
Spaanse amandeltaart recept
Spaanse amandeltaart ook wel tarta de almendras genoemd. Deze Spaanse amandeltaart bestaat uit een zandtaartbodem met daarop een cake-achtige amandelvulling. Er is ook een tarta de almendras recept welke gebakken word zonder zandtaartbodem. De Spaanse amandeltaart bestaat dan enkel uit de cake-achtige amandelvulling.
Andere benamingen voor de Spaanse amandeltaart
Een Spaanse amandeltaart word naast tarta de almendras ook wel tarta de Santiago genoemd. Bij deze specifieke tarta de Santiago (Santiago cake) word met poedersuiker een soort van kruis gestrooid nadat de Spaanse amandeltaart afgekoeld is. Dit gebeurt door een vorm uit papier te knippen en deze bovenop de Spaanse amandeltaart te leggen. Vervolgens bestrooi je de Spaanse amandeltaart met poedersuiker en haal je het papier weg. In onderstaand Spaanse amandeltaart recept heb ik gebruik gemaakt van een paar stroken papier wat een leuk lijnenspel geeft.
Een absolute aanrader is de Spaanse amandeltaart
De Spaanse amandeltaart is echt een aanrader. Ik had de Spaanse amandeltaart gebakken en iedereen die de Spaanse amandeltaart proefde vond deze erg lekker. Ik weet zeker dat dit Spaanse amandeltaart recept nog met enige regelmaat de revue gaat passeren. En ik zal het Spaanse amandeltaart recept ook zeker bij mensen aanraden. Het Spaanse amandeltaart is eenvoudig te maken en het is ontzettend lekker.
Dit Spaanse amandeltaart recept word gebakken in een 26 cm diameter springvorm en is voor 8 tot 12 stukken Spaanse amandeltaart afhankelijk van de grote.

- Voor de zandtaartbodem
- 220 gram bloem
- 120 gram roomboter
- 40 gram suiker
- 8 gram vanillesuiker (= 2 zakjes)
- 1 eidooier
- 1 theelepel vanille extract
- snuf zout
- Voor de vulling
- 200 gram blanke amandelen
- 4 eieren
- 80 gram suiker
- 60 ml cream sherry
- geraspte schil van 1 citroen
- poedersuiker om de taart mee te bestuiven
- Zeef de bloem
- Kneed de boter met de suiker, vanillesuiker en het zout door elkaar.
- Kneed de eidooier en het vanille extract erdoor.
- Kneed de bloem erdoor en kneed tot je een deegbal kan vormen.
- Verpak de deegbal iets plat gemaakt in vershoudfolie en leg minimaal 1 uur koud weg.
- Verwarm de oven voor op 190°C.
- Maal de amandelen fijn met een keukenmachine.
- Splits de eieren en klop de eidooiers met de suiker schuimig tot een lichtgele crème.
- Spatel de gemalen amandelen, de sherry en de geraspte citroenschil door de crème.
- Klop de eiwitten met een snufje zout stijf.
- Spatel het eiwitschuim door het amandelbeslag.
- Bekleed een 26 cm springvorm met bakpapier en vet de randen goed in.
- Rol het zandtaartbodem deeg uit op een met bloem bestoven werkplek tot ca. 30 cm.
- Bekleed de vorm van de springvorm en maak een opstaande rand van ca. 3 cm.
- Schep het amandelbeslag in de vorm en strijk je bovenkant glad.
- Bak 40 a 45 minuten in de oven.
- Dek na 15 minuten baktijd de Spaanse amandeltaart af met aluminium folie.
- Neem de taart uit de oven en laat volledig afkoelen.
- Bestrooi de Spaanse amandeltaart met poedersuiker.





Tips & Tricks bij de Spaanse amandeltaart:
- Een Spaanse amandeltaart word over het algemeen bestrooid met poedersuiker in een patroon of afbeelding. Dit doe je door het patroon van papier op de Spaanse amandeltaart te leggen alvorens je deze bestrooid met poedersuiker.
- Zorg er bij het stijfkloppen van eiwitten voor dat de spullen die je gebruikt vetvrij zijn. Maak eventueel de kom en de mixer vetvrij door er wat citroen doorheen te wrijven.
- Je kunt de blanke amandelen NIET 1 op 1 vervangen voor amandelmeel.
- De zandtaartbodem kun je met je handen kneden of je kunt er een machine voor gebruiken. Zorg ervoor dat het deeg niet te warm word, dan word de zandtaartbodem een stuk minder bros.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Amandelen NIET 1 op 1 vervangen voor amandelmeel. 300 gram amandelen geeft 100 gram meel (meel wordt gedroogd waardoor de oliën uit de amandelen verdampen/verbranden). Ga je 1 op 1 vervangen dan heb je in verhouding 600 gram amandelen gebruikt ipv 200 gram. Gebruik dus gewoon 200 gram amandelen, hak die fijn in een keukenmachine en gooi door je eimengsel. Anders kun je de boel weggooien. Zonde!
Bedankt voor deze tip met uitleg. Ik was hier niet mee bekend. Heb het aangepast bij de Tips & Tricks.