Wie kent tiramisu niet. Het heerlijke, van oorsprong Italiaanse dessert. Dit keer in de uitvoering van een tiramisutaart. Te gebruiken als taart bij de koffie of als desserttaart na het eten.
De betekenis van tiramisu is letterlijk trek mij omhoog. Tiramisu werd dan ook veel gegeven aan zieken om aan te sterken. Een soort van beterschapswens.
De verdere oorsprong van tiramisu is vrij onbekend. Het lijkt een vrij modern gerecht te zijn. Pas in 1980 werd voor het eerst tiramisu terug gevonden in Italiaanse woordenboeken en kookboeken.
Tiramisu word gemaakt van biscuit, mascarpone, koffie, ei en cacao. De biscuit word besprenkeld met afgekoelde sterke koffie, vaak gemengd met alcohol als Disaronno, koffielikeur of marsalawijn. Marsalawijn word van origine gebruikt in tiramisu.
De tiramisu laagjestaart word gemaakt op basis van een Genoise biscuit. Genoise biscuit word o.a. gebruikt voor het maken van lange vingers en is zodoende erg toepasselijk voor deze heerlijke taart.
Voor onderstaand recept word gebruik gemaakt van een springvorm met een diameter van 23 cm.
- Voor de biscuitbodem
- 6 eieren
- 160 gram suiker
- snuf zout
- 1 theelepel vanilleextract
- 150 gram patentbloem
- 20 gram maïzena
- 75 gram boter.
- Voor de creme:
- 500 gram mascarpone
- 250 ml slagroom
- 50 gram suiker
- snuf zout
- 4 eigeel
- Voor het koffiemengsel
- 2,5 eetlepel espressopoeder
- 125 ml heet water.
- 75 ml koffielikeur
- 30 ml amaretto
- cacao om the bestrooien
- voor het koffiemengsel
- Los het espressopoeder in het hete water op en roer de koffielikeur en amaretto erdoorheen.
- Laat het koffiemengsel afkoelen.
- Voor de biscuit:
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Vet een vorm van ca. 23 cm diameter in.
- Mix de eieren met de suiker, de snuf zout en het vanille extract in ca. 10 minuten op de hoogste stand schuimend.
- Smelt de boter.
- Roer de maïzena en de bloem goed door elkaar heen.
- Zeef het bloemmengsel boven het eierschuim en vouw deze er voorzichtig doorheen.
- Vouw de boter door het beslag heen, spatel niet langer dan nodig.
- Verdeel het beslag over de vorm en bak in ca. 25 a 30 minuten gaar.
- Laat de biscuitbodem afkoelen.
- Voor de crème:
- Klop de eieren met een snuf zout en de suiker au bain marie tot een dikke lichtkleurige crème. (Let er bij op dat het water bij de au bain marie niet kookt)
- Spatel de eiercrème door de mascarpone heen.
- Klop de slagroom stijf en spatel deze vervolgens door het mascarponemengsel heen.
- De opbouw
- Snijd de biscuitbodem in 3 lagen.
- Leg 1 laag als bodem en besprenkel met ⅓ van het koffiemengsel.
- Smeer vervolgens ⅓ van de mascarponecreme over de bodem.
- Leg de 2de laag op de mascarponecreme en besprenkel deze weer met ⅓ van de koffie.
- Smeer vervolgens ⅓ van de mascarpone over de 2de laag.
- Leg de 3de laag op de taart en besprenkel deze met het overgebleven koffiemengsel.
- Smeer de bovenkant en de zijkanten af met de rest van het mascarponemengsel.
- Laat de taart in de koelkast opstijven.
- Bestrooi de bovenkant van de tiramisutaart met cacao voor het serveren.
Tips & Tricks voor de tiramisutaart:
- Au bain marie is het verwarmen van voedsel in een waterbad. Je doet dit door een pannetje water op te zetten en hier een kom in te hangen die het water net niet raakt. Op deze manier zorg je ervoor dat de inhoud van het kommetje niet boven de watertemperatuur in het pannetje uitkomt.
- Let er bij het vouwen van het biscuit op dat je niet teveel lucht uit het beslag spatelt. De boter zorgt voor een rijker beslag, maar het vet van de boter zorgt ervoor dat het beslag aan luchtigheid verliest. Zodoende is voorzichtigheid geboden.
- Wil je de tiramisutaart zonder alcohol, laat dan de alcohol weg en gebruik enkel sterke koffie om het biscuit te besprenkelen.
- Voor bestrooien van de tiramisutaart met cacao kan je vormpjes op de taart leggen. Als je deze er na het bestrooien afhaalt heb je een mooie sierlijke bovenkant.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Vijola Schaap zegt
Geachte heer, mevrouw,
Hoelang mag ik deze taart bewaren?
Met vriendelijke groeten,
Vijola Schaap
Bakkenderwijs zegt
Geachte Vijola, hierover kan ik geen 100% zekerheid geven. Dit is afhankelijk van de houdbaarheid van de gebruikte ingrediënten en nog een aantal factoren. Ik denk onder de juiste omstandigheden dat zo’n 3 a 4 dagen wel moet kunnen. Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Wietse zegt
Hoi, Ik maakte al vaak een tiramisu zoals de meeste hem kennen, met lange vingers. Ik vraag me af wat de reden is om bij een tiramisu taart room aan de mascarpone toe te voegen? Groetjes
Bakkenderwijs zegt
De slagroom zorgt voor een wat lager vetgehalte in de tiramisutaart. Hierdoor word het geheel iets wat “luchtiger”. En wat minder “zwaar”.