Een zoete aardappeltaart recept met de smaak van speculaas. Zoete aardappels heb je in allerlei soorten en maten. En deze kunnen ook qua kleur verschillen. De bekendste hier is waarschijnlijk wel de oranje variant. Je kan hartig maar ook zoet bakken met zoete aardappel. Dit is een zoet recept. Ik heb de zoete aardappeltaart gemaakt met de smaak van speculaas. De smaak van speculaas komt richting het einde van het jaar massaal voor. Denk maar aan Sinterklaas met de kruidnootjes. De speculaasstaaf, de gevulde speculaas en zo kan ik er nog wel een aantal opsommen. Je kunt ze het hele jaar door eten, maar aan het eind van het jaar zie je speculaas toch wel pieken.
Dit zoete aardappeltaart recept is eigenlijk een beetje “zo zo” ontstaan. Ik wou aan de gang met ube. Ik was dit tegengekomen en had gezien dat ze ube bij de Albert Hein hadden. Ube is een paarse zoete aardappel/knol. Deze is ook nog eens paars van binnen. Nu had ik paarse zoete aardappels gehaald, maar dit waren geen ube. Eerst ze bij een stoofpotje gegeten. Erg lekker. En toen toch maar aan de slag gegaan met deze paarse zoete aardappel die ik gekocht had. Ik wou wat extra doen met de smaak. En zodoende maakte ik er een speculaas variant van. Betreffende de ube in de Albert Hein. Heb het nog gevraagd en ze hadden enkel de paarse zoete aardappels die er lagen. Wie weet kom ik ube nog eens ergens tegen en ga ik er alsnog mee aan de slag.
De zoete aardappeltaart – speculaas werd zeer goed ontvangen. De ene vergeleek het met een gevulde speculaas. Zelf vond ik qua structuur de zoete aardappeltaart veel weg hebben van een cheesecake. De taart word gemaakt in een 22 cm diameter vorm. Dit is voor zo’n 8 tot 12 stukjes, afhankelijk van de grootte van snijden.
- Voor de bodem
- 180 gram Digestive koekjes
- 70 gram boter
- Voor de vulling
- 300 gram zoete paarse aardappels (wit van binnen)
- 50 gram suiker
- 100 gram lichtbruine basterdsuiker
- 3 eieren
- 75 gram boter (gesmolten)
- 80 ml slagroom
- ½ theelepel zout
- 2 theelepels speculaaskruiden
- Kook de aardappels gaar en zet apart.
- Vet een vorm van ca. 22cm diameter in.
- Smelt de boter voor de bodem.
- Maal de koekjes fijn en roer de boter erdoorheen.
- Druk met de bolle kant van een lepel de kruimels in de vorm tot een bodem.
- Verwarm de oven voor op 190°C.
- Mix voor de vulling de zoete aardappels met de suiker, basterdsuiker, zout en speculaaskruiden op een langzame stand goed door elkaar.
- Voeg de gesmolten boter toe en roer deze door het zoete aardappelmengsel.
- Mix de eieren erdoor.
- Voeg als laatste de slagroom toe en roer tot een geheel.
- Giet het zoete aardappelmengsel over de bodem.
- Bak in 40 a 45 minuten gaar.
- Laat volledig afkoelen en zet voor het beste resultaat een nachtje koud weg.
Tips & Tricks bij de zoete aardappeltaart – speculaas
- Voor deze taart kan je iedere zoete aardappel soort gebruiken. Al raad ik aan om niet de Ube hiervoor te gebruiken. Deze aardappel is paars van binnen en paars en bruin word niet echt mooi van kleur.
- Je kunt de zoete aardappels ook eerst tot puree stampen en vervolgens aan de mix toevoegen.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Jeannette zegt
Makkelijk recept met een lekker resultaat. De smaak doet niet onder voor een cheesecake met roomkaas.
Bakkenderwijs zegt
Bedankt voor je reactie. Vond het zelf wel apart dat het veel weg heeft van een cheesecake terwijl het toch een zoete aardappeltaart is. Het is een lekkere taart.