraines baktips beginnen met een tekst over de gebruikte ingrediënten in het boek. Zo word er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van middelgrote eieren. Ook schrijft ze dat ze nooit onbespoten citroenen koopt omdat deze veel te duur zijn. Ze wast de citroenen daarom eerst altijd goed af. Daarna volgen tips voor beter bakken en tips voor brood bakken. Dit zijn zeker goede tips die de moeite waard zijn om even door te lezen.
Na de tips beginnen de recepten. Het boek eindigt met het register en een dankbetuiging. Het register is alfabetisch ingedeeld.
De recepten
De recepten hoofdstukken beginnen met aan 1 kant een foto van Lorraine Pascale en aan de andere kant een titel met daaronder een inleidende tekst van het hoofdstuk. Dit staat op een gekleurde bladzijde weergeven. Deze kleur is de kleur van het hoofdstuk. De titels die onder dit hoofdstuk vallen worden allemaal in die betreffende kleur weergegeven. Onder de inleidende tekst staat een quote van deze of gene. Zo staat er bijvoorbeeld onder het hoofdstuk brood een quote van Carmen Mc Rae: “Gist is voor brood wat de blues is voor de jazz. Zonder blijft het vlak”
De recepten bestaan uit minimaal 1 pagina. Ongeveer de helft van de recepten heeft een bladvullende foto staan. De recepten worden ingeleid met een klein tekstje wat ik altijd wel prettig vind. Dit geeft net iets extra’s aan het recept. Hier staat ook het aantal personen vermeld.
Links staan verder de bereidingswijze en ingrediënten. De ingrediënten staan waar nodig ingedeeld als onderdeel. De bereidingswijze word als een tekst met alinea’s weergegeven. Bij een aantal van deze recepten is 1 pagina te kort en dan staat er onderaan een klein driehoekje wat opzij of naar beneden wijst. Dit geeft aan dat het recept na de foto afbeelding nog verder gaat. Dit is wel iets wat verwarrend en onduidelijk.
Aan de bak…
Als recept heb ik gekozen voor het soda brood recept. Het soda brood word beschreven als misschien wel het eenvoudigste brood om met de hand te maken.
In het recept word een alternatief voor karnemelk geboden. Warme melk met 1 eetlepel citroensap en deze een paar minuten laten trekken.
Ook staat er aan het einde van het recept dat het brood direct uit de oven het lekkerste is. Het brood blijft niet lang goed. Mocht je toch iets overhebben is het lekker om te roosteren. Allemaal goede tips bij het te bakken soda brood.
Wat ik tegen ben gekomen tijdens het maken van het soda brood is dat de verschillende tips in de tekst niet direct opvallen, dit had iets duidelijker gemogen. Verder is het recept goed te volgen en heb ik een heerlijk soda brood op tafel getoverd.
Conclusie
Baking made easy is een bakboek met een heel aantal recepten. Zo is er zeker voor ieder wat wils te vinden.
De recepten zijn goed te volgen en het resultaat mag er zeker wezen.
Het is jammer dat niet alle recepten een foto hebben. Mede door dit zie je niet snel welke recepten het boek allemaal bevat. Het register zal je niet als eerste erbij pakken. Dit had daarom voor mij wat duidelijker gemogen.
Aan het begin van deze boekreview schreef ik over de forel uit de inleiding. In het boek staan recepten als gepeperde rosbief, forel en andere. Dit zijn meer kook als bakrecepten. Deze recepten vind ik niet helemaal op zijn plaats in dit boek.
Ondanks alles is het zeker geen verkeerd bakboek. Het bevat veel toegankelijke recepten. Ik had er na het tv programma misschien iets meer van verwacht, maar ook al slaat het boek de plank hier en daar mis, misstaat dit boek niet in de boekenkast. Ik ben er ondanks de puntjes dan ook blij mee en zal het zeker nog eens gebruiken.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie