De Bakbijbel, geschreven door Rutger van den Broek met ISBN 978 90 488 3299 6 en uitgegeven door Carrera culinair.
Het bakboek heeft een zachte kaft, maar de Bakbijbel is ook verkrijgbaar met een harde kaft. De schrijver Rutger van den Broek is de winnaar van het eerste seizoen van Heel Holland bakt.
De eerste indruk
De bakbijbel heeft een wat eenvoudige uitstraling. Op de kaft is gebruik gemaakt van de kleuren rood en zwart op een witte achtergrond en toont bak gerelateerde iconen. De iconen zijn eenvoudig in kleurvlakken weergegeven.
De bladzijden van het boek voelen wat dun aan, maar je hebt dan ook een boek met 495 bladzijden.
Onder de titel Bakbijbel staat: Rutger bakt van A tot Z en als je snel even bladert zie je dat ieder hoofdstuk van A tot Z is ingedeeld.
Op de zijkant van het boek staat dezelfde tekst en op de achterkant van het boek begint het met de kop: “Bakbijbel is het naslagwerk voor de thuisbakker”. Daaronder volgt een beschrijving van het boek waarin onder andere staat dat de Bakbijbel meer dan 160 recepten bevat. Na deze beschrijving staan er wat punten wat groter en in kapitalen geschreven, waar wederom het aantal recepten genoemd word. Na deze punten word er een stukje geschreven over wie Rutger is en een paar quotes van de pers genoemd. Flink wat tekst op de achterkant van het boek, maar voor degene die het wilt lezen, nodigt het zeker uit het boek open te slaan.
Op naar de inhoud van het boek
Het boek begint met de colofon en vervolgens een inhoudsopgave welke met hoofdstukken als how to’s, basisrecepten, taarten en andere wordt weergegeven. Wil je weten welke recepten onder deze hoofdstukken vallen zal je naar de hoofdpagina van het betreffende hoofdstuk moeten bladeren. Daar vind je de recepten met de bladzijden nummers terug.
Achterin vind je een receptenindex met alle recepten die in het boek staan. Hier word echter niet laten zien onder welk hoofdstuk de recepten vallen. Na de receptenindex staat een register. Hier vind je een flinke lijst met ingrediënten en recepten door elkaar heen en op welke bladzijden je deze ingrediënten en recepten terug kan vinden. Ik heb dit niet eerder in een boek gezien en vind het een prettige toevoeging. Wil je een recept met slagroom maken dan kan je naar de verschillende recepten in het boek bladeren.
Door dit register stuitte ik wel op een schoonheidsfoutje. Het eerste bladzijdenummer dat bij de slagroom aangegeven staat leid naar een recept waar ik de slagroom niet terug heb kunnen vinden. Ook stond er nog een bladzijdenummer tussen die er 1 bladzijde naast zat. Verder heb ik niet alle bladzijden gecheckt en de meeste zullen hier niet eens tegenaan lopen.
Na de inhoudsopgave voorin volgt het voorwoord van Rutger gevolgd door een hoofdstuk hoe je het boek gebruikt. In dit hoofdstuk word er een uitleg gegeven over de iconen en een omrekentabel voor verschillende maten bakvormen. Voordat de recepten beginnen volgt er eerst nog een hoofdstuk waarin alle bakbenodigdheden begeleid met een groot weergegeven icoon, word uitgelegd. En nog hoofdstukken waar de basis ingrediënten en bakbegrippen en – technieken worden uitgelegd.
Achterin het boek staan er nog een aantal tips gegeven om misbaksels tegen te gaan.
De recepten
De recepten hoofdstukken beginnen met dubbel, egaal gekleurde pagina’s waarop aan de rechterkant het hoofdstuk staat benoemd met daaronder de desbetreffende recepten met bladzijdenummers.
Het eerste hoofdstuk van de recepten is de how-to’s. Dit hoofdstuk is iets anders als de rest van de receptenhoofdstukken. In de how-to’s worden een 18 tal recepten met duidelijke stap voor stap foto’s uitgelegd. In de overige recepten staan geen stap voor stap foto’s. Hier bevind zich enkel een groot weergegeven foto. En bij sommige recepten is helaas geen foto terug te vinden.
Zoals al eerder in het boek uitgelegd worden de recepten begeleid door iconen voor de benodigde gereedschappen. Bij een aantal recepten staat er onder de titel een klein begeleidend tekstje. De ingrediënten worden opgedeeld in te maken onderdelen en het recept word in alinea’s weergegeven. Ook word er bij de recepten genoemd voor hoeveel punten of plakken het is.
Laten we een recept uitproberen
Er staan zoveel recepten in dat het moeilijk kiezen word. Maar uiteindelijk wist ik te kiezen voor de rondo’s. Deze rondo’s heb ik al een keer eerder gemaakt en zijn erg lekker. In eigen woord geschreven en iets wat aangepast vind je hier het recept voor rondo’s.
Beginnende met het doorlezen van het recept stuit ik op een klein probleem, Zeeuwse bloem. Voorin het boek word vermeld dat dit verkrijgbaar is bij de molen of enkele bakwinkels. Ik heb geen Zeeuwse bloem en hierdoor word het recept iets minder toegankelijk. Maar laat me hierdoor niet uit het veld slaan en vervang de Zeeuwse bloem door patentbloem.
Verder heb ik een 1/2 recept amandelspijs nodig en hiervoor moet ik terugbladeren in het boek. Bij de amandelspijs aangekomen staat er een klein simpel receptje in tekst. Bovenaan staat dat je voor een how-to van dit recept kan terugbladeren. Dit vind ik wel een beetje dubbelop. De how-to is een duidelijk stap voor stap foto recept wat het andere enkel tekst recept een beetje overbodig maakt.
Waar ik verder nog tegenaanloop is dat het recept voor 10-14 stuks is en ik hiervoor rondoringen van 6 a 7 cm nodig heb of cupcakevormpjes. Op Google zoekende zie ik maar een enkel resultaat die de naam rondoringen gebruiken. Dit product gaat meer onder de naam van bakringen of kookringen. Ik heb een idee dat menig thuisbakker geen van die ringen in huis heb. Misschien was het een goede toevoeging geweest als er in plaats van cupcakevormpjes een muffintray werd genoemd. Ik gebruik iig voor het recept een 12 gaten muffintray.
Nadat ik tegen wat kleine dingetje aan ben gelopen en deze opgelost heb ga ik aan de slag. Het recept laat zich goed volgen en een paar uur verder heb ik mooie heerlijk rondo’s uit de oven. En ja ze zijn erg lekker.
Conclusie
Een boek met meer dan 160 recepten. Dat is een flink aantal. De recepten zijn zeer gevarieerd, zodoende is er voor ieder wat wils te vinden. De recepten zijn goed te volgen en het eindresultaat mag er zeker wezen.
Dit boek is dan ook super voor degene die een bakboek in huis willen halen met veel toegankelijke recepten. Door de gevarieerdheid zal dit boek regelmatig tevoorschijn worden gehaald.
De meeste recepten hebben een foto, maar bij een paar recepten mist deze foto. Dit is jammer, want ik blader toch vaak door een bakboek met het oog.
Al zijn er een paar mindere punten te noemen, deze zijn zeker niet storend voor het boek. De Bakbijbel is dan ook zeker een aanrader voor de boekenkast en de kans is groot dat je er een hoop bakplezier aan zal beleven.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie