Tiramisu is een Italiaans dessert. Het word gemaakt met koffie, lange vingers, eieren, mascarpone en (van oorsprong) marsalawijn. Maar in dit recept voor tiramisu in een glas maken we gebruik van koffielikeur. Ook kun je de alcohol volledig weglaten in een tiramisu. Tiramisu betekend in het Engels “pick me up” of “cheer me up”. Wat neerkomt op maak me blij. Maak me blij is ook wat tiramisu een beetje doet. Vroeger werd het bijvoorbeeld veelal aan de zieken gegeven om aan te sterken.
Wie nu denkt dat tiramisu al een heel oud recept is, heeft het mis. Ook ik dacht dat tiramisu al lang bestond, maar tiramisu is voor het eerst teruggevonden in een kookboek van 1980. Voorgangers van de tiramisu zijn wel van eerder. Dan praat je over 1938 waar ze het over een Tiremesù hebben. Een half bevroren dessert. En ergens gaat er ook dat de tiramisu uit de 17de eeuw stamt, of wat later door is gegaan voor tiramisu. Wie weet dat in de loop der tijd nog meer word gevonden over de geschiedenis van de tiramisu. Het is in ieder geval goed dat ze tiramisu hebben uitgevonden, want veel mensen vinden het erg lekker.
Dit tiramisu in een glas recept is voor 6 personen.
- 1 ei
- 30 gram poedersuiker
- 125 gram mascarpone
- 50 ml slagroom
- 2 eetlepels koffielikeur
- 100 ml sterke koffie (koud)
- 12 lange vingers (= ca. 100 gram)
- snufje zout
- eventueel cacao om te bestrooien
- Splits het ei
- Klop het eigeel met de gezeefde poedersuiker au bain marie tot een lichtgele crème.
- Haal van het vuur en meng de mascarpone erdoor.
- Klop de slagroom op.
- Klop het eiwit met een snufje zout stijf.
- Spatel het eiwitschuim door de opgeklopte slagroom.
- Spatel het vervolgens door het mascarpone mengsel.
- Meng de koffie met de likeur.
- Zet 6 glaasje klaar.
- Breek 6 lange vingers in stukjes en leg ze op de bodem van het glas.
- Besprenkel met de helft van het koffiemengsel.
- Verdeel de helft van de mascarpone creme over de langer vingers.
- Breek de overige 6 lange vingers in stukjes en verdeel over de glazen.
- Besprenkel met de rest van het koffiemengsel.
- Verdeel de rest van het mascarpone mengsel over de glazen.
- Zet minimaal 2 uur koud weg.
- Bestrooi voor serveren eventueel met wat cacao.
Tips & Tricks voor de tiramisu in een glas:
- De koffielikeur kun je vervangen voor marsalawijn of een mengsel van koffielikeur en amaretto. Je kunt er naar smaak mee varieren.
- Je kunt het alcohol gedeelte ook helemaal weglaten.
- De tiramisu in een glas heeft de koeltijd nodig om het koffiemengsel volledig in de lange vingers te laten trekken en het mascarpone mengsel iets steviger te laten worden.
- De tiramisu in een glas is een klein dessert. Heb je liever een groot dessert reken dan dit recept voor 3 personen en verdubbel het recept voor 6 personen.
- Je kunt dit tiramisu in een glas recept ook gebruiken als tiramisu recept. Dan maak je de tiramisu niet op in aparte glaasjes, maar in een grote vorm.
- Tiramisu in een glas is een ideaal dessert om toe te voegen aan een grand dessert.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie