Wafels wie kent ze niet. De wel bekende Belgische wafel bijvoorbeeld. Vaak zie je ze wel voorbij komen op braderieen en partijen. Je kunt er allerlei kanten mee op. Een wafel is vaak zo al lekker met een beetje poedersuiker. Maar de toppings die voor wafels te bedenken zijn, zijn oneindig. Een hele bekende topping is denk ik wel een wafel met warme kersen en slagroom. Met dit recept maak je je eigen wafel. Het is een echt basisrecept. Het is een recept voor zachte wafels. Om deze wafels te maken heb je wel een wafelijzer nodig.
Eindelijk heb ik een wafelijzer waar ik echte wafels mee kan maken. Vroeger wou ik altijd een wafelijzer, maar op een of andere manier kwam ik altijd uit op die wafelijzers met die hartvormen. Die dunne wafeltjes. Na 1 of 2 keer bakken had ik het daar wel weer mee gehad. Nu schafte ik een tosti ijzer aan met verwisselbare platen. Waaronder de wafel plaat. En ging er gelijk mee aan de slag. Ik ben begonnen met een basisrecept wafels. Nu ik na dit wafel recept de smaak helemaal te pakken heb zullen het er snel andere recepten volgen.
Ik warmde deze wafels even op. Daarna serveerde ik ze met poedersuiker, slagroomijs en een beetje gesmolten chocolade. Een echte traktatie.
Het wafel recept is voor 8 – 10 wafels afhankelijk van de grote van je wafelijzer.
Rating

- 300 gram bloem
- 15 gram bakpoeder (= 1 zakje)
- ½ theelepel zout
- 25 gram suiker
- 2 eieren
- 300 ml melk
- 1 zakje vanille suiker (= 8 gram)
- 60 ml zonnebloemolie
- Roer de droge ingredienten door elkaar.
- Klop de melk, olie en eieren erdoor en klop dit tot een egaal beslag.
- Verwarm het wafelijzer en vet de plaatjes lichtjes in.
- Schep wat beslag in het wafelijzer en sluit het wafelijzer.
- Bak de wafels in 4 - 6 minuten goud bruin.


Tips & Tricks bij het wafel recept:
- Ieder wafelijzer is anders. Hou zodoende het wafelijzer goed in de gate. Zodat je weet hoelang je wafels nodig hebben.
- Schep niet teveel beslag in het wafelijzer. Dan zal het beslag er aan de zijkant tussen uit lopen.
- De wafels zijn warm erg lekker. Je kan ze even oppiepen in de oven, magnetron of zelfs in het wafelijzer. Let dan wel op dat de wafels in eerste instantie niet overbakken worden. Dan kunnen ze droog worden door ze weer op te piepen.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Ik had deze site eerder moeten ontdekken, gaat een nieuwe wereld voor me open want ik ben echt een nono op dit gebied.
Morgen wafels maken met zelfgemaakte verschillende soorten jam erop en slagroom natuurlijk.
Bedankt voor de reactie. Leuk om te horen. Heel veel bakplezier en mocht je vragen hebben stel ze gerust. Wafels met zelfgemaakte jam en slagroom… Dat zal zeker smullen worden 🙂
Ik ga vandaak wafels maken met versiering wat voor versiering is het best
Ik ben benieuwd wat je inmiddels gebruikt heb als versieren. Er is niet 1 versiering voor de wafels het beste. Het beste is wat je zelf het lekkerste vind. Veel bakplezier.
Jam, slagroom , sprinkles, poedersuiker maar je kan ook hartige dingen doen zoals kaas ?, ham, ei
Goede lekkere tips!
Beslag is perfect. Wel heb ik de vanille vergeten.. extra suiker toegevoegd…… En warme kersen…. Wat een feest!!!!
Klinkt heerlijk! Het is geen probleem om de vanille achterwege te laten in het wafels recept. Met warme kersen is toch wel een ideale combinatie.
Hallo, ik ben een beginnende bakker, wat is het alternatief voor zonnebloemolie?
Bijna nergens te koop nu.
Mvg
Bedankt voor de vraag. Dit is een vraag die waarschijnlijk de aankomende tijd vaker zal verschijnen. Je zou zonnebloemolie kunnen vervangen voor een andere neutrale olie. Ook kun je deze vervangen voor boter. Met boter zal het eindresultaat iets steviger worden als met olie. Doordat boter verhard. Je kunt deze niet 1 op 1 vervangen.
Boter bestaat voor 85% uit vet, en voor 15% uit water, je moet dat dus even omrekenen omdat olie voor 100% uit vet bestaat, In dit recept zou het dan neerkomen op 70 gram boter ipv olie.
Veel bakplezier
Arachideolie is bijna het zelfde maar wel verkrijgbaar. Wel iets prijzig.
Bedankt voor de tip!
Ik heb ze gemaakt met volkoren meel. Ook heel lekker!
En we kunnen wel 12-14 wafels maken met dit recept 🙂
Bedankt voor je reactie en de tip. Goed te horen dat de wafels erg lekker zijn.
Vindt de wafels super lekker maar kan je het beslag ook bewaren in de koelkast
Ik heb daar zelf geen ervaring mee en kan dat dan ook niet zeggen of dat wel of niet mogelijk is. Bepaalde ingrediënten zullen misschien iets anders reageren. Je kunt de wafels wel goed invriezen en vanuit de vriezer opwarmen.
Hey, welke bloem heb je gebruikt, is het zelfrijzende bloem?
Wanneer er zelfrijzend bakmeel in een recept gebruikt word zal dit in de ingrediënten erbij worden vermeld. In zelfrijzend bakmeel zit namelijk al bakpoeder. In dit wafels recept word bloem met bakpoeder los gebruikt. Op die manier kun je de ingrediënten beter controleren. Voor de bloem gebruik ik patentbloem. Veel bakplezier.
Welk soort wafelijzer heb je gebruikt..?
Ik heb de Tefal snack collection met verwisselbare platen gebruikt. En daarvan de speciale wafel platen gebruikt.
Hallo, kan ik ook zelfrijzend bakmeel gebruiken? IPV bloem en bakmeel?
In verhouding zit er in dit recept meer bakpoeder dan dat er in zelfrijzend bakmeel zit. In zelfrijzend bakmeel zit 15 gram bakpoeder op 500 gram bloem. Op dit wafels recept is dat 15 gram per 300 gram bloem. Wanneer je enkel zelfrijzend bakmeel gebruikt zal je nog extra bakpoeder toe moeten voegen om dezelfde verhouding te krijgen. Of je wafels zullen wat minder rijzen.
Ik heb een vraagje, moet je volle of half volle melk gebruiken voor deze wafels??
Ik gebruik qua melk eigenlijk wat ik in huis heb. In mijn geval is dat vaak volle houdbare melk. Maar voor dit recept kan je melk naar keuze gebruiken. Veel bakplezier.
Goed recept! Ook makkelijk aan te passen naar hartig: suiker er uit, geraspte kaas erdoor en klaar!
Bedankt voor de reactie en de variatietip.