Voor de verjaardag van mijn vader ging ik aan de slag met fruit. Het zomerfruit. Aardbeien, blauwe bessen, bramen, frambozen en aalbessen (rode bessen). Ze komen allemaal voorbij in deze heerlijk frisse zomervruchtentaart. En het resultaat mag er zeker wezen.
De basis voor de zomervruchtentaart word gemaakt met een koekbodemlaag met daarop een soort van frisse cheesecakevulling. Een ideale combi met al het lekkere zoete fruit. De zomervruchtentaart word voor het versieren gebakken. Je bakt dus eigenlijk enkel de bodem van de zomervruchtentaart.
De zomervruchtentaart is voor zo’n 12 stukjes.
Zomervruchtentaart
Ingrediënten
- voor de koeklaag
- 200 gram bloem
- 50 gram witte basterdsuiker
- 100 gram koude roomboter
- 1 eidooier
- 1 eetlepel koud water
- voor de cheesecake laag
- 1 ei + 1 eiwit
- snufje zout
- 14 gram vanillesuiker (=1 zakje)
- 50 gram boter
- 50 gram suiker
- 30 gram griesmeel
- 500 gram magere kwark
- verder nodig
- ca. 650 gram zomervruchten (bijv. 125 gram aalbessen 125 gram bramen 125 gram frambozen 150 gram aardbeien en 125 gram blauwe bessen
- 1 zakje taartina
- 250 ml water of rode vruchtensap
- 1 eetlepel suiker
Bereidingswijze
- voor de koeklaag
- Kneed 200 gram bloem met 50 gram suiker, 100 gram koude roomboter, 1 eidooier en 1 eetlepel koud water tot een bal en leg deze ca. 30 minuten koud weg in vershoudfolie.
- voor de cheesecake laag
- Splits het ei en klop de eiwitten stijf met 25 gram suiker en een snufje zout stijf.
- Klop in een andere kom de boter met 25 gram suiker, de vanille suiker en het eigeel romig.
- Klop vervolgens de griesmeel en de magere kwark erdoor.
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Vet een taartvorm van ca 26 cm diameter in.
- Haal de deegbal uit de koelkast en rol deze uit tot een rond van ca. 30 cm.
- Bekleed de vorm met het deeg en druk het goed aan in de randen.
- Schep het kwarkmengsel in de vorm.
- Bak de bodem in ca. 50 a 60 minuten goudbruin en gaar.
- Laat de bodem volledig afkoelen.
- Verdeel de zomervruchten over de bodem.
- Roer de taarttina met een eetlepel suiker en een paar eetlepel water los.
- Breng de rest van het water aan de kook.
- Roer het taartina papje door het kokende water en breng het opnieuw aan de kook.
- Laat het iets afkoelen en giet het vervolgens over het fruit heen.
- Zet minimaal 15 minuten koel weg voor de zomervruchtentaart te serveren.
Tips & Tricks bij de zomervruchtentaart:
- Je kunt met de zomervruchten variëren hoeveel je wilt.
- Gebruik je rode vruchtensap ipv water dan kan je er voor kiezen de eetlepel suiker achterwegen te laten.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie