Appeltaart, een bakboek uit de serie Bij Janneke thuis. Geschreven door Janneke Philippi met ISBN 978 90 4521 8328 en uitgegeven door Culinair Karakter B.V. Het Appeltaart boek is een volledig herziene versie van het eerdere Appeltaart boek. Met bestaande en nieuwe recepten.
Jaren geleden kocht ik het appeltaart boek. Deze kwam beschadigd binnen en heb ik terug moeten sturen. Het boek was vervolgens volledig uitverkocht en zo ben ik voor een ander boek gegaan. Nu zag ik het vernieuwde appeltaart boek voorbij komen en heb deze toch maar eens aangeschaft. In mijn omgeving zijn de meeste wel van de appeltaart. Heb al menig appeltaart gebakken. Ook op de site zijn verschillende appeltaart recepten reeds te vinden. Ben dan ook erg benieuwd wat dit boek toe te voegen heeft.
Eerste indruk
Het Appeltaart boek is een niet al te groot en dik bakboek. Het heeft een hardcover. De kaft is in bruintinten en op de voorkant pronkt een appeltaart. Vol met appel-kaneel stukjes.
Bovenaan het boek staat de naam van de schrijfster vermeld. Vervolgens de titel met als ondertitel de serie: Bij Janneke thuis. En onder de foto staat de uitgever vernoemd. Achterop het boek staat een foto van Janneke en van kaneel. Een introducerende tekst en wat quotes.
De inhoud
Het boek begint en eindigt met een foto van appelbomen. Vervolgens de titelpagina en hierna de colofon.
De inhoud geeft de verschillende hoofdstukken weer. Hier word wel het register genoemd, maar niet de praktische tips die ook een aantal pagina’s bevatten. De hoofdstukken in het boek zijn: appeltaarten, appelcakes, appeldesserts, appelbrood en klein appelgebak.
Voordat de recepten beginnen staan praktische tips vermeld. Hier word bijvoorbeeld in beschreven welke appels. Wat tips over boter, bakvormen en gaarheid. En er worden ook een aantal appelrassen beschreven.
De foto’s in het boek zijn allemaal met een donkere zwarte achtergrond gemaakt en het boek heeft 176 bladzijden. De verschillende hoofdstukken beginnen met een foto over 2 pagina’s waar rechts de naam van het hoofdstuk staat weergegeven.
Ik mis toch wel een beetje een echte inhoudsopgave. Waar alle recepten op naam vermeld staan. Deels is dit wel het register, maar hier staan ook andere dingen tussen als bijvoorbeeld aansnijden, appelsoorten etc. Waardoor ik er niet echt makkelijk doorheen “scroll”.
De recepten
De verschillende recepten worden begeleid met een foto van het resultaat. Deze foto staat vaak naast het recept. Af en toe vind je de foto op de bladzijde ervoor met een tweede foto er nog naast. Na deze 2 foto’s volgen er dan 2 recepten. Er staan in dit boek geen stap voor stap foto’s.
Ieder recept word ingeleid met een kort stukje tekst. Vervolgens de titel. Boven de ingrediënten staat voor hoeveel personen het recept is. Onder de ingrediënten word ook aangegeven welk keukengereedschap je nodig hebt. De bereidingswijze staat beschreven onder de punten, kneed, verwarm, schil, rol, bak, schenk, neem, zeef. Het eerste woord van een nieuw punt is telkens dikgedrukt. Verder staat de bereidingstijd, oventijd, rijs tijd benoemd. Hier en daar vind je nog een handigheid of (variatie) tip.
Behalve appeltaart staan er 5 lobbige slagroom met toevoegingen vermeld. Welke de appeltaart, volgens de beschrijving, naar een andere dimensie kan brengen. Kruidenroom is bijvoorbeeld 1 van die slagroomsoorten.
Aan de bak
Als recept om uit te proberen heb ik gekozen voor het vegan appeltaart recept. Voor veel mensen kan dit een uitkomst zijn om zo toch te genieten van een heerlijk stuk appeltaart.
Het recept is goed te volgen. Ik miste wel de snuf zout in de ingrediënten lijst. Over het algemeen heeft ieder wel wat zout in huis. Dus dat scheelt. Ik heb zelf nog om het een echte traditionele appeltaart te maken rozijnen toegevoegd. De vegan appeltaart was lekker. Niet van origineel te onderscheiden.
Conclusie
Ik kan het niet vergelijken met de eerdere uitgave van dit boek. Maar het Appeltaart boek is en blijft een bestseller. Je kan haast zeggen: Wie houd er niet van appeltaart?
Wat mij betreft een toevoeging aan het boek, maar het is helemaal achteraan en heel verscholen weggestopt. Daar staat een overzicht met welke recepten vegan en glutenvrij zijn. Deze had van mij wel prominenter vermeld mogen worden. Ik denk dat veel de bladzijde nu niet eens zullen ontdekken nu.
De hoofdstukken appeldesserts en appelbrood stellen niet veel voor. Met respectievelijk 3 en 5 recepten. De andere hoofdstukken zijn qua aantallen meer noemenswaardig. Niets afdoende aan de betreffende recepten die eronder vallen. Deze zijn gewoon goed.
Voor wie dol is op appelgebak en af en toe iets anders wil dan de “gewone” appeltaart is het Appeltaart boek super. De recepten zijn toegankelijk en goed uit te voeren. Een mooie uitbreiding van je bakboeken collectie.
Ik verwacht dat ik het boek nog weleens te voorschijn zal halen. Als ik zo door het boek blader zie ik wel wat recepten staan waarmee ik aan de slag zou willen.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie