Een vegan appeltaart gebaseerd op de Hollandse klassieker. Een appeltaart zonder dierlijke producten. Geheel vegan dus.
Hoe word een vegan appeltaart gemaakt?
Een vegan appeltaart word gemaakt met plantaardige boter. Deze boter is tegenwaardig volop verkrijgbaar in de verschillende supermarkten. Zelf heb ik Flora plant boter gebruikt voor het maken van deze vegan appeltaart. Behalve boter zitten er normaliter ook eieren in een appeltaart. Voor de vegan variant worden de eieren vervangen door een plantaardige “melk”.
Het recept komt uit het Appeltaarten boek waar ik een review over schreef. Aan het recept heb ik zelf rozijnen toegevoegd. Dit maakt wat mij betreft de vegan appeltaart helemaal af. Ook zorgen rozijnen ervoor dat de bodem van de taart niet te sompig word.
Een vegan appeltaart maken is niet moeilijk. De bereiding komt overheen met de traditionele appeltaart. En de smaak ook. Ik denk dat er niet veel mensen zijn die zullen zeggen is deze appeltaart vegan? Je ziet en proeft het er niet van af. Voor de echte fijnproever die mist misschien de echte roomboter in het deeg. Maar niet eens iedereen gebruikt echte roomboter voor de traditionele versie. 100 procent plantaardige appeltaart.
De vegan appeltaart is voor zo’n 8 a 10 personen. De appeltaart word gebakken in een 24 cm diameter springvorm.

- 300 gram bloem
- 200 gram plantaardige boter
- 175 gram suiker (100 + 50 + 25)
- 75 ml kokosmelk (50 + 25)
- 100 gram rozijnen
- 1,2 kilo handappels
- 1 eetlepel kaneel
- snuf zout
- Kneed met de deeghaken de bloem met de boter, 100 gram suiker, 50 ml kokosmelk en een snuf zout tot een deeg.
- Vorm een (platgedrukte) bal van het deeg en leg deze, verpakt in vershoudfolie, minimaal 30 minuten koud weg.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Bekleed de bodem van een 24 cm diameter springvorm met bakpapier en vet de zijkanten goed in.
- Rol ⅔ van het deeg uit tot een lap van ca. 32 cm doorsnede en bekleed hier de vorm mee.
- Zet de vorm koud weg tot verder gebruik.
- Maak de appels schoon en snij deze in stukjes.
- Meng de appel met 50 gram suiker, de kaneel en de rozijnen.
- Schep het appelmengsel in de vorm en strijk de bovenkant een beetje glad.
- Rol van de rest van het deeg slangetjes en leg deze op de bovenkant van de vegan appeltaart. Duw de bovenkant iets plat.
- Smeer de stroken in met de overgehouden kokosmelk.
- Bestrooi met de overgehouden 25 gram suiker.
- Bak de vegan appeltaart in ca. 60 minuten gaar.
- Laat tot lauwwarm afkoelen in de vorm.



Tips & Tricks voor de vegan appeltaart:
- De rozijnen kun je weglaten in de vegan appeltaart.
- Kaneel kan je eventueel naar smaak verminderen of vermeerderen.
- In de vegan appeltaart kun je de kokosmelk ook vervangen voor amandelmelk of sojamelk.
- Het deeg van appeltaart word gemaakt met een harde boter. Dit verwerkt makkelijker tot een deeg. Let erop als je vegan boter koopt dat dit een wat hardere soort is.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een antwoord