Appelbeignets zijn er in verschillende soorten en maten. Je hebt appelbeignets waar de appels in een dun beslag (oliebollenbeslag) gebakken worden en je hebt de appelbeignets waar de appels verpakt worden in bladerdeeg. Beide appelbeignets worden in de olie gefrituurd.
Het lekkerste appelbeignets recept is dan ook afhankelijk van welke variant appelbeignets je wilt maken. Dus ik kan wel zeggen dit is het lekkerste appelbeignets recept, maar als je opzoek ben naar de appelbeignets met beslag kom je van een koude kermis thuis. Dus beter gezegd is dit misschien wel het lekkerste appelbeignets recept met bladerdeeg gemaakt.
Dit appelbeignets recept word ook wel het recept voor appelbeignets van de banketbakker genoemd. De banketbakker maakt appelbeignets altijd van bladerdeeg in plaats van beslag. Zelf denk ik dat dit komt doordat de bladerdeeg variant beter te verkopen is. De appelbeignets met bladerdeeg behouden beter en langer hun vorm en stevigheid. Ook zijn de appelbeignets met bladerdeeg “schoner” te bakken. Als de appelbeignets goed gesloten zijn komt er namelijk geen appel in contact met de hete olie, wat bij de appelbeignets met beslag samen met de dunheid van het beslag nogal voor een zooitje in de pan kan zorgen.
Onderstaand appelbeignets recept is zelfgemaakt, maar wel afgeleid van het appelbeignets recept van Cees Holtkamp. Hij vertelde dat je de bladerdeeg appelbeignets het beste met een spijs kan maken in plaat van wat kaneelsuiker erover te strooien. Het kaneelsuiker in de appelbeignets word namelijk snel een siroopje wat een beetje kledderig word. Zodoende heb ik een kaneelspijs voor onderstaande appelbeignets gemaakt, deze kaneelspijs is in het appelbeignets recept meegenomen.
Het recept voor appelbeignets met bladerdeeg is voor 5 appelbeignets. Voor 5 appelbeignets gebruik je namelijk 1 pakje bladerdeeg van 10 plakjes.
- 2 goudrenetten
- 10 plakjes bladerdeeg
- kaneelsuiker
- zonnebloemolie om in te frituren
- voor de kaneelspijs
- 25 gram amandelen
- 25 gram suiker
- ¼ theelepel roomboter
- ¼ theelepel kaneel
- 1 theelepel water
- Laat een pan met zonnebloemolie heet worden tot ca. 195°C.
- Leg het bladerdeeg los van elkaar op de werkbank om te ontdooien.
- Maal in een keukenmachine de amandelen met de suiker, de roomboter, het kaneel en het water tot een kaneelspijs.
- Snijd de appels in plakken (Je hebt in totaal 5 plakken appel nodig)
- Leg 5 plakjes van de bladerdeeg voor je neer en smeer de bovenkant lichtjes in met water.
- Leg op iedere plak bladerdeeg een plak appel.
- Verdeel het kaneelspijs in de holte van de appelplakken.
- Leg een tweede plak bladerdeeg over de appelplakken heen en druk rondom goed aan.
- Steek de appelbeignets uit met een ronde steker of een kommetje.
- Duw nogmaals rondom goed aan.
- Leg de appelbeignets per 2 a 3 (afhankelijk van de grote van je pan) voorzichtig in de hete olie.
- Bak 3 a 4 minuten per kant.
- Laat de appelbeignets 5 tot 10 minuten afkoelen alvorens deze door de kaneelsuiker te rollen.
Tips & Tricks bij de appelbeignets:
- Vergeet niet de papiertjes van je bladerdeeg te halen, deze bak je niet mee.
- Strooi eventueel een beetje bloem op de werkbank om te voorkomen dat het bladerdeeg aan de werkbank vastplakt.
- Zorg dat de appelbeignets goed gesloten zijn aan de zijkanten, anders kan je weleens een zooitje in de pan krijgen.
- Je wacht 5 a 10 minuten met de appelbeignets door de kaneelsuiker te rollen omdat de appelbeignets anders nog te heet zijn en de kaneelsuiker dan zal smelten.
- Als de appelbeignets aan de bovenkant beginnen op te bollen is het tijd om deze in de pan om te draaien.
- Kaneelsuiker is niks anders als kristalsuiker met wat kaneel erdoorheen geroerd.
- Wat je van de appel overhoud kun je gewoon opeten (Behalve het klokhuis natuurlijk).
- Gebruik je een kommetje om de appelbeignets uit te steken, snijd dan met een mes langs het kommetje. Dit is makkelijker en beter dan het kommetje door het bladerdeeg heen te duwen.
- Denk er altijd om dat de olie gloeiend heet is, laat een pan met hete olie nooit onbeheerd achter!
- Van de restjes bladerdeeg kun je heerlijke bladerdeeg suiker koekjes bakken. Die qua smaak veel weghebben van de krakeling.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie