Een Zweedse taart of cake die buiten Zweden over het algemeen wat minder bekend is. De cake heet toscakaka en word in een ronde vorm gebakken. Hierdoor word het ook wel een taart genoemd. Qua structuur en alles lijkt het op een cake. Deze luchtige cake word verrijkt met een laagje krokante karamel amandel schaafsel.
De naam toscakaka komt voort uit tosca en kaka. Kaka betekend in het Zweeds cake. Tosca schijnt te refereren naar de opera van Puccini. Hoe dat precies zit weet ik niet.
Voor mij is deze cake een topper. Het zachte van de cake met het krokante van de amandelkaramel. Een top combinatie. Hij viel bij iedereen ook goed in de smaak.
Het recept voor de toscakaka is afkomstig uit De bakatlas waar ik een review over schreef. Het recept is volledig in eigen woorden beschreven.
De toscakaka word gebakken in een springvorm van 24 cm en is voor zo’n 8 – 12 personen.
- Voor het beslag
- 3 eieren
- 170 gram suiker
- 1 theelepel vanille extract
- ¼ theelepel zout
- 90 gram boter
- 170 gram bloem
- 1½ theelepel bakpoeder
- 100 ml karnemelk
- Voor de topping
- 100 gram amandelschaafsel
- 80 gram boter
- 80 gram suiker
- 25 ml melk
- 15 gram bloem
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Vet een springvorm in van 24 cm diameter en bekleed de bodem met bakpapier.
- Mix de eieren met de suiker, het vanille extract en het zout tot een lichtgele crème.
- Smelt de boter en spatel deze voorzichtig door het schuim.
- Zeef de bloem met het bakpoeder en spatel/vouw deze erdoor.
- Spatel als laatste de karnemelk erdoor.
- Doe het beslag in de vorm en strijk de bovenkant iets glad.
- Bak in ca. 25-30 minuten licht goudbruin en gaar.
- Bereid 10 minuten voor tijd de topping voor.
- Smelt hiervoor de boter.
- Zeef de bloem en mix het met de suiker en de melk door de gesmolten boter.
- Roer de amandelen erdoor en breng zachtjes aan de kook.
- Laat onder voorzichtig roeren 1 minuten pruttelen.
- Haal van het vuur.
- Haal (wanneer gereed) de cake uit de oven.
- Verhoog de temperatuur naar 200°C.
- Verdeel het amandelmengsel over de cake.
- Bak in 12-17 minuten goudbruin.
- Verwijder voorzichtig de ring (Let op dat deze goed los zit) en laat verder afkoelen.
Tips & Tricks bij het toscakaka recept:
- Probeer niet te veel te roeren in het beslag. Spatel/vouw de ingrediënten door het beslag heen. Anders verdwijnt de luchtigheid van de toscakaka.
- Mocht de cake vastzitten aan de vorm probeer deze dan voorzichtig los te maken door de cake zachtjes heen en weer te schudden. Lukt dat niet kan je een mesje langs de zijkant halen.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie